Med åldern lär man sig att välja sina strider

Böj dig inte efter saker eller personer som inte är värda att kämpa för. Kämpa endast för det som tillför lycka i ditt liv, inte det som andra tvingar dig till.
Med åldern lär man sig att välja sina strider

Senaste uppdateringen: 01 april, 2019

I takt med att tiden går inser vi att vissa strider helt enkelt inte är värt det – de är inte värda att utkämpas. Vi lär oss värdet av att välja sina strider. Vi ger upp många konversationer, drömmar vi hade i vår ungdom och till och med vissa personer.

Istället för att se dessa faktum som förluster bör vi se dem för vad de verkligen är: saker vi hade mycket hopp om men som inte sig visade sig vara värda besväret. Att mogna och gå framåt i livet i takt med att tiden går är som att lägga bitarna i ett mer eller mindre perfekt pussel. Under vissa perioder av våra liv finner vi tröst i att sätta omöjliga bitar på fel platser.

Endast tiden och efterklokhet får oss att äntligen se sanningen, vilket är att det finns saker och människor som passar på andra kartor än just vår. I det som följer föreslår vi att du reflekterar över följande.

Ibland måste man välja sina strider – ibland är det okej att förlora

I vår ungdom kommer mycket till oss utan att vi ber om det. Det är som om man paddlar nedför en rasande flod, nervös och full av liv. Ett exempel på ungdomliga misstag vi begår är att vi förälskar oss med den första vi ser och låter denne svepa iväg med oss.

Ett annat exempel är att vi blir vänner med folk bara för att vi träffar dem ofta. Det kan bland annat röra sig om klasskamrater eller vänner till vänner. Att acceptera dessa som vänner liknar situationen där du blir serverad en måltid du inte gillar, men ändå äter den för att inte göra personen som lagade den besviken.

Under detta skede i livet agerar vi på det sättet eftersom vi bara har ett mål: att bli integrerade i samhället eller, med andra ord, passa in. Det är exakt vad tonåringar gör, som tar de första stegen i livet genom att söka bekräftelse från andra. Det inkluderar att lyssna på vad andra säger och följa vad andra gör.

Men när vi blir äldre förändras saker. Det kommer en dag när vi blir selektiva i valet av vänner eller strider att utkämpa – väldigt selektiva. Med andra ord vet vi exakt vad vi vill ha och vilka vi inte vill ha i våra liv. Det är att förstå vikten av att välja sina strider.

färgglad fågel och notblad

Kvalitet över kvantitet

I slutänden kommer dagen då vi har ett fåtal sanna vänner snarare än många falska vänner. Vi tar en titt tillbaka medan vi utvärderar våra känslor. Men rätt sak är att ta en titt på vad ditt hjärta säger till dig, för det hjälper dig att inse vissa saker. Till exempel:

 • Vi inser äntligen att det finns aspekter av livet vi trodde var mycket viktiga, men som vi nu inser inte är det.
 • Du kan till exempel ha värderat att ha ett framgångsrikt socialt liv och ha mycket vänner, medan du nu föredrar mindre grupper.
 • Förr fyllde du ditt huvud med många vilda projekt, men nu fokuserar du på ett mål i taget.
 • Det är även möjligt att du utkämpat strider som lämnade smärta efter sig. Du kan till exempel ha velat att en person skulle älska dig, erkännas av din familj, visa alla att du var tillräckligt bra…
 • Men nu ger du upp dessa strider. Du vet att man bör välja sina strider med omsorg. Den du är nu är visare. Du följer nu även din intuition. Den säger åt dig att inte fortsätta kämpa för saker som knuffar dig längre bort från ditt sanna jag.

Du behöver bara visa en person att du är tillräckligt bra, och den personen är du. Om vissa inte älskar dig är det sista du ska göra att böna och be om deras kärlek.

Att mogna är att uppleva personlig tillväxt

Att välja sina strider är vist. Det finns strider som helt enkelt inte är värda att ta. Att utkämpa dem är som att motsäga dig själv. Det är som att försöka få vissa att ändra sig eller bli sådana du vill att de ska vara.

hastar-och-kvinna
 • När vi mognar inser vi att det finns vägar vi inte bör ta, speciellt de som andra säger åt oss att ta och som går mot vårt väsen.
 • I slutänden innefattar vår personliga tillväxt att med mod säga vad vi vill och inte vill ha, utan rädsla för vad andra kommer tycka eller säga.
 • Att bege oss ut på vår utvalda väg kräver att vi kapar banden med vissa personer och avslutar vissa kopplingar. Det betyder att vi ger upp saker som får oss att gråta och kämpa

Vi gör det för att få något viktigare: värdighet. Det är inte enkelt att ta dessa personliga steg. Det finns till exempel många som fortsätter att utkämpa o möjliga strider mot saker som förgör dem och deras självkänsla.

Hur man bör välja sina strider som inte är värda att kämpa för

Först måste vi säga att det inte är enkelt. Att fly från dessa personliga slagfält kräver stor ansträngning. Dessvärre tror vi ibland att det värdiga valet är att fortsätta kämpa för omöjliga förhållanden. Vi har till exempel alla haft vänner som vi ägnat mycket tid med. Men dem svek oss om och om igen. Andra exempel är:

 • Vi intalar oss själva att vi som en bra dotter, systerson eller kusin måste ge allt för vår familj.
 • Men många av dessa strider är faktiskt redan förlorade eftersom de bara ger oss smärta, och för att dessa personer aldrig kommer förändras, även om vi tror det.
 • Trots att det gör ont är det ibland bäst att avlägsna vissa människor från ditt liv och ta dig ut ur dessa “giftiga miljöer” som förstör din självkänsla. Kom ihåg att de som sårar dig mest helt enkelt inte älskar dig.
kvinna-med-blomma

Kom ihåg att djärva personer inte lägger all sin ansträngning på något utan att få något i utbyte. Istället kan de utkämpa striderna som är värda att utkämpas i sina liv: för att nå sin egen och sina närståendes lycka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.