Elektroencefalogram: att mäta hjärnans elektriska aktivitet

Ett elektroencefalogram gör det möjligt för läkare att studera nervcellers elektriska aktivitet och identifiera hjärnförändringar. Läs mer här.
Elektroencefalogram: att mäta hjärnans elektriska aktivitet
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 05 maj, 2023

Hjärnan består av ett stort och komplext nätverk av specialiserade celler som kallas neuroner. Den kommunicerar genom elektriska stimuli. Denna hjärnans elektriska aktivitet går att mäta med hjälp av ett elektroencefalogram (EEG).

Hälsan hos den mänskliga hjärnan och hela centrala nervsystemet kan bedömas genom ett stort antal tester. På detta sätt är det möjligt att upptäcka strukturella abnormiteter och störningar i nervfunktionen i god tid. Elektroencefalografi, tomografi och magnetisk resonanstomografi är några av de vanligaste testerna.

Att använda ett elektroencefalogram för att mäta hjärnans elektriska aktivitet är den valda metoden för diagnos av anfall och epilepsi, enligt specialister. Detta medicinska verktyg har räddat miljontals liv. Dess användbarhet går utöver läkarens diagnos.

Hur man ett elektroencefalogram mäta hjärnans elektriska aktivitet?

Ett elektroencefalogram är en funktionell analysteknik som mäter hjärnans elektriska aktivitet i realtid. Enligt studier var det Hans Berger som myntade termen elektroencefalogram (EEG) 1929 för att beskriva registreringen av elektriska fluktuationer i hjärnan som man fångade med elektroder fästa i hårbotten.

Neuroner är alltid aktiva och överför elektriska impulser genom det centrala nervsystemet. Ett EEG fångar och förstärker dessa elektriska signaler och representerar dem i vågiga linjer som definierar aktiviteten i de olika hjärnregionerna.

I de flesta fall utförs EEG i basaltillståndet och blir aktiverat av exempelvis hyperventilering och visuell stimulering. En rekommendation vid analysen är att man utför en detaljerad hjärnregistrering under sömnen. Man kan också göra 24-timmars uppföljande EEG:er.

Detta test skissar upp normala och onormala mönster som gör att analytikern kan diagnostisera lesioner eller karakteristiska störningar, såsom anfall. Detta är alltså en kompletterande studie som man ofta använder vid neurologiska konsultationer.

Electricidad de las neuronas que capta el electroencefalograma.
Neuroner har en elektrisk aktivitet som vi kan mäta.

Varför utför man detta test?

Det är av medicinskt intresse att utvärdera tillståndet för hjärnans elektriska aktivitet hos personer med misstänkt episodiska eller ihållande nervösa störningar. Följande är några av de vanligaste indikationerna för ett elektroencefalogram:

 • Förändring av högre funktioner, såsom minne och medvetande
 • Epilepsi och andra konvulsiva syndrom
 • Sömnstörningar, såsom sömnlöshet
 • Encefalit och andra infektioner i det centrala nervsystemet
 • Cerebrovaskulär sjukdom
 • Övervakning under hjärnkirurgi
 • Traumatisk hjärnskada
 • Kraniella tumörer
 • Alzheimers sjukdom

Likaså är EEG användbart för att bekräfta hjärndöd hos patienter i djup koma. Liknande kan den erbjuda data av intresse för läkemedelsinducerad anestesi.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hjärnaneurysm: Vad det är och hur du kan förebygga det

Möjliga risker och kontraindikationer

I allmänhet är EEG en ganska säker teknik och orsakar inte någon typ av smärta eller biverkningar. Kontrollerade metoder används ibland för att framkalla anfall, såsom ljusstimulering eller hyperventilering. Specialisten är utbildad att ge läkarvård vid behov.

Förberedelser för ett EEG

Det finns flera rekommendationer som bör följas innan man gör ett EEG. På så sätt säkerställer man att testet utförs korrekt och utan fel i resultatet.

I detta avseende inkluderar förberedelserna för EEG följande:

 • Tvätta håret kvällen innan eller några timmar före studien.
 • Undvik att använda hårbalsam, geler, oljor, krämer eller hårsprayer, eftersom de kan hindra elektrodernas vidhäftning.
 • När det gäller hårförlängningar, fråga din vårdgivare om instruktioner.
 • Ändra eller avbryt inte någon vanlig medicinering utan indikation. Kontakta din vårdgivare för mer information.
 • Undvik koffeinhaltiga drycker och livsmedel 6 till 8 timmar före testet.
 • Sov mindre än vanligt inför ett EEG som du ska ta i sovande tillstånd.
 • Ta inte energigivare eller andra produkter för att hålla dig vaken, särskilt om du behöver sova under testet.

Hur utförs ett elektroencefalogram för att mäta hjärnans elektriska aktivitet?

Detta test utförs av en professionell EEG-tekniker på en vårdcentral, privat kontor eller laboratorium. Han/hon ansvarar för att vägleda patienten genom hela processen på ett säkert och enkelt sätt.

Under testet

Personen som ska utvärderas lägger sig på en bår eller i en liggstol. Sedan ansvarar en tekniker för att mäta de olika diametrarna på skallen och markera de punkter där elektroderna ska placeras. Dessa plattor ger ingen typ av smärta och kommer endast att registrera hjärnans aktivitet.

I allmänhet placerar man elektroderna på hårbotten med hjälp av ett speciellt lim. I vissa fall kan man dock använda lock som omsluter elektroderna. Elektroderna anslutas sedan med ledningar till ett instrument som ska fånga och förstärka den elektriska signalen.

Under testet måste den som testas hålla sig avslappnad och ligga med slutna ögon. Ibland kan teknikern be personen att öppna och stänga ögonlocken, ta ett snabbt, djupt andetag, utföra en beräkning eller titta på ett starkt ljus. Patienten också bli uppmanad att sova under utvärderingen.

I de flesta fall fångas kroppsrörelserna under EEG på video. På så sätt kan läkaren kombinera hjärnvågsregistreringen med filmen för att kunna ställa en mer exakt diagnos.

Å andra sidan kan ett ambulerande EEG vara indicerat för dem som behöver mer långvarig övervakning. Denna enhet följer patienten under hela dagen för att hämta in hjärnans elektriska aktivitet samtidigt som patienten utför sina vanliga aktiviteter.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Stimulera produktionen av alfavågor i hjärnan

Efter testet

Det grundläggande EEG-testet varar vanligtvis 20 till 40 minuter när elektroderna väl är på plats. Men som tidigare nämnt kan vissa tester kräva att patienten sover, vilket förlänger testet.

I slutet av EEG tar teknikern bort elektroderna från hårbotten. Vissa människor kan behöva lugnande medel för att inducera sömn, så en vän eller familjemedlem kan behöva följa med dig hem efter testet. Om du inte får någon typ av lugnande medel kan du återuppta dina dagliga aktiviteter som vanligt direkt därpå.

Elektroencefalogram en una niña.
Elektroderna fångar upp hjärnans elektricitet. Det är bäst att håret inte har behandlats med produkter 24 timmar innan.

Resultat av elektroencefalogrammet

Detta test ger en utskriven registrering av hjärnaktiviteten representerad av vågor som ritas med olika frekvenser och amplituder. Dessa varierar beroende på medvetandetillståndet. I denna mening är vågorna vanligtvis snabbare när patienten är vaken och långsammare under sömnfaser.

Vårdpersonal är de enda som är kvalificerade att tolka ett EEG och ge en korrekt diagnos. I allmänhet kan närvaron av breda, skarpa vågor indikera ett anfallssyndrom, såsom epilepsi. Blödningar, tumörer och hjärnaneurism är andra vanliga orsaker till onormala fynd.

Om du har några funderingar, tveka inte att konsultera en läkare som är specialiserad på neurologi.

EEG: Ett användbart verktyg för att bedöma hjärnans hälsa

EEG är ett säkert och användbart test för att utvärdera hälsan hos hjärnan och hela centrala nervsystemet. Tidig diagnos av neurologiska sjukdomar förbättrar livskvaliteten för många människor och förhindrar långvariga komplikationer. Dess praxis och tolkning är exklusivt för vårdpersonal.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Viloria Alebesque A, López Bravo A, Bellosta Diago E, Santos Lasaosa S, et al. Utilidad del electroencefalograma en el manejo de la epilepsia en el Servicio de Urgencias. Neurología. 2020; 35(4):238-244.
 • Ramos F, Morales G, Egozcue S, Pabón R, et al. Técnicas básicas de electroencefalografía: principios y aplicaciones clínicas. An. Sist. Sanit. Navar. 2009; 32 (Supl. 3): 69-82.
 • Monge-Pereira E, Molina-Rueda F, Rivas-Montero FM, Ibáñez J, Serrano JI, et al. Electroencephalography as a post-stroke assessment method: An updated review. Neurologia. 2017 Jan-Feb;32(1):40-49.
 • Iriarte J, Urrestarazu E, Alegre M, Martín B, et al. Vídeo-electroencefalografía: una necesidad. An Sist Sanit Navar. 2009;32 (Suppl 3):83-92.
 • Berenguer-Sanchez MJ, Gutierrez-Manjarrez F, Senties-Madrid H, Estanol-Vidal B. Variantes normales o de significado incierto en el electroencefalograma. Rev Neurol. 2012 Apr 1;54(7):435-44.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.