Den autoimmuna kosten (AIP) - vad går den ut på?
På engelska kallad the autoimmune protocol, AIP, och på svenska mer bekant som autoimmun kost, är en kostmodell som har vunnit stor popularitet under de senaste åren. Den autoimmuna kosten består i att undvika att äta vissa livsmedel under en period på några veckor för att observera eventuella förändringar i hälsan.
Som vi kan läsa i en artikel publicerad i Inflammatory Bowel Diseases, är dess mål att bidra till att minska inflammation, smärta och andra symptom på autoimmuna tillstånd, som bland andra irritabel tarmsyndrom och celiaki.
Vad bör du känna till om denna kost? Vi berättar allt i den här artikeln!
Vad är den autoimmuna kosten (AIP)?
Den autoimmuna kosten, AIP, är en eliminationsplan som innebär att man låter bli att äta vissa typer av livsmedel under några veckor för att observera de effekter det har på hälsan. Det är särskilt relevant för personer som har autoimmuna sjukdomar som exempelvis psoriasis, reumatoid artrit, lupus och irritabel tarmsyndrom.
Dessa sjukdomar har symptom som sträcker sig från ledvärk till trötthet, buksmärtor, diarré, nervskador och mental förvirring. Deras ursprung är multifaktoriskt och inkluderar genetiska och miljömässiga faktorer. Men en av hypoteserna associerar dem med skador på tarmbarriären. Detta är i sin tur kopplat till konsumtionen av vissa livsmedel.
I huvudsak går AIP ut på att man eliminerar och ersätter dessa livsmedel med näringsrika alternativ som hjälper till att “reparera” tarmen och främja balansen i dess mikrobiota. Man kan också eliminera produkter som innehåller gluten eller laktos, eftersom dessa ofta påverkar immunsvaret hos känsliga människor.
Faserna i den autoimmuna kosten
Den autoimmuna kosten liknar den populära paleodieten. Faktum är att vissa experter kallar det för en förlängning av denna. Dock är AIP-varianten lite strängare och består av två huvudfaser.
Elimineringsfasen i den autoimmuna kosten
Den första fasen av AIP innefattar eliminering av livsmedel och läkemedel som kan kopplas till tarminflammation eller obalanser i mikrobiomet. Detta innefattar produkter som ofta orsakar allergier och oönskade reaktioner.
Till exempel:
- Spannmål
- Baljväxter
- Nötter
- Frön
- Grönsaker från potatisväxtfamiljen (Solanaceae)
- Ägg
- Mejeriprodukter
- Vegetabiliska oljor
- Livsmedelstillsatser
- Raffinerat socker
- Kaffe
- Alkohol
- Tobak
- Hel- och halvfabrikat
- Icke-steroida antiinflammatoriska medel (NSAID), såsom ibuprofen, naproxen, diklofenak och aspirin med hög styrka.
Experterna rekommenderar att man äter färska, näringsrika produkter i deras ställe. Dessutom bör man gärna äta fermenterade livsmedel och andra livsmedel med ett rikt probiotiskt innehåll. Det är också viktigt att försöka förbättra livsstilen genom avslappningstekniker, fysisk aktivitet och bättre sömnkvalitet.
Varaktigheten av denna fas kan förlängas tills personen känner av en förbättring av sina symptom. Ofta kan det ta mellan 30 och 90 dagar. Men vissa människor känner effekterna redan efter vecka tre.
Du är kanske intresserad av att läsa: 5 saker du borde veta om autoimmuna sjukdomar
Återintroduktionsfasen
Så snart personen märker en förbättring av symptomen på den autoimmuna sjukdomen börjar återintroduktionsfasen. Detta består i att gradvis återinföra de livsmedel som har uteslutits, ett i taget. Naturligtvis är detta helt beroende av personens toleransnivå.
Detta stadium är till för att identifiera de livsmedel som kan utlösa symptomen på sjukdomen. Syftet är också att återinföra livsmedel som inte orsakar några symptom för att ge personen möjlighet att äta en mer varierad och komplett kost.
Återinförandet av varje livsmedel sker gradvis. Man bör tillåta en period på 5 till 7 dagar mellan återinförandet av varje livsmedel. Denna period räcker för att avgöra om något av symptomen återkommer efter intag. De som tolereras väl kan personen fortsätta att äta. Resten bör utelämnas.
Steg vid återinförande av livsmedel
När man återinför livsmedel i AIP-kosten finns det några steg att följa. Det är viktigt att göra detta med vägledning av en specialist och att man väljer rätt ögonblick under de omständigheter som inte orsakar inflammation. Därför är det bättre att skjuta upp återintroduktionen om patienten har sovit dåligt en natt eller under tider då han eller hon har mer stress i sitt liv.
Om möjligt är det perfekt att börja med livsmedel som har lägre koncentrationer av ämnet som kan utlösa besvär. När det till exempel gäller mejeriprodukter är det bäst att börja med jästa alternativ som yoghurt.
Stegen är följande:
- Välj det livsmedel du vill återinföra.
- Ät sedan detta livsmedel vid flera tidpunkter under den dag du valt för testet. Undvik det sedan helt under de kommande 5 till 6 dagarna.
- Ät en liten mängd av produkten och vänta cirka 15 minuter för att se om några reaktioner uppstår. Om du upplever några symptom bör testet avslutas och du bör fortsätta att undvika maten. Men om symptomen inte uppträder bör du prova äta en större portion medan du observerar effekterna i ytterligare 2 till 3 timmar.
- Om det inte förekommer några märkbara symptom kan du äta en normal portion av detta livsmedel. Sedan bör du undvika livsmedlet igen i 5 till 6 dagar innan du börjar med återinförandet av ett nytt livsmedel.
- Upprepa proceduren.
Tillåtna och förbjudna livsmedel i AIP-kosten
För att AIP-kosten ska lyckas är det viktigt att respektera de rekommendationer som gäller för tillåtna och förbjudna livsmedel. I detta avseende bör du komma ihåg att den innebär många begränsningar. Därför är det bäst att söka råd från en nutritionist för att undvika att brister uppstår.
Tillåtna livsmedel
- Olika växter och alger
- Högkvalitativ fisk och skaldjur som innehåller rikligt med omega 3
- Färsk frukt, i måttliga portioner
- Fermenterade och probiotiska livsmedel (kombucha, kimchi, surkål, surkål och kokosnötkefir)
- Magert kött och nötlever
- Oliv-, kokosnöt- och avokadoolja
- Örter och kryddor som inte kommer från frön
- Naturliga sötningsmedel, såsom honung, i måttliga mängder
- Benbuljong
- Grönt och svart te
Förbjudna livsmedel
- Grönsaker från potatisväxtfamiljen (Solanaceae)
- Spannmål (ris, vete, havre, korn, råg och derivat)
- Baljväxter
- Mejeriprodukter
- Vegetabiliska oljor (utom de som nämns ovan)
- Kaffe
- Ägg
- Torra frukter och frön
- Alkohol
- Livsmedelstillsatser, såsom raffinerat socker och transfetter
Fungerar AIP-kosten?
Hittills är det vetenskapliga underlaget för AIP-kosten fortfarande begränsat. Vissa studier tyder dock på att det kan minska inflammation och kliniska manifestationer av vissa autoimmuna sjukdomar.
Låt oss titta på detta i detalj.
Den autoimmuna kosten och läckande tarm-syndromet
De som lider av autoimmuna sjukdomar har vanligtvis en läckande tarm (permeabel tarm). Enligt forskning finns det en koppling mellan inflammation och tarmens permeabilitet. Således kan dessa personer lida av en inflammatorisk sjukdom.
I detta avseende har resultaten fastställt att AIP-kosten, genom att bidra till lindring av läckande tarm-syndrom, minskar graden av inflammation och dess associerade symptom. Men mer forskning behövs.
Behandling av symptom på autoimmuna störningar
Förutom ovanstående är det viktigt att notera att detta kostprotokoll har gett positiva resultat mot symptom på autoimmuna störningar, såsom irritabel tarm och Hashimotos tyreoidit. Faktum är att vissa fall har inneburit en minskning av inflammation mellan 29% och 68%.
Vi tror att du inte vill missa: Den bästa kosten för personer med celiaki
Vilka är nackdelarna med den autoimmuna kosten?
Den största nackdelen med AIP-kosten är att det är ett mycket restriktivt ätmönster, särskilt i dess eliminationsfas. Detta gör det inte bara svårt att följa det utsatta protokollet, utan det kanske inte heller är lämpligt för alla.
Å andra sidan kan en person som följer kostplanen gå igenom episoder av ångest eller social isolering på grund av själva livsmedelsrestriktionerna. Utan ordentlig planering kan det också leda till näringsbrister.
Bland annat finns det ingen garanti för att denna kostplan minskar inflammation och symptom på autoimmuna sjukdomar. Trots detta är det många som kommer att uppleva dess positiva effekter.
Att konsultera en nutritionist är det bästa alternativet
Vid första anblicken kan det verka som att det är enkelt att följa AIP-kosten när man ser över de gällande reglerna. Det är dock ett protokoll av regler som måste följas mycket omsorgsfullt och samvetsgrant, eftersom det innebär betydande kostbegränsningar.
Det är därför viktigt att först konsultera en nutritionist eller en läkare för att få all nödvändig information om denna kost. Dessa kan hjälpa dig att avgöra om denna kost är lämplig för dig och hur du bör lägga upp den för att undvika negativa effekter på din hälsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Konijeti GG, Kim N, Lewis JD, et al. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017;23(11):2054-2060. doi:10.1097/MIB.0000000000001221
- Mu Q, Kirby J, Reilly CM, Luo XM. Leaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases. Front Immunol. 2017;8:598. Published 2017 May 23. doi:10.3389/fimmu.2017.00598
-
Vojdani A. Molecular mimicry as a mechanism for food immune reactivities and autoimmunity. Altern Ther Health Med. 2015;21 Suppl 1:34-45.
-
Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019
- Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
- Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, et al. An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohns Colitis 360. 2019;1(3):otz019. doi:10.1093/crocol/otz019
- Campbell AW. Autoimmunity and the gut. Autoimmune Dis. 2014;2014:152428. doi:10.1155/2014/152428