Hur det gynnar hälsan att dricka mandelmjölk varje dag

Hur det gynnar hälsan att dricka mandelmjölk varje dag

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Mandelmjölk har under senare år blivit väldigt populärt som ett alternativ till vanlig mjölk, då komjölk har visat sig vara problematiskt för många som är laktosintoleranta och därför inte kan dricka det.

Utöver den goda smaken har det även visat sig att kombinationen av mandelmjölk och honung kan vara fördelaktigt för kroppen. Vi vill därför prata om de många fördelarna som finns med att blanda det.

1. Du sover bättre

När kroppen har mycket socker i blodet är det svårare att sova utan avbrott, men honung bidrar till att förbättra sömnkvaliteten genom att stänga av kroppens flöde av orexin, som är en signalsubstans.

2. Bekämpar ålderstecken

åldrande

De antioxidanter som finns i mandelmjölk och honung kan minska mängden av de fria radikalerna i kroppen – dessa är molekyler som påskyndar åldrandet för huden och andra organ.

Mandelmjölk och honung har tillsammans använts sedan en lång tid tillbaka för att ge näring åt kroppen och främja huden.

3. Förbättrar matsmältningen

Genom att varje dag dricka ett glas mandelmjölk med honung förbättrar du matsmältningsprocessen och gynnar tarmarna, vilket motverkar problem såsom förstoppning, inflammation och gaser.

Det gör dig även mättare, vilket är bra för de som vill gå ner några kilon.

4. Skyddar mot respiratoriska sjukdomar

sjuk

Honung har antivirala och antibiotiska egenskaper och är ett antikt medel för att motverka halsont i samband med förkylningar och influensa.

Genom att kombinera det med mandelmjölk får du ett fantastiskt medel för att stärka immunförsvaret.

5. Mer energi och bättre koncentration

Mandelmjölk är rikt på vitaminer, mineraler och protein, och tillsammans med honung har det ett stort energivärde som gör att du kan börja dagen på bästa sätt.

Det rekommenderas därför att du dricker ett glas med två teskedar honung när du behöver en energiboost och bättre koncentration.

6. Antibakteriellt medel

Genom att blanda ingredienserna kan du motverka Stafylokocker (ett bakteriesläkte).

Hur tillreder man mandelmjölk med honung?

honung

I vissa hälsokostbutiker går det att köpa färdig, osötad mandelmjölk, och den ska också gå att hitta i de flesta matvarubutiker. Men för att spara pengar, och se till att mjölken inte innehåller något tillsatt socker, kan du istället göra din egen mandelmjölk hemma. Det är ett enkelt sätt att få en 100% naturlig produkt utan några tillsatser.

Om du väljer att göra din egen kan du följa dessa instruktioner:

Ingredienser

Tillredning

  • Låt mandlarna ligga i filtrerat vatten i 12 timmar i kylskåpet.
  • Nästa dag tar du fram blandningen och silar bort vattnet.
  • Häll sedan 1 liter vatten i en mixer tillsammans med mandlarna. Mixa tills du får en fin, vit mjölk.
  • Sila mjölken genom en saftduk eller en tunn kökshandduk och häll i en glasburk med lock.
  • Mandelmjölken håller i ca 4 till 5 dagar i kylskåpet och för att göra din dryck har du bara i en eller två teskedar honung.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Singh, M. P., Chourasia, H. R., Agarwal, M., Malhotra, A., Sharma, M., Sharma, D., & Khan, S. (2012, April). Honey as complementary medicine – A review. International Journal of Pharma and Bio Sciences.
  • Milbury, P. E., Chen, C. Y., Dolnikowski, G. G., & Blumberg, J. B. (2006). Determination of flavonoids and phenolics and their distribution in almonds. Journal of Agricultural and Food Chemistry54(14), 5027–5033. https://doi.org/10.1021/jf0603937
  • Mandalari, G., Faulks, R. M., Rich, G. T., Lo Turco, V., Picout, D. R., Lo Curto, R. B., … Wickham, M. S. J. (2008). Release of protein, lipid, and vitamin E from almond seeds during digestion. Journal of Agricultural and Food Chemistry56(9), 3409–3416. https://doi.org/10.1021/jf073393v
  • Labropoulos, A., & Anestis, S. (2012). Honey. In Sweeteners: Nutritional Aspects, Applications, and Production Technology (pp. 119–146). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b12065

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.