En mogen kvinna och hennes fantastiska sinne
Sylvia är en mogen kvinna på 48 år som en morgon vaknade upp väldigt beslutsam. “Det är över, jag vill ha en skilsmässa,” sa hon till sig själv. Hon tyckte att hennes man tänkte för mycket på sig själv och att deras förhållande inte var på väg någonstans.
Hon insåg att hon hade spenderat större delen av sitt liv med att ta hand om andra. Vidare insåg hon att hon omgav sig själv med människor som bara brydde sig om sig själva. Dimman som hade hindrat henne från att se det som finns strax bortom räckhåll skingrade plötsligt.
På något sätt var något förändrat; hennes hjärtas strängar stramade plötsligt åt. Och paradoxalt nog hade Sylvia insett att hon för en gång skull behövde ta hand om sig själv. Hon ville dra nytta av sitt liv. Kapa banden till det som inte fungerade och tackla den hushållning som var en del av hennes dagliga existens…
En mogen kvinna och hennes sinne efter 40
En kvinnas sinne efter att hon fyllt 40 är som en tickande bomb i sin sista hormoncykel. En kvinna vattnar och gödslar under varje år av sitt liv sina neurala kopplingar, och som ett resultat har hon både nyare och viktigare tankar, känslor och intressen. En kvinnas hjärna genomgår konstant förändringar under hennes liv. Det kvinnliga sinnet är som vädret – föränderligt och svårt att förutse. Om det kan förändras så mycket på bara en vecka, var kommer livets hormonella berg-och-dalbana föra dig?
Den fantastiska gåvan att vara en mogen kvinna efter 40
Precis som Sylvia börjar tusentals kvinnor ifrågasätta sina liv vid denna ålder. De undersöker vad som har lett dem dit de befinner sig idag. Vad de vill ha och vad de kan förändra. Detta eftersom de vill försona sig med sina ansvar utan att offra sig själva, sina drömmar och sina orosmoln. För att åstadkomma detta börjar en mogen kvinna ta risker som låter henne återupptäcka den väg hon en gång lämnade.
Det är därför det är så vanligt för kvinnor i denna ålder att börja klargöra sina synsätt. De kan även känna sig mer vakna och aktiva samt besluta sig för att lösa situationer och känslomässiga krav i sina liv. Vid en viss ålder börjar din verklighet förändras, något som gör att saker verkar tydligare och lättare att tackla. Oprah Winfrey fångade perfekt en kvinnas kraft med följande ord:
“Jag förundras över att jag i den här åldern fortfarande utvecklas. När jag var 20 trodde jag att det skulle komma en magisk ålder när jag plötsligt skulle bli vuxen – kanske 35 – och att mitt ‘vuxna liv’ skulle vara komplett.
Det är lite kul hur den siffran har ändrats över åren och hur jag till och med vid 40, som av samhället sägs vara medelåldern, fortfarande känner mig som att jag inte är den vuxna människa jag var säker på att jag skulle bli.
Nu har mina förväntningar på livet överskridit alla drömmar eller hopp jag någonsin tänkt mig, och jag är säker på att jag kommer fortsätta min utveckling för att bli vad jag måste vara.”
Vad händer med den kvinnliga hjärnan?
Hormoner spelar en stor roll i hur du ser din verklighet. Det beror på att de influerar hur du uppfattar dina upplevelser, värderingar och drömmar. Efter en viss ålder stabiliserar hormonernas påverkan på hjärnan. Det hjälper dig att lättare peka ut dina prioriteter utan några större problem.
Under livet kan obalansen av östrogen i hjärnan få dig att fokusera på ett bredare spektrum av känslor, kommunikation och empati. Det är därför vi ofta begår misstag som pressar oss att förstå saker och att känna. Östrogen stimulerar både humöret och tankarna, impulserna, sexualiteten, beteendet och välmåendet.
Enligt neuropsykiatrikern Louann Brizendine är det så vi bildar “många unika förmågor: otrolig mental färdighet, förmågan att skapa djup vänskap, en nästintill magisk förmåga att läsa ansikten och röster när det kommer till känslor och humör, och en fantastisk förmåga att lösa konflikter.”
Kvinnliga hormoner
Med allt detta menar vi att du påbörjar den sista färden på din känslomässiga berg-och-dalbana efter att du fyller 40. Tack vare förändringarna i hjärnan känner du som en mogen kvinna behovet att vara mer rättvis mot dig själv.
Din biologiska klocka utlöser de nödvändiga larmen i din hjärna för att signalera till dig att söka egen njutning och egna fördelar. Det är nästan som att den tvingar dig till att lära känna dig själv och växa genom en blandning av sociala och biologiska problem som du kan ha försummat eller skjutit på.
Östrogen- och progesteronhalten sänks dessutom i 40-årsåldern, och som ett resultat börjar menstruationscykeln att avta. På så sätt blir sinnet mer precist och stabilt. Efteråt slutar amygdala (centret för dina känslor) att generera den dimma som under livet har stoppat dig från att se verkligheten från en objektiv synvinkel, som hotade dig när du försökte.
På samma sätt synkroniserar de regioner där du behandlar känslor (amygdala och det limbiska systemet) och de områden vars funktion är att analysera och bedöma ditt beslutstagande (prefrontala cortexen). Du märker då att du agerar mer konsekvent och förutsägbart. Eftersom det inte längre finns någon oproportionerlig aktivering av dessa regioner i hjärnan är en mogen kvinna oftast mer balanserad och kan tänka klart utan att lätt bli överväldigad.
En ny balans
Vidare reglerar utsöndringen av dopamin och oxytocin sig själva på samma sätt. Vilket i sin tur möjliggör för dig att prioritera tid för dig själv. Med andra ord börjar kvinnan vid denna tidpunkt i livet att förundras över sin egen potential och koppla sig samman med verkligheten på ett nytt sätt. Det är vid denna tidpunkt, när hon hör en sång av känslomässig frihet, som hon finner en ny balans som gör att hon känner sig mycket mer tillfredsställd med livet.”
Referenser: “The Female Brain” av Louann Brizendinne och “Physiology of behavior” av Neil Carlson.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Catenaccio, E., Mu, W., & Lipton, M. L. (2016). Estrogen- and progesterone-mediated structural neuroplasticity in women: evidence from neuroimaging. Brain Structure and Function, 221(8), 3845–3867. https://doi.org/10.1007/s00429-016-1197-x
- Choleris, E., Galea, L. A. M., Sohrabji, F., & Frick, K. M. (2018). Sex differences in the brain: Implications for behavioral and biomedical research. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 85, 126–145. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2017.07.005
- Marrocco, J., & McEwen, B. S. (2016). Sex in the brain: hormones and sex differences. Dialogues in Clinical Neuroscience, 18(4), 373–383. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5286723/
- Rubin, L. H., Yao, L., Keedy, S. K., Reilly, J. L., Bishop, J. R., Carter, C. S. et al. (2016). Sex differences in associations of arginine vasopressin and oxytocin with resting-state functional brain connectivity. Journal of Neuroscience Research, 95(1–2), 576–586. https://doi.org/10.1002/jnr.23820
- Santoro, N., Crawford, S. L., El Khoudary, S. R., Allshouse, A. A., Burnett-Bowie, S.-A., Finkelstein, J. et al. (2017). Menstrual Cycle Hormone Changes in Women Traversing Menopause: Study of Women’s Health Across the Nation. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 102(7), 2218–2229. https://doi.org/10.1210/jc.2016-4017