Dembelés många skador i FC Barcelona

Om det är något som kan förstöra en idrottares karriär så är det att drabbas av upprepade skador på kort tid. Detta är vad som hände med Ousmane Dembelé under hans år i FC Barcelona.
Dembelés många skador i FC Barcelona

Senaste uppdateringen: 10 september, 2022

Ousmane Dembelé har drabbats av ett antal fysiska skador sedan han kom till FC Barcelona 2017. Dembelés skador har hindrat honom från att träna normalt och prestera som bäst för Blaugrana-laget.

Den franske anfallaren är bara 25 år gammal, och han blev först känd när han spelade för Stade de Rennes i sitt hemland. Han åkte sedan till Tyskland, där han spelade för Borussia Dortmund. Här fångade han FC Barcelonas uppmärksamhet, och de investerade 140 miljoner euro för att rekrytera honom.

Den fysiska aspekten matchade dock inte anfallarens stora talang. Han kom att tillbringa mer än 700 dagar inaktiv under sina år i den spanska ligan.

Dembelés olika skador

I den här artikeln ska vi beskriva vilka fysiska problem Ousmane Dembelé har lidit av under sin tid som Barcelonaspelare. Många av dem är muskelskador, men det finns även andra allvarligare typer av skador.

1. Dembelés förslitningar och muskelproblem i låret

Låret, delen av benet mellan höften och knäet, är den kroppsdel där Dembelé har haft mest problem och skador. Han har haft upprepade skador på både musklerna på fram- och baksidan av benet.

2017, under sin första säsong i Barcelona, ​​fick han av en senruptur i biceps femoris på vänster lår. Han genomgick då en operation och tillbringade 106 dagar som konvalescent. Denna sena är den som förbinder biceps femoris-muskeln med ischiasbenet, ett ben som ligger i den nedre delen av bäckenet.

Därefter, i januari 2018, hade spelaren knappt kommit tillbaka från den tidigare skadan då han fick en muskelfiberruptur i vänster lår. Detta är en skada, även kallad en förslitning, där fibrerna som utgör muskeln går av.

För att återgå till fysisk aktivitet efter denna typ av skada är det nödvändigt att vänta på att dessa fibrer ska läka och muskeln är hel igen.

Man med lårvärk
En skada i de större musklerna i benen förhindrar all fysisk aktivitet tills de har läkt helt.

Året därpå, 2019, drabbades spelaren av ytterligare en bristning av biceps femoris i vänster lår. I det här fallet var det en sträckning som genererade smärta, men det förekom ingen bristning eller hematom. Att återhämta sig från en sådan skada tar vanligtvis några dagar.

Även om han återhämtade sig snabbt, verkade den för tidiga återgången till spelet till hans nackdel, och han fick en ny skada i biceps femoris-muskeln i sitt vänstra ben. Denna gång var han tvungen att vila i nästan en månad. Han led med andra ord av en helt ny förslitning.

Samma år fick han upprepade hamstringsskador i höger ben. 2020 drabbades han även av en till muskelskada i vänster lår. Den sista skadan av denna typ skedde i juni 2021 och bestod av en förtöjning i en av de tre hamstringsmusklerna på lårets baksida, musculus semimembranosus. Även denna gång handlade det om hans vänstra lår.

2. Dembelés skador: Fotledsstukningar

I början av 2019 stukade Dembelé vänster fotled. Föregående säsong, 2018, skadade han sin högra fotled på samma sätt.

En stukning är en partiell eller total sträckning eller avslitning av ett ligament. Denna skada uppstår vanligtvis efter en plötslig rörelse eller överdriven vridning som denna struktur i kroppen inte kan motstå.

Skadan 2019 gjorde Dembelé inaktiv i 18 dagar, medan den tidigare skadan inträffade under den sista matchen för säsongen 2017/2018; så då missade han inte några av sitt lags matcher.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du också skulle tycka om att läsa den här: Hur använder man artificiell intelligens i professionell fotboll?

3. Dembelé får knäproblem

Som med många andra fotbollsspelare har även knäna orsakat problem för Dembeles fysiska hälsa och prestation. Detta är att förvänta sig när man tänker på att fotboll är en kontaktsport där dessa leder permanent blir utsatta för påfrestning med varje steg.

Man bör i alla fall notera att knäskador inte är alltför frekventa i Dembelés sjukdomshistoria. Det var inte förrän 2021, under EM, som han drabbades av en avriven bicepssena i höger knä när han spelade för det franska landslaget. Detta ledde inte bara till att han lämnade turneringen, utan också fick avstå från den efterföljande försäsongen med Barça.

Närmare bestämt uppstår denna typ av skada när senan lossnar från leden som den ska ansluta till en muskelgrupp. I detta fall lossnade bicepssenan från knäleden.

Dembele på planen
Varje inaktiv dag för en professionell fotbollsspelare är en stor prövning. Risken är att han eller hon kommer ur form, och risken för en ny skada ökar.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Robert Lewandowskis träningskost håller honom på topp

Dembelés många skador under tiden med FC Barcelona

Skadorna som Dembelé har fått genomlida har visat att en idrottsmans fysik är lika viktig som hans förmåga eller någon medfödd gåva han kan ha. Dessa två egenskaper går hand i hand och måste båda vara på topp för att en spelare ska kunna prestera på högsta nivå.

På grund av otur, biologiska orsaker eller kanske någon annan anledning har Ousmane Dembelé plågats av skador i Barcelona och har varit borta i mer än 100 matcher. Han är fortfarande ung, men han måste hitta lösningar om han vill förlänga sin karriär i Europas bästa lag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.