Skrubba hårbotten med 3 exfolierande hårinpackningar du kan göra hemma

Hårbottenexfoliering hjälper till att minska håravfall och mildra tillstånd som mjäll och fet hårbotten. Hur gör man?
Skrubba hårbotten med 3 exfolierande hårinpackningar du kan göra hemma

Senaste uppdateringen: 14 februari, 2024

Hårexfoliering är en trendande skönhetsmetod. Den går ut på att man applicerar vissa produkter som underlättar avlägsnandet av döda celler, fett och andra partiklar som kan fästa vid hårbotten och hårstråna när de kommer i kontakt med yttre miljöer. Vilka fördelar kan man få genom att skrubba hårbotten med exfolierande hårinpackningar?

Offarm är en av de källor som föreslår denna behandling för att avlägsna döda hudceller och oljiga rester. Det har dock även andra intressanta fördelar. Nedan ska vi berätta vad denna behandling handlar om och hur du gör dina egna hårinpackningar för att göra en hårbottenexfoliering hemma. Läs vidare för att lära dig mer!

Vad är hårbottenexfoliering?

Hårbottenexfoliering är en skönhetsbehandling som fokuserar på rengöring av hårbotten. Man kan göra detta som ett komplement till den vanliga skönhetsrutinen som du gör dagligen. Med en exfoliering får du djupare resultat när det gäller att ta bort döda celler och minska talg.

Exfolierande produkter eller hårinpackningar är inte något du bör använda dagligen. Hur ofta du kan göra en exfoliering beror till stor del på din hårtyp. Och om du har seborré eller mjäll är det bäst att ta hudvårdsråd från en hudläkare.

En studie publicerad av American Academy of Dermatology beskriver att hårbottenvård är viktigt för att undvika vissa typer av håravfall och bibehålla friskt hår. Därav vikten av komplettera vården med produkter som exfolianter.

Fördelarna med hårbottenexfoliering

Att inkludera en hårbottenexfoliering i din skönhetsrutin är en bra idé. En generell rekommendation är att göra denna behandling en till två gånger i månaden. Detta kan dock skilja sig när det gäller hår som är fett eller har särskilda behov. Nedan listar vi fördelarna du kan få med en en hårbottenexfoliering.

 • Det håller håret renare längre: exfolieringen når djupa områden i hårbotten och håret självt, så rengöringen blir djupare. Därför håller sig håret renare och silkeslent längre.
 • Det rengör hårbottenporerna: hårbotten består av en stor mängd porer. Från dessa porer växer hårstrån ut, och det är också genom detta som de andas. Överdriven talgproduktion, användning av feta produkter och föroreningar kan göra att de blir igentäppta. En bra peeling hjläper till att hålla dem fria att fylla sin funktion och låta håret växa bättre.
 • Det minskar uppkomsten av förändringar: vissa människor tror att hårbottenexfoliering endast är för dem som har mjäll, seborré eller håravfall. Men så är det inte; exfoliering av din hårbotten hjälper faktiskt också till att förebygga dessa problem.

3 exfolierande hårinpackningar du kan göra hemma

Som beskrivs i en artikel på Healthline kan en hårbottenexfoliering vara fysisk eller kemisk. Dessa appliceras genom mild massage, nästan alltid efter schamponering.

Det finns också vissa naturliga preparat som kombinerar fuktgivande ingredienser och granulat som fyller samma funktion. Nedan ska vi ge dig recepten på tre av dessa.

Skulle du ha något tillstånd i din hårbotten, rekommenderas en dermatologisk undersökning innan du provar dessa produkter.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: De bästa frisyrerna för varje ansiktsform

1. Exfolierande hårinpackning med olivolja och farinsocker

Olivolja har ett högt innehåll av linolsyra och alfa-tokoferol. Den förstnämnda bidrar till cellförnyelse och gör att huden kan behålla vatten effektivt. Därför är denna mask idealisk för torr hårbotten som kräver mer återfuktning.

Den andra föreningen, mer känd som vitamin E, skyddar hudens strukturer mot påverkan av UV-strålar. Det fungerar också som en antioxidant. Farinsocker har å sin sida en sammandragande funktion som hjälper till att skrubba bort döda hudceller och annat skräp.

Ingredienser

 • ½ dl olivolja
 • ½ dl farinsocker

Gör så här

 • Blanda de två ingredienserna i en skål, se till att de är väl blandade.
 • Ta en passande mängd för ditt hår och gnugga in i hårbotten med fingertopparna, med mjuka, cirkulära rörelser.
 • Det är viktigt att applicera masken i fuktigt hår.
 • Efter några minuter och när du har täckt hela området, tvätta med rikligt med vatten.
 • Upprepa en gång varannan vecka.
kvinna som applicerar en hårmask
En exfolierande mask för olivolja och farinsocker är idealisk för torr hårbotten som kräver mer återfuktning.

2. Hårinpackning med eterisk olja med grönt te och malda havregryn

Eterisk olja med grönt te är mycket effektivt för att behandla problem relaterade till fet hårbotten. Detta beror på att det har fuktgivande, antioxiderande och antibakteriella egenskaper. Dessutom hjälper det till med hudföryngring när man applicerar det på huden.

När det gäller havregryn så visar vetenskapliga artiklar att det har antioxiderande och antiinflammatoriska egenskaper som kan vara gynnande för hudvård. Därtill bidrar det med spårämnen och vitaminer som i det här fallet främjar hårets hälsa.

Ingredienser

 • 15 droppar eterisk olja med grönt te
 • 2 matskedar kokosolja
 • ½ dl malda havregryn

Gör så här

 • Blanda ingredienserna tills du får en slät pasta.
 • Blöt håret och applicera noggrant och väl över hela hårbotten.
 • Massera i cirkulära rörelser för att aktivera cirkulationen. Undvik att använda naglarna eftersom du kan skada dig själv.
 • Skölj med rikligt med kallt vatten.
 • Exfoliera med denna blandning en gång i veckan.

3. Hårexfoliering med kaffe och kokosolja

På grund av dess granulerade konsistens är kaffe en annan idealisk ingrediens för hårbottenexfoliering. Det rekommenderas att kombinera det med kokosolja, en fuktgivande produkt rik på aminosyror, spårämnen och vitaminer.

Ingredienser

 • ½ dl  malet kaffe
 • 3 matskedar kokosolja

Gör så här

 • Blanda de två ingredienserna ordentligt.
 • Fukta håret och applicera sedan på hårbotten.
 • Massera i cirkulära rörelser och sprid ut blandningen över hela hårbotten.
 • Skölj med rikligt med kallt eller ljummet vatten.
 • Upprepa en gång i veckan.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Måste man alltid tvätta håret efter träning?

Skrubba din hårbotten med exfolierande hårinpackningar!

Nu när du vet hur viktigt hårbottenexfoliering är, prova gärna de naturliga masker vi rekommenderar ovan. Men skulle du ha en hårbotten eller ett hår med vissa oönskade symtom eller besvär, se till att först konsultera en hudläkare.

Ibland kan man behöva använda specialprodukter på grund av hårets egenskaper. En yrkeskunnig kan ge dig råd om vilket som är det bästa alternativet enligt dina behov. Ha detta i åtanke!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.