Efter sol eller hudlotion: vilket är bäst?

Valet mellan hudlotion eller efter-sol beror på vilka skador som huden har drabbats av efter att ha utsatts för solen.
Efter sol eller hudlotion: vilket är bäst?
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sommaraktiviteter kan vara kul för dig och dina vänner, men för mycket sol kan skada din hud. Solen, sand, saltvatten och klor påverkar din hud efter att ha solat på stranden eller i poolen. Allt detta skapar frågan: ska du använda efter sol eller hudlotion?

Vi vet alla att solkräm är den bästa lotionen att applicera före och under exponering för UV-strålar. Men vad ska du göra när den soliga dagen kommer till sitt slut?

Du måste använda efter sol eller någon annan slags fuktkräm. Läs vidare för att ta reda på vad som särskiljer dem.

Efter sol och hudlotion: likheter och skillnader

Efter sol och hudlotion är båda bra källor till återfuktning för huden. Hudlotion och efter sol lindrar både obehag och förhindrar för tidig åldrande.

Vad är efter-sol?

Kräm som kallas efter sol innehåller fuktgivande ämnen som kallas humectants. Det innehåller också aktiva ingredienser med lugnande egenskaper som aloe vera, kalendula, etc. Dess sammansättning kan innehålla mynta, vitaminer och antioxidanter.

Sammansättningen av efter sol-lotion varierar beroende på deras beredning. De innehåller ofta ett antal aktiva ingredienser med specifika fördelar för hud som har utsatts för solens strålar. 

Några av dem är:

Mynta

Mynta hjälper huden att återhämta sig naturligt och lindrar irritation. Det är mycket uppfriskande eftersom det minskar kroppsvärmen och minskar inflammation i hudvävnaden.

hudlotion hand

Aloe Vera

Visst är detta en av de mest populära plantorna som används för hudvård. Aloe vera återfuktar och reparerar cellvävnad samtidigt som den innehåller vitaminer som ger näring till dermis.

Användningen av aloe vera fungerar också som smärtstillande medel, så det fungerar som ett lugnande medel för solens drabbade vävnader.

Alfa-bisabolol

Denna förening kommer från kamomill. På grund av dess antiinflammatoriska egenskaper finns det många masker och hemmetoder för behandling av brännskador som görs med det.

D-pantenol

Det är ett derivat av vitamin B5 (pantotensyra). Dessutom främjar det bildandet av nya vävnader och regenererar huden.

Calendula-extrakt

Detta extrakt lugnar och läker. Dessutom bidrar det till att återhämta huden från skador som orsakas av UV-strålar. Det är också en av de mest använda ingredienserna vid beredningen av efter sol.

Andra vanliga ingredienser

Vidare är andra aktiva komponenter som ofta finns i efter sol som främjar återhämtning och regenerering av döda hudceller dessa:

 • mentol
 • kamfer
 • salvia
 • allantoin
 • enoxolon
 • tyrosin

Vad finns i hudlotion?

För det första kan ingredienserna i en hudlotion variera. Det beror på vilken typ av produkt du vill använda för att hydrera din hud, eftersom denna lotion ska appliceras på din hud så ofta som möjligt.

Till exempel finns det många sorter och dofter och några av de vanligaste ingredienser är:

 • Aloe Vera
 • Mandlar
 • D-Panthenol
 • Eteriska oljor
 • Sheasmör
 • Kokosmjölk

Vilken ska jag välja?

hudlotion vilken

Vissa återfuktande produkter innehåller samma aktiva ingredienser som används i efter sol. Deras doft är vanligtvis mild och neutral, och de är utmärkta allierade för att ge näring åt din hud. De kommer att lugna och hydrera dig bra efter solens exponering under en varm dag. Dessutom kan du placera produkten i kylskåpet i några sekunder för att intensifiera kylan som den kan ge.

Men om du var under solen under en lång tid och din hud känns varm och röd, rekommenderar vi att du använder efter sol. När allt kommer omkring har denna produkt specifika komponenter för att minska inflammation och lindra brännskadan. Fuktgivare har å andra sidan inte dessa.

Framför allt ska du komma ihåg att du måste hålla dig väl återfuktad både ute och inne. Drick mer vatten än vad du skulle på en vanlig dag: du kommer att må bättre och lindra utmattningen som sker under en solig dag.

Efter en lång dag utomhus, gör en noggrann hudrensning. Ofta kan solskydd i kombination med svett vara svår mot huden. Tänk på att du inte ska exfoliera omedelbart efter du varit i solen, eftersom din hud då är mycket känslig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.