Egenskaper för svampen judasöra samt dess användning

Att inkludera svampen judasöra i kosten sägs kunna minska risken för komplexa sjukdomar på grund av dess kapacitet som antioxidant. Dessutom innehåller den fiber, vilket är fördelaktigt för matsmältningen.
Egenskaper för svampen judasöra samt dess användning
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Svampen judasöra växer naturligt i tropiska klimat. Den är vanlig i Indien och på vissa öar i Stillahavsområdet. Man hittar den främst på stammar av fallna träd. Det är dock inte förrän på senare tid som människor börjat odla den.

Judasöra (Auricularia auricula-judae) kan i sällsynta fall hittas i Sverige på fläder eller alm.

Dessa svampar har många hälsoegenskaper, och därför är de rekommenderade som en del av en hälsosam kost. Vi berättar nedan allt du behöver veta om denna svamp så att du också kan dra nytta av fördelarna.

Näringsvärdet hos svampen judasöra

Denna svamp innehåller få kalorier, dvs. endast 20 kcal/100 gram. Den ger en del kolhydrater och en praktiskt taget obetydlig andel proteiner och fetter. Den utmärker sig dock för sin rikliga mängd fibrer.

odling av svampen Judasöra
Svampen judasöra utmärker sig för sitt innehåll av fibrer och antioxidanter.

När det gäller mikronäringsämnen är det en god källa till natrium, kalium, kalcium och fosfor. Den mest enastående egenskapen är dock närvaron av antioxidanter i form av fytonäringsämnen.

Kulinarisk användning

Du hittar denna svamp i torkad form i asiatiska matbutiker. Man använder ofta svampen judasöra till såser. Du kan också ha den i soppor och buljonger för att förbättra rätternas organoleptiska egenskaper.

Dessutom passar den bra i grytor eftersom den förhöjer köttsmaken.

Svampen ger färg och en karaktäristisk smak till rätter. Den bidrar också till en specifik, gelatinös konsistens.

Hälsofördelar med svampen judasöra

Det att inkludera svampen judasöra i din kost kan ge ett antal hälsofördelar. Vi ska gå igenom dem här nedan och även titta närmare på om dessa egenskaper har vetenskapligt stöd eller inte.

Fördröjer åldrandet

Ätbara växter innehåller vanligtvis fytonäringsämnen som har antioxidativ kapacitet. Judasöra växer som parasit på levande eller döda träd, och den är inget undantag. Den har en uppsättning pigment som är ansvariga för färgen och som vi kallar för antocyaniner.

Det finns bevis för att dessa föreningar kan neutralisera bildandet av fria radikaler och därmed minska risken för att komplexa sjukdomar utvecklas. Dessutom kan den fördröja uppkomsten av för tidigt åldrande.

Du kanske vill läsa den här artikeln: Kombucha: vad det är, recept och hälsofördelar

Svampen judasöra kan förbättra immunsystemets funktion

Judasöra innehåller en betydande mängd prebiotiska föreningar. Detta är helt enkelt lösliga fibrer som kan fermenteras på tarmnivån. Dessa främjar tillväxten av goda tarmbakterier och mikrober i vår tarmbiota.

Som en följd av detta sker en märkbar förbättring av immunsystemets funktion, enligt en studie publicerad i Immunology and Cell Biology. Detta beror på att förhållandet mellan kroppens försvar och kvaliteten på mikrobiotan är nära sammankopplade. Den senare fungerar som en barriär mot patogena mikroorganismer.

svampen Judasöra i det vilda
Intag av judasöra kan stärka immunsystemet.

Svampen judasöra kan skydda levern

Detta är det mest kontroversiella påståendet. Det finns dock vissa bevis relaterade till en kontinuerlig tillgång på antioxidanter som verkar främja leverhälsan. Detta beror på att antioxidanter hjälper till att modulera inflammation och neutralisera avfallsföreningar som produceras i levern, vilket underlättar eliminering.

Kontraindikationer

För närvarande finns det inga kända biverkningar av svampen judasöra, så det är en säker produkt som är laglig att sälja i alla länder.

Kom ihåg att du måste skölja och hetta upp dessa svampar ordentligt innan du äter dem för att eliminera bakterier och smuts. Det är det bästa sättet att undvika hälsorisker.

Hur du tillagar den

Som nämnts ovan är det bästa sättet att förbereda judasöra genom att skära den i små strimlor och ha den i såser, ris, buljong och soppor. Den tillför en märkbar mängd smak och färg och förbättrar de organoleptiska egenskaperna hos alla sorters maträtter.

Det går att köpa den i torkad form. Var då noga med att låta den dra i hett vatten först innan du tillagar den, såvida du inte ska ha den i en soppa eller gryta.

Svampen judasöra är ett bra tillskott till all sorters kost

Som du kan se är judasöra mycket fördelaktig för din hälsa, men trots detta är den inte något vanligt inslag i maten i många länder. Du hittar den dock i många östliga och asiatiska rätter.

Den vanligaste formen vi hittar den i här i Sverige är antingen konserverad eller torkad. Detta beror på att dessa processer ökar svampens hållbarhet utan att ändra de organoleptiska egenskaperna alltför mycket. Vi uppmuntrar dig att testa denna svamp i din matlagning; den ger dina rätter en ny smak och du får i dig en betydande mängd antioxidanter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333
  • Pujari R, Banerjee G. Impact of prebiotics on immune response: from the bench to the clinic. Immunol Cell Biol. 2020
  • Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, El-Senduny FF, Marmouzi I, Coy-Barrera E, Naseri R, Nabavi SM, Rahimi R, Abdollahi M. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.