Prova denna "diet" för att avgifta dina lungor

När du beslutar att genomgå denna renande diet bör du undvika ansträngande aktiviteter, så att dina lungor inte behöver jobba så hårt. Håll dig hemma, vila och slappna av.
Prova denna "diet" för att avgifta dina lungor

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Trots att många tycks tro det så är det inte bara aktiva och passiva rökare som behöver rensa sina lungor. Detta organ, som är ett av de viktigaste i kroppen, kan allvarligt påverkas av giftiga substanser, smog, föroreningar, din typ av arbete eller brist på fysisk aktivitet. Det är därför du emellanåt bör göra en diet för att avgifta dina lungor och därigenom bli av med alla dessa gifter på ett hälsosamt sätt. Lär dig mer i följande artikel.

Varför du bör avgifta dina lungor

Många talar om att rena sitt blod, sin hud, sitt hår eller till och med sina tarmar, men lungorna då? Detta organ tar in en massa giftiga gaser och dålig luft varje dag. Gifter byggs upp med tiden och orsakar sedan diverse sjukdomar. Denna rensande rutin är inte bara för rökare eller personer som precis slutat röka, utan för alla som vill förbättra sin hälsa. Har du en tendens att drabbas av bronkitproblem? Eller känner du att du inte får tillräckligt med luft (detta kan även bero på brist på träning)? Bor/arbetar du med någon som röker mycket? Måste du gå runt i en stad full av bilar och bussar för att komma till ditt kontor? Då kan denna diet vara perfekt för dig.

Utöver att följa denna diet emellanåt, bör du försöka undvika situationer där dina lungor kan kontamineras. Du kanske inte kan ta dig ut på landet och vandra runt, men du kan spendera mer tid utomhus bland träd och natur, framförallt på helgerna när du har mer fritid.

Gör en diet för att avgifta dina lungor

Diet för att avgifta dina lungor

Denna rutin pågår i tre dagar, och det kan vara en bra idé att försöka följa den under semestern eftersom du under dessa 72 timmar måste göra följande:

  • Undvik att besöka platser där du riskerar att kontamineras (som vi tidigare nämnde).
  • Undvik att vistas runt personer som röker.
  • Ät lätt och i huvudsak frukt- och grönsakssallader.
  • Undvik att äta rött eller vitt kött.
  • Konsumera inga mjölkprodukter (mjölk, yoghurt, smör, grädde, ost, glass) eftersom dessa kan orsaka allergier och intolerans, vilket leder till andningsproblem för många personer.
  • Undvik koffein, läsk, raffinerat socker och färdigjuicer.
  • Drick två liter vatten om dagen, lätta grönsaksbuljonger och örtteer.
  • Inkludera antibakteriella örter i dina soppor och juicer, som till exempel rosmarin, timjan och oregano.

Alla dessa handlingar hjälper din kropp att göra sig av med gifter som finns i dina tarmar och kanske till och med orsakar förstoppning. Dina lungor kommer inte kunna arbeta särskilt hårt under avgiftningsprocessen, som med exempelvis fysiskt arbete, städning, att plocka upp tunga föremål eller träning. Det är därför vi rekommenderar att du genomför denna behandling när du är på semester eller under en långhelg, så att du kan stanna hemma och ta det lugnt.

Ta det lugnt under avgiftningskuren

Juicer som avgiftar lungorna

Utöver att genomgå ovan nämnda behandling som del av en diet för att avgifta dina lungor, kan du också dricka tre olika juicer under den tre dagar långa dieten.

Förmiddag

Innan frukost bör du dricka gott om C-vitamin, vilket stärker ditt immunförsvar och dina lungors hälsa. Pressa saften från två citroner och blanda med 25 cl vatten. Om du inte gillar citron kan du använda grapefrukt. Kom ihåg att du endast får använda naturliga alternativ för att söta drycken, som stevia eller honung. Om möjligt bör du dock dricka utan sötning.

På förmiddagen behöver du mycket kalium – en mineral som rensar kroppen, förebygger kramper och reglerar vätskeretentionen i kroppen genom att distribuera vätskan till din organ. Drick ett till två glas av denna kaliumrika smoothie. Följande är det perfekta receptet:

Lunch

Vid lunchtid bör du utöver rikligt med grönsaker inte glömma karotenoider, som förbättrar hälsan hos slemhinnorna i lungvävnaderna och skyddar organets celler. Livsmedel med stora mängder av detta näringsämne är till exempel morötter, tomater, rödbetor, apelsiner, röda pepparfrukter, cantaloupe (nätmelon), mango och persikor. Du kan göra en juice eller smoothie genom att mixa 300 ml morotsjuice, ett grönt eller rött äpple och en näve persilja. Detta kommer tillhandahålla dig med massor av vitamin A och, viktigast, karotenoider som alkaliserar blodet.

Karotenoider alkaliserar blodet

Eftermiddag

Två timmar innan du äter middag bör du dricka två glas tranbärsjuice. Dessa små, mörka frukter har många nyttiga egenskaper, inklusive det faktum att de kan hjälpa kroppen göra sig av med bakterier i lungorna och förebygga infektion.

Avslutningsvis kan du följa denna rutin för kroppsrensning:

  • Ta ett 20 minuter långt ångbad för att eliminera gifter från kroppen genom svetten. Lägg till tio droppar eukalyptusolja i vattnet eller droppa dem på en handduk som du sveper in dig i när du kommer upp från badet.
  • Åk till ett grönområde, som en park full av träd och växter. Om möjligt bör detta område ligga långt från städer.

Vi hoppas att du blivit inspirerad av denna artikel om “dieten” för att avgifta dina lungor! Prova gärna på den nästa gång du är ledig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.