Effekter av akut p-piller på din kropp
Känner du till riskerna och effekterna av akut p-piller, även kallat dagen efter-piller?
Att ha oskyddat sex innebär stora risker. Det kommer inte bara med risken att drabbas av sexuellt överförbara sjukdomar, det kan också leda till en oönskad graviditet.
Även om det är bäst att använda kondom för att skydda dig från båda situationerna, finns det en metod som kan förhindra befruktning när du inte vidtagit skyddsåtgärder eller om de misslyckats.
Vi pratar om akut p-piller (dagen efter-piller). Denna typ av preventivmedel har blivit mer känd under de senaste åren tack vare dess effektivitet.
Vad består det av? Vilka är dess biverkningar? Orsakar det en abort? Med tanke på att många inte känner till svaren på dessa frågor ska vi berätta om dem här.
Vad är ett akut p-piller?
Ett akut p-piller är ett hormonellt preventivmedel som tas i nödfall. Det består huvudsakligen av ett syntetiskt hormon som kallas levonorgestrel. Sammantaget ligger dess effekt på mellan 52% och 95%.
Men under inga omständigheter bör du använda detta som ett vanligt preventivmedel eftersom det kan orsaka biverkningar i kroppen. Det bästa är faktiskt om du kan begränsa dig till att bara använda det en gång eller högst två gånger i livet.
Vi bör också nämna att akut p-piller, precis som många andra vanliga preventivmedel, inte skyddar dig mot sexuellt överförbara sjukdomar. Det förhindrar bara graviditet när du haft oskyddat sex eller om kondomen spruckit.
Så fungerar ett akut p-piller
Denna metod fungerar genom att förändra ägglossningen eller dess efterföljande processer. Mer specifikt gör det att livmoderhalsslemmet förtjockas så att spermierna inte når ägget.
Det fungerar bäst när du tar det inom de första 24 timmarna efter samlaget. Även om dess effekt kan sträcka sig upp till 72 timmar efter att du har haft oskyddat sex så blir den mindre effektiv i takt med att tiden går.
Missa inte: Humant papillomvirus och sex: hur funkar det?
Om du tar det inom 12 till 24 timmar förhindrar det graviditet upp till 95% av gångerna. Efter 48 timmar sjunker effekten till 85%. Sedan sjunker den efter 72 timmar till 52%. Men pillret är inte abortivt. Det gör följande saker:
- Förhindrar att äggstocken släpper ett moget ägg.
- Om ägget redan har släppts förhindrar det att spermierna befruktar det.
- Om spermierna redan har trängt in i ägget förhindrar det att det befruktade ägget implanteras i livmodern.
Effekterna av pillret
Ett akut p-piller innehåller ett hormon som kallas progesteron. Kvinnans kropp producerar naturligt små mängder av detta. Dess huvudfunktion är att förbereda livmodern på att ta emot ett befruktat ägg.
Akuta p-piller innehåller dock mer koncentrerade mängder. Dosen i ett sådant piller kan motsvara 10 p-piller.
Därför betonar vi alltid att det är en akutmetod. Att ta det för ofta kan orsaka obekväma biverkningar.
Kvinnor kan uppleva:
- Dåsighet
- Illamående och kräkningar
- Trötthet och yrsel
- Huvudvärk
- Magsmärta
- Oregelbundna vaginala kramper och blödningar
Utöver detta kan det orsaka förändringar i din menstruationscykel. Faktum är att det hos vissa kvinnor orsakar mellanblödningar eller försenad mens, medan andra får kraftiga menstruationsblödningar.
Kontraindikationer av pillret
På grund av dess biverkningar och kontraindikationer, bör du bara använda dagen efter-piller under medicinsk övervakning. Även om det är receptfritt i många länder så är det bäst om din läkare kan utvärdera ditt fall innan du tar det.
Du bör definitivt inte ta det om du är allergisk mot levonorgestrel, dess aktiva ingrediens, eller någon av dess andra ingredienser.
Vi rekommenderar heller inte att du tar det om du har något av följande:
- Historia av ektopisk graviditet
- Historia av äggledarinflammation (salpingit)
- Allvarliga leverproblem
- Svår migrän
- Kardiovaskulära komplikationer
- Crohns sjukdom eller ulcerös kolit
Är det akuta p-pillret abortivt?
Om kvinnor som blivit gravida tar ett akut p-piller, avbryter detta inte graviditeten. Hittills finns det inga studier som visar att det orsakar skada på gravida kvinnor eller deras foster.
Av den anledningen betraktas det inte som en abortiv metod trots den kontrovers som det kan orsaka.
Men nu när du känner till effekterna av detta piller bör det vara tydligt att du bara bör använda det i nödfall.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dirección General de Salud Pública. (2015). Guía de Métodos Anticonceptivos. Salud Sexual.
- Bombí, I. (2010). Métodos Anticonceptivos. https://doi.org/10.1016/j.scriptamat.2012.05.010
- Labrador, I. G., & Pieiga, E. M. (2001). Consideraciones sobre planificación familiar: Métodos anticonceptivos. Revista Cubana de Medicina General Integral.