Dricka alkohol på tom mage: vad händer i kroppen?
Att dricka alkohol på tom mage är något som alla gör någon gång. Det kan vara på en afterwork direkt efter jobbet, under en utekväll med vänner eller någon annan situation. Men är det säkert att göra detta? Vilka är egentligen konsekvenserna av denna typ av intag om du inte har ätit? Läs vidare för att lära dig om vad som händer i kroppen!
I allmänhet accepterar samhället konsumtion av alkoholhaltiga drycker. Världshälsoorganisationen rapporterar ändå att det varje år sker 3 miljoner dödsfall världen över på grund av konsumtion av just alkohol. Alkohol är därtill en riskfaktor för mer än 200 sjukdomar.
Hur absorberar kroppen alkohol?
Processen att absorbera alkohol börjar när alkoholen kommer in i munnen. Eftersom detta ämne har en låg molekylvikt passerar det lätt genom cellmembranen och därifrån in i blodkärlen. Därför kan munnen, matstrupen och magen absorbera små mängder av ämnet under processen.
När alkoholen sedan når magen absorberar detta organ 15 till 20%. Därefter passerar ämnet i tunntarmen, vilket är var den huvudsakliga absorptionen sker. Denna process fortsätter sedan i den första och andra delen av tarmen (tolvfingertarmen och tomtarmen) där upp till 80% absorberas. Slutligen sker den sista biten av absorption i kolon.
Att dricka alkohol på tom mage: hur hjälper eller påverkar maten absorptionen?
Absorptionen av etanol i tolvfingertarmen och tomtarmen är snabbare än den är i magen. Av denna anledning är hastigheten för gastrisk tömning en viktig avgörande faktor för absorptionshastigheten av alkoholen som du intar. Här visar vetenskapen att kapaciteten att absorbera detta ämne ökar när magen är tom och minskar när magen har mat i sig. Detta beror på att kontaktytan minskar (precis som Ficks lag antyder) och den gastriska tömningen saktar ner.
Fet mat är dock undantaget från denna regel, eftersom den feta maten påverkar magens rörlighet på ett annat sätt än andra näringsämnen. I synnerhet ökar fett rörelserna och får alkohol att nå blodet snabbare. Lyckligtvis ser livsmedel som innehåller kolhydrater och proteiner till att absorptionen blir långsam och kan göra att alkoholkoncentrationen i blodet sjunker med upp till 25%.
Alkoholinnehåll och absorption i kroppen
Om man dricker alkohol på fastande mage kan det följaktligen leda till högre plasmakoncentrationer av etanol och ökade toxiska effekter. Å andra sidan ökar absorptionen när drycken i fråga har en alkoholhalt på 20 till 35%, eftersom dessa inte ger samma kraftiga muskelrörelser som drycker som har en alkoholhalt över detta värde. På samma sätt ökar absorptionen av etanol också om en person dricker en stor mängd samtidigt, men inte om personen sväljer ner små mängder flera gånger.
Allmänna effekter av alkohol på kroppen
Liksom allt som vi äter så är levern det organ som är ansvarigt för att metabolisera etanol, eftersom det förvandlar detta ämne till acetaldehyd och sedan ättiksyra. De återstående 5 till 10% utsöndrar kroppen via urin, svett och andning.
Men så länge etanol fortfarande finns i blodet påverkar det nervsystemet. Det är därför vi kan uppleva de klassiska symtomen som bland annat:
- Känsla av att vara hämmad
- Sluddrigt tal
- Begränsad koordination
Det är viktigt att notera att höga doser alkohol kan orsaka berusning, vilket också kan inkludera symtom som:
- Illamående och kräkningar
- Förvirring
- Hypotermi (låg kroppstemperatur)
- Plötslig förlust av koordinationen
- Långsam eller onormal andning
- Svårigheter att prata
- Förlust av medvetande
- Avsvimning
Kvinnor som dricker alkohol
När vi pratar om kvinnor som konsumerar alkohol är det viktigt att notera att kvinnor tenderar att ha en lägre kroppsmassa än män. Kvinnor har i de flesta fall också en högre procentandel fett, och enzymet “acetaldehyddehydrogenas” (ansvarigt för att bilda ättiksyra) arbetar långsammare i magslemhinnan hos kvinnor. På grund av dessa tre skäl tenderar kvinnor att bli mer berusade än män när de dricker samma mängd alkohol.
Alkohol och gravida kvinnor
När gravida kvinnor intar etanol, passerar den genom moderkakan från moderns blod till fostret. Således utsätts spädbarnet för samma nivåer av blodalkohol som modern, vilket kan leda till olika allvarliga komplikationer.
Förebyggande och rekommendationer
När det gäller hälsovård är det bäst att undvika alkoholkonsumtion. Men om du dricker, särskilt på fastande mage, är det värt att ta hänsyn till följande:
- Välj en dryck med låg alkoholhalt.
- Drick vatten, eller andra alkoholfria vätskor, mellan klunkarna av din dryck som innehåller etanol.
- Försök att dricka långsamt under lång tid, snarare än stora volymer på kort tid.
- Ät en måltid en timme innan du dricker alkohol.
Du kanske också är intresserad av: Leverskada orsakad av alkohol; 5 tips för förbättring
Hur kan jag må bättre efter att ha druckit alkohol på tom mage?
Att dricka på tom mage ökar risken för den berömda bieffekten som kallas ”baksmälla”. Du kommer vanligtvis att känna av det dagen efter att du druckit mycket eller du druckit något med väldigt hög alkoholhalt. Symtom kan inkludera följande:
- Yrsel
- Överdriven törst
- Minskad förmåga att koncentrera sig eller tänka klart
- Huvudvärk
- Förändringar i humöret
- Illamående och kräkningar
- Känslighet för ljus och ljud
- Magbesvär
Även om dessa problem kan lösa sig på egen hand kan du överväga följande tips för att minska dem:
- Drick vatten, soppbuljong eller fruktjuicer under dagen
- Lägg dig ner och sov
- Ät livsmedel som är lätta att smälta, till exempel rostat bröd, kex och gelatin
- Ta smärtstillande medel, såsom ibuprofen, för att lindra huvudvärk
Du kanske är intresserad av: Råd för att upprätthålla en sund matsmältningshälsa
Det är aldrig bra att dricka alkohol på tom mage
Alkohol är ett ämne som i sig är skadligt för hälsan eftersom en överdriven alkoholkonsumtion är förknippad med utveckling av sjukdomar. När du konsumerar det på fastande mage kan det ha större inverkan på kroppen på grund av dess snabba absorption. Eftersom etanol når blodomloppet snabbare, orsakar det således de klassiska effekterna samt en större risk för berusning.
För att förhindra att detta händer är det lämpligt att äta mat innan du dricker alkoholhaltiga drycker. Samtidigt är det en bra idé att dricka mycket vatten under kvällen och undvika ett överflöd av alkohol. Det bästa sättet att se till att det inte påverkar din hälsa är förstås att undvika det helt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bolet Astoviza, M., & Socarrás Suárez, M. M. (2003). El alcoholismo, consecuencias y prevención. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 22(1), 0-0
- Organización Mundial de la Salud. Alcohol. Disponible en:
- Aros, S. (2008). Exposición fetal a alcohol. Revista chilena de pediatría, 79, 46-50.
- Evora, S. S. (2017). Alcohol y fisiología humana: Capítulo 2-donde todo comienza: el alcohol en el aparato digestivo.