De vanligaste patogenerna under sommaren

Det finns vissa patogener som lyckas sprida sig bättre under sommaren, på grund av de varma och fuktiga förhållandena i miljön. Vilka är de vanligaste patogenerna under sommaren? Läs följande artikel för att ta reda på det.
De vanligaste patogenerna under sommaren

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2020

Som vi alla vet kommer sommarens ankomst hand i hand med en plötslig temperaturökning i vår utemiljö. Som ett resultat ökar också riskerna för att utveckla vissa infektioner eftersom vissa mikroorganismer kan sprida sig lättare under dessa förhållanden. Så, vilka är de vanligaste patogenerna under sommaren?

Exponering för virus, bakterier och svamp kan ske när som helst på året. Men med tanke på de specifika egenskaperna som sommaren innebär kan vissa sprida sig lättare under dessa varmare månader. I styckena nedan berättar vi om de som är vanligast och hur de kan påverka vår hälsa.

Vad är en patogen?

Termen patogen avser alla typer av mikroorganismer som har förmågan att orsaka obehag eller sjukdom hos värden som den bor i. Denna definition omfattar alla typer av bakterier, och även virus, bakterier, svamp, protozoer och andra mer komplexa mikroorganismer.

Det är viktigt att notera att några av de sjukdomar som vi nämner nedan har olika ursprung, men grupperas tillsammans på grund av deras kliniska symptom. Med andra ord kan de orsakas av patogener av olika arter, och även olika ordningar. Trots detta hjälper dessa grupperingar till att förenkla behandlingarna.

De vanligaste patogenerna under sommaren

de vanligaste patogenerna under sommaren
Under sommaren skapar höga temperaturer den perfekta miljön för tillväxt av vissa patogener.

Virus och bakterier som orsakar inflammation

Konjunktivit och öroninfektioner är inflammatoriska sjukdomar som kommer att vara vanligt förekommande i offentliga pooler under sommaren. Konjunktivit innebär en inflammation i det konjunktiva skiktet – slemhinnan som täcker den inre delen av ögat. Dess symptom inkluderar följande:

 • Svullnad i ögat
 • Rödhet i ögat
 • Klåda
 • Gult var

Konjunktivit kan ha antingen en viral eller en bakteriell orsak. Men i de flesta fall av konjunktivit är det adenoviruset som ligger bakom infektionen. Detta virus sprids genom direktkontakt såväl som genom partiklar i förorenat vatten.

Öroninfektioner, å andra sidan, är vanligtvis bakteriella till sin natur om vi talar om infektioner i den yttre delen av öronkanalen. Beroende på var i örat infektionen är, klassificeras öroninfektioner som inre (infektion i innerörat) eller yttre (infektion i ytterörat). Deras kliniska manifestationer inkluderar följande:

 • Svårt att höra
 • Smärta i örat
 • Känslighet vid beröring

Båda dessa sjukdomar har något gemensamt: de patogener som orsakar dem, vare sig de är virala eller bakteriella, lever i vatten och trivs i varma temperaturer. Därför är varma simbassänger den perfekta grogrunden för dessa typer av ytliga inflammationer.

Med detta i åtanke är det viktigt att vara noga med att följa ordentliga hygienåtgärder och bara använda sig av sina egna personliga föremål. Kom ihåg att dessa mikroorganismer även överlever på ytor.

Patogenerna under sommaren som orsakar matförgiftning

kvinna håller sig för magen
Matförgiftning är vanligare under sommaren på grund av dålig hantering av livsmedel.

Vem har inte haft oturen att få intensiv diarré efter en sommarbuffé? Matförgiftning verkar stå på dagordningen när det är sommar.

Detta inträffar först och främst eftersom temperaturökningar tenderar att gynna tillväxten av många organismer som orsakar matförgiftning. Och för det andra inträffar det eftersom våra vanor förändras när vi är på semester. Att äta vid havet eller vid poolen, där hygienen inte är lika god, är mycket riskablare än att äta hemma i ditt rena kök.

Enligt MedlinePlus är några av de vanligaste patogenerna under sommaren som orsakar detta kliniska tillstånd följande:

 • Bakterier som tillhör släktet Campylobacter. Dessa är gramnegativa bakterier som är rörliga tack vare sina flageller.
 • E. coli-bakterier, som i allmänhet lever bland mikrobiotan i tarmarna utan att orsaka några problem. Men vissa stammar kan ge diarré när de fäster vid tarmslemhinnan.
 • Vibrio cholera, en bakterie som har två serotyper som orsakar det vi känner till som kolera.
 • Bakterier som tillhör släktet Salmonella kan bättre reproducera sig i varmare temperaturer.

Som du kan se är nästan alla fall av diarré på sommaren av bakteriell natur. Det beror på att det är lättare för denna mikrobiota att sprida sig via kött när man inte hanterar det på rätt sätt. Samtidigt är det också vanligare att vattnet som används för matlagning och för rengöring av redskap är förorenat.

Du kanske är intresserad av att läsa:  Lär dig om orsaker och symptom på gastroenterit

Några andra vanliga patogener under sommaren

Ovan nämnda patogener är de värsta när det gäller hur vanligt förekommande de är under sommarmånaderna. Vi kan dock inte avsluta den här artikeln utan att ta upp även några andra patogener som är vanliga under den här säsongen.

Enligt Världshälsoorganisationen finns det 10 vanliga sjukdomar som överförs av insekter till människor. Fortplantningscykeln hos de flesta av dessa arter sker främst under våren och sommaren. Därför ökar förekomsten under denna tid på året. Dessa inkluderar till exempel sjukdomar som dengue, malaria, leishmaniasis och gula febern, som ofta är orsakade av virus och protozoer.

Svampar, som orsakar hudåkommor, är också mycket vanliga under sommaren. Återigen är platser som bland annat simbassänger och offentliga toaletter de perfekta grogrunderna. Det beror på att höga temperaturer och hög luftfuktighet gynnar tillväxten av dessa organismer.

Som du kan se är listan över patogener som orsakar sjukdomar under sommaren praktiskt taget oändlig. Bakterier ligger i täten, eftersom de orsakar både inflammatoriska sjukdomar och fall av gastroenterit och diarré.

Därför är det viktigt att utöva extrem försiktighet när du väljer var du ska äta, duscha, bada och gå på toaletten när du är på semester. Dessutom, om du utvecklar några symptom på infektion, se till att du går till en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Perencevich EN, McGregor JC, Shardell M, et al. Summer Peaks in the Incidences of Gram-Negative Bacterial Infection Among Hospitalized Patients. Infect Control Hosp Epidemiol. 2008;29(12):1124‐1131.
 • Fares A. Factors influencing the seasonal patterns of infectious diseases. Int J Prev Med. 2013;4(2):128‐132.
 • Durkin MJ, Dicks KV, Baker AW, et al. Seasonal Variation of Common Surgical Site Infections: Does Season Matter?. Infect Control Hosp Epidemiol. 2015;36(9):1011‐1016.
 • Eber MR, Shardell M, Schweizer ML, Laxminarayan R, Perencevich EN. Seasonal and temperature-associated increases in gram-negative bacterial bloodstream infections among hospitalized patients. PLoS One. 2011;6(9):e25298.
 • Azcona L. Dermatomicosis comunes en verano. Identificación y tratamiento. Farmacia Profesional. 2003; 17(6): 78-83.
 • Werner B. Infecciones por parásitos más frecuentes y su manejo. Revista Médica Clínica Las Condes. 2014; 25(3): 485-528.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.