Den årliga världsautismdagen: att leda med vänlighet

Världsautismdagen hålls varje år den 2 april runt om i världen, enligt beslut av FN. Årets tema handlade om vikten av att vara vänlig mot personer med autism.
Den årliga världsautismdagen: att leda med vänlighet

Senaste uppdateringen: 09 juni, 2022

2007 FN utnämnde FN den 2 april till den årliga världsautismdagen, vilken vi håller årligen sedan dess. Det specifika namnet för denna dag är World Autism Awareness Day.

Världsautismdagen syftar till att öka medvetenheten bland allmänheten om förekomsten av spektrumstörningar som autism, samt de möjligheter som dessa människor har till social integration. Kort sagt, social integration är allas rättighet.

En praxis som har förknippats med denna dag är att “lysa upp med blått” – vilket betyder att man runt om i världen lyser upp monument och historiska byggnader med färgen blå. Färgen blå är ett emblem för stöd till personer med autistm och deras familjer.

2021 var temat för världsautismdagen “leda med vänlighet”. Det täcker två huvudaxlar för social integration av individer med autism: utbildning och sysselsättning.

Världshälsoorganisationens (WHO) statistik uppskattar att 1 av 160 spädbarn har någon grad av autismspektrumstörning. Detta kan dock vara en underskattning, eftersom upptäckten av autism är ojämnt fördelad över hela planeten.

Vad är autism och autismspektrumstörningar?

Barn med autism tittar ut genom fönster.
Nuförtiden är det att föredra att tala om autismspektrumstörningar, eftersom det finns olika grader av affekt.

Världsautismdagen syftar också till att fördjupa kunskapen om tillståndet. Idag är det att föredra att tala om autismspektrumstörningar, snarare än bara autism.

Dessa störningar kännetecknas av förändrat socialt beteende, brister i språk och kommunikation, samt repetitiva beteendemönster. Det är vanligt att personer med autism verkar ointresserade av sin omgivning och miljö och undviker ofta fysisk kontakt med andra.

Störningen anses vara en utvecklingsstörning, eftersom debuten av tecknen sker tidigt, före 3 års ålder. En av egenskaperna är att dessa symtom kvarstår under resten av individens liv.

Konceptet om existensen av ett autistiskt spektrum visar det faktum att det finns olika grader av affekt. Ett barn kan ha en mildare störning än ett annat, och detta förändrar deras relation till omvärlden, och modifierar också terapierna de bör få.

Du kanske också är intresserad av: Varför stirrar spädbarn? En del av utvecklingen

Den årliga världsautismdagen: kampanjen för vänlighet

Som vi nämnde ovan var temat för Världsautismdagen 2021 “Leda med vänlighet”. Detta representerar en inbjudan till att behandla personer med autismspektrumstörningar med konstant empati. Sanningen är att vi kan tillämpa vänlighet inom alla områden i samhället, inklusive inom lärande och arbete.

I denna mening har distansaktiviteter gett fantastiska möjligheter så att denna värdefulla grupp av individer kan inlemmas i handlingar med olika sociala garantier. Med andra ord kan det vara mer uthärdligt för någon med förändrat socialt beteende när miljön utelämnar direkt kontakt.

Därför översätts vänlighet till inkludering, större möjligheter och användning av innovation för att anpassa vissa uppgifter för dem som står inför autismspektrumstörning. Kampanjens syfte är att förändring ska börja med individuell reflektion och spridas till samhällets alla hörn.

Ge vänlighet

För att uppnå det övergripande målet om utbredd vänlighet i alla länder i världen så främjar de årliga världsautismdagen en rad specifika mål som man kan praktisera för att påskynda omvandlingen.

Sättet att leda med vänlighet som Autism Speaks rekommenderar är genom direkt stöd till personer med autismspektrumstörning som söker jobb i de företag där vi arbetar. Att säkerställa efterlevnaden av gynnsamma offentliga riktlinjer är också viktigt.

Undervisa med vänlighet

Den vänlighet som världsautismdagen främjar gäller också för lärande. Det vill säga att vi, som samhälle, måste söka ett sätt att infoga personer med autismspektrumstörning i en utbildningsprocess som respekterar deras särdrag.

Flera pedagogiska tillvägagångssätt har utvecklats för barn med autismspektrumtillstånd runt om i världen. Några av dem inkluderar:

  • Floortime: Stanley Greenspan designade floortime-metoden. Grundtanken bakom metodiken är att pedagogen eller terapeuten interagerar med det autistiska barnet i hans lek och under hans förutsättningar. De utbildningskoncept som ska överföras kan inkluderas genom spelet.
  • TEACCH: Denna metod står för behandling och utbildning av autistiska och relaterade kommunikationshandikappade barn. Det inkluderar utbildning i en utbildningsinstitution och barnets hem. Det är alltså en samordning av båda miljöerna, inklusive det faktiska fysiska utrymmet där personen ska tillbringa sin utbildningsdag. I allmänhet handlar det om att upprätta ett schema över uppgifter.
  • ABA: Tillämpad beteendeanalys fokuserar på att stimulera uppmärksamhet och språk. Det är mer använt som en metod för att stödja traditionell skolgång.

Anknyt med vänlighet

Att anknyta med vänlighet fokuserar på utvidgning av information från nätverk, vilket kan göras genom att replikera heroiska berättelser om autistiska individer, dela effektiva behandlingsmanualer och främja en ökning av stöd från gemenskapen.

Vårda med vänlighet

I det här fallet kan specialiserade autismresponsteam ge hjälp, främja kommunikation mellan autismgemenskaper för att uppmuntra stöd och främja både sjukhus och forskningsnätverk för förbättring av terapier.

Den årliga världsautismdagen: “Jag kan jobba”

Person med autism på målarkurs.
På Världsautismdagen uppmanar vi att öka jobbmöjligheterna för personer med detta tillstånd.

Organisationen Autismo Europa uppskattar att omkring 80 % av personer med en autismspektrumstörning är utan anställning. Det är en enorm siffra som komplicerar livskvaliteten för autistiska individer. Lyckligtvis använder man sig av arbetsterapi för att hjälpa personer med lågfungerande autism att få anställning. Lågfungerande syftar på patientens minskade möjligheter när det gäller att förhålla sig till omvärlden.

Man kan genomföra arbetsterapi i form av workshops som anpassar sig till de verkliga möjligheterna för en person med autismspektrumtillstånd.

Om personen å andra sidan har högfungerande autism, vilket betyder att de är kapabla till mer interaktion med omvärlden, så finns det andra alternativ. Det är faktiskt till och med möjligt att överväga anställning i vanliga företag.

Det vanligaste stödet för dessa fall är ledsagning av en utbildad operatör som vägleder den autistiska personen i uppgifterna. Denna operatör hjälper till i individens arbete,  samt hjälper i relationen till arbetsgivaren och andra medarbetare.

Tidigare teman för världsautismdagen

Framstegen för den årliga  världsautismdagen i olika länder är präglat av vart och ett av dess specifika tidigare teman. I listan nedan hittar du exempel på tidigare teman:

  • “Autism talar: lyssna”
  • “Autismmedvetenhet”
  • “Den bortglömda halvan av autism”
  • “Vi firar förmågan inom funktionshinder av autism”
  • “Öppna dörrar till inkluderande utbildning”
  • “Anställning: Autismfördelen”
  • “Autism och Agenda 2030: inkludering och neurodiversitet”
  • “Mot autonomi och självbestämmande”
  • “Bemyndiga kvinnor och flickor med autism”
  • “Hjälpande teknik, aktivt deltagande”
  • “Jag kan lära. Jag kan jobba”
  • ”Leda med vänlighet”

Det senaste temat vänlighet fokuserar på vikten av att öka medvetenheten om hur vänligt välkomnande, autismvänlig anpassning och social inkludering påverkar livet för individer med autismspektrumstörning.

Hur kan jag delta i världsautismdagen?

Donationer, gratis terapidagar och tecken på tillgivenhet är alltid bra alternativ för att vara en del av världsautismdagen. Dessutom har vi också vänlighetskampanjen “lys upp med blått”.

Detta initiativ består av att bära blå kläder som ett tecken på stöd och förståelse för denna anmärkningsvärda och värdefulla grupp. Man kan också skaffa de officiella Autism Speaks-kläderna, en åtgärd som kommer att hjälpa till att samla in pengar.

Slutligen hittar vi sociala nätverk bland de väsentliga verktygen i uppgiften att öka medvetenheten om de problem som det autistiska samhället står inför. Taggar som #LightItUpWithKindness och #LightItUpBlue med foton, förutom kärleksfulla meddelanden, också är användbara.

Den årliga världsautismdagen vill synliggöra autism

Världsautismdagen syftar till att tjäna till att synliggöra autismspektrumstörningar. Antalet personer som ASD påverkar är betydande. Så om vi misslyckas med att inkludera dessa individer i utbildningen och arbetslivet, utelämnar vi väldigt många människor från vardagen.

Slutliga rekommendationer om den årliga världsautismdagen

Sammanfattningsvis är vänlighet en mycket kraftfull resurs som vi inte bara bör begränsa till världsautismdagen. Snarare måste vi utöka vår vänlighet under hela året. Detta innebär att utvidga det till de som är drabbade av ASD, som är nära dig både i samhället och på jobbet, för att fortsätta utveckla deras sociala förmåner.

Självklart är också att bli månatlig välgörare, vara medveten om alla aktiviteter som äger rum i ditt område och volontärarbete välkommet i alla lägen!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mayada et al. Global prevalence of autism and other pervasive developmental disorders. Autism Res. 2012 Jun; 5(3): 160–179.
  • Martínez-González, Agustín Ernesto, and José Antonio Piqueras Rodríguez. “Diferencias en la gravedad de los síntomas del Trastorno del Espectro Autista según el contexto educativo”. 2019.
  • Fuquen, Mayerli Stefany Tebar, and Jessica Natalia Díazgranados Beltrán. “La educación de las personas con trastorno del espectro autista”. Horizontes Pedagógicos 21.1. 2019.
  • Conde Sciaroni, Ornella, et al. La inclusión de personas con trastornos del espectro autista en el mercado laboral: Síndrome de Asperger. Diss. Universidad Argentina de la Empresa. 2019.
  • Gómez S, Rivas R y Taboada E. Revisiones sobre el autismo [Reseñas sobre el autismo]. Revista Latinoamericana de Psicología. 2009.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.