Den ketogena dieten: Fördelar och nackdelar
Den ketogena dieten är väldigt effektiv när man vill gå ner i vikt, men det är viktigt att man pratar med en specialist i vissa fall.
Denna diet har blivit populär runt om i världen eftersom den hjälper en att gå ner i vikt snabbt. Den har 30 år på nacken, men den är fortfarande lika populär än idag p.g.a. att den är så effektiv.
Det är en diet som till fullo eller delvis tar bort kolhydrater för att kroppen ska gå in i ett metaboliskt tillstånd som använder fett som den främsta energikällan. Genom att öka koncentrationen av ketoner kommer man gå ner i vikt på kortare tid än med traditionella dieter.
Denna behandling rekommenderades inledningsvis för patienter med epilepsi. Idag är den en av de mest populära dieterna för dem som vill gå ner i vikt.
Den ketogena dieten är dock inte lämplig för alla. Man bör följa riktlinjerna noga och bara använda sig av den under några veckor.
Vad består då denna diet av och hur använder man den på ett säkert sätt? Vilka är nackdelarna? I den här artikeln kommer vi gå igenom svaren på dessa frågor.
Vad är den ketogena dieten och vilka är fördelarna?
Den ketogena dieten är en plan som ökar intaget av protein och hälsosamma fetter, samtidigt som den minskar ner på kolhydraterna så att kroppen går in i ketos.
Ketos är ett metaboliskt tillstånd där det förekommer en ökad koncentration av ketoner som ger upphov till en snabbare viktminskning. Då kroppen inte får i sig kolhydrater kommer den istället att få energi från fettet.
Då fettreserverna har använts ökar förbränningen av fettsyrorna, och det är under denna process som ketonerna blir allt fler. Det är härifrån som dieten har fått sitt namn.
Fördelar med den ketogena dieten
De främsta fördelarna med den ketogena dieten är viktminskning. Resultaten syns både klarare och snabbare med denna diet.
- Man äter mindre animaliskt fett och istället mer hälsosamt fett. En annan fördel är att denna diet reducerar höga nivåer av kolesterol och triglycerider.
- Ketonerna gör att aptiten minskar, vilket för det mesta också gör att man äter färre kalorier.
- Fettprocenten minskar. Tack vare proteininnehållet i denna diet kommer man samtidigt att behålla sin muskelmassa.
Att följa den ketogena dieten
När man följer den ketogena dieten undviker man mat som har mycket glukos och kolhydrater. Man äter istället mer mat med mycket protein och fettsyror.
Dieten inkluderar följande livsmedel:
- Griskött
- Kyckling, kalkon eller lamm
- Vegetabiliska oljor
- Ägg
- Torkade frukter och frön (små portioner)
- Frukter och grönsaker (endast i vissa fall, i små portioner)
- Avokado
Förbjudna livsmedel:
- Alkohol
- Sädesslag och raffinerat socker
- Såser och dressingar
- Mjölkprodukter
- Flingor
- Baljväxter
- Söta frukter
Nackdelar med dieten
Vissa personer anser att dieten är bra och effektiv, medan andra pekar ut de möjliga bieffekterna:
- Mängden kolhydrater ligger på en betydligt lägre nivå än vad som rekommenderas i en hälsosam kostplan.
- Det kan uppstå näringsbrist p.g.a. en minskning av vitaminer och mineraler.
- Denna kost kan göra att man inte får i sig tillräckligt med fibrer, vilket orsakar matsmältningsproblem och förstoppning.
- Det ökade antalet ketoner kan orsaka dålig andedräkt, så det är viktig att tänka på munhygienen.
- Dieten kan överbelasta leverfunktionerna och detta är inte hälsosamt för personer med fettlever eller hjärtproblem.
- I vissa fall kan den påverka minnet och koncentrationen.
- Om det uppstår alltför många ketoner i blodet kan detta skada vitala organ.
Slutsatser
Om man ska följa en ketogen diet är det viktigt att man först utvärderar sitt hälsotillstånd, eftersom man kan riskera hälsan ifall man kombinerar dieten med vissa sjukdomar.
Dieten ger bra resultat, men det är inte bra att använda sig av den under mer än 30 dagar eftersom detta kan orsaka näringsbrist.
Om ditt mål är att gå ner i vikt och hålla vikten på en hälsosam nivå så är det bäst att följa en balanserad diet. Tänk på att prata med en specialist innan du börjar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Roberts J., Zinchenko A., Mahbubani K., Johnstone J., et al., Satiating effect of high protein diets on resistance trained subjects in energy deficit. Nutrients, 2018.
- Westman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
- Mounsey A., Raleigh M., Wilson A., Management of constipation in older adults. Am Fam Physician, 2015. 92 (6): 500-4.