De fem vanligaste orsakerna till nattliga svettningar

Nattliga svettningar kan uppstå av olika anledningar och är inte nödvändigtvis allvarliga i alla fall.
De fem vanligaste orsakerna till nattliga svettningar

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 01 mars, 2023

Ofta är orsakerna till nattliga svettningar sådana saker som du har i din närmiljö. Du kanske har termostaten på för hög temperatur, sover i tjock pyjamas eller använder filtar som är för varma. Men om det inte beror på något av detta, kan vi behöva fundera på andra möjliga orsaker.

Andra gånger kan det vara ett tecken på ett djupare problem. Om du ofta har detta problem kan det orsakas av något av följande medicinska tillstånd:

Vanliga orsaker till nattliga svettningar

1. Obstruktiv sömnapné

En man med en andningsapparat medan han sover.
Vid sömnapné kan turbinoplastik ge goda resultat, men det behövs mer bevis för att bekräfta dessa effekter.

Människor som lider av detta tillstånd sover inte bra på natten. Detta beror på att deras luftvägar är blockerade. Detta begränsar deras luftflöde. Emellertid är oförmågan att andas också en av de vanligaste orsakerna till nattliga svettningar. Men kan även uppstå andra problem. Andra symtom du kan uppleva om du lider av apné är:

 • Irritabilitet
 • Trötthet under dagen
 • Snarkning
 • Huvudvärk

Om du upplever ett eller flera av dessa symtom tillsammans med nattliga svettningar, är det bäst att prata med din läkare. Om denna diagnostiserar dig med obstruktiv sömnapné bör du behandla det innan det orsakar större problem. Dessa kan inkludera hjärtproblem eller diabetes.

Lösningen för de flesta är att använda en maskin som hjälper till med andningen under natten. Detta låter dig sova bättre och bli av med de associerade symtomen.

2. Klimakteriet

Klimakteriet och din ålder kan skapa upp-och nedgångar i dina hormonnivåer. Detta gör att du tappar kontrollen över din kropp. Dessa ständiga förändringar påverkar också din kroppstemperatur.

Kvinnor i klimakteriet vaknar ofta och känner sig kvävda och mycket obekväma på grund av nattliga svettningar. Vissa vaknar flera gånger under samma natt. Dessa symtom kommer också med andra:

 • Torr hud
 • Dåligt humör
 • Oregelbundna menstruationscykler

Genomsnittsåldern för när klimakteriet börjar är cirka 51. Du kan dock börja få nattliga svettningar år även innan klimakteriet. Vissa kvinnor börjar drabbas av nattsvettningar i 30-årsåldern.

Klimakteriet är en normal del av kvinnans liv och behöver inte “botas”. Men om symtomen är för besvärande kan din husläkare föreslå några behandlingar. Dessa kan hjälpa dig att lättare gå igenom detta livsstadium.

3. Ångest

En orolig kvinna med nattliga svettningar.

När du lider av ångest eller kronisk stress under dagen kan det översättas till nattliga svettningar. I det här fallet kan lösningen på problemet vara att lära dig att bättre hantera de saker som stör dig.

Det är bra att gå till en rådgivare eller terapeut som kan hjälpa dig att lindra ångestsymtomen. Detta gäller särskilt om du inte riktigt vet vad som orsakar dem. Många terapeuter utövar kognitiv beteendeterapi. Det lär dig att ändra ditt sätt att tänka. På så sätt kan du identifiera och omdirigera de tankar som orsakar dig ångest eller stress.

Men terapin kanske inte räcker på egen hand. Därför är det viktigt att du bidrar med din del, som att försöka anta och upprätthålla följande livsstilsvanor:

 • Träna dagligen
 • Odla en känsla av hopp
 • Ät en balanserad kost
 • Delta i samtalsterapi
 • Utför kreativa aktiviteter (måla, skriva, skulptera, måla etc.)

4. Vissa sjukdomar

Du bör inte automatiskt anta att det kommer att bli värre om du har svettningar ofta. Orsakerna till nattliga svettningar varierar. Det är dock viktigt att prata med din läkare för att få den mest exakta informationen om ditt hälsotillstånd. Nattliga svettningar är en sekundär effekt av många sjukdomar. Vissa kan vara allvarliga, som bakterie- och virusinfektioner. Det kan även orsakas av vissa typer av cancer.

När det är ett mer allvarligt problem kommer nattliga svettningar vanligtvis med andra symtom. Endast din läkare kan administrera lämpliga tester för att ta reda på vad det är som händer. Behandlingen varierar beroende på vilken sjukdom du har.

5. Lågt blodsocker kan orsaka nattliga svettningar

En person som mäter sitt blodsocker.

Hypoglykemi, även kallat lågt blodsocker, kan vara orsaken till nattliga svettningar hos diabetiker. Men detta är inte det enda symtomet. Detta problem kan också få diabetiker att svettas mycket under dagen.

Lågt blodsocker är vanligtvis en sekundär effekt. Det kan orsakas av problem med insulin eller andra mediciner som används för att behandla diabetes. Därför, om du har detta problem regelbundet, kan din läkare föreslå några livsstilsförändringar. Dessa förändringar kan dessutom minska sannolikheten att du ska drabbas av lågt blodsocker. Exempelvis kan det inkludera att äta vissa livsmedel regelbundet. Det kan också innebära att du håller ett närmare öga på blodsockernivån.

Rådgör med din läkare om du har nattliga svettningar

Nattliga svettningar som åtföljs av andra symtom kan vara ett tecken på att något är fel med din hälsa. Men de behöver inte alltid betyda det allra värsta.

Var särskilt uppmärksam om du ofta svettas på natten. Om svätningarna uppträder tillsammans med andra symtom, notera dessa också. Detta kan underlätta för din läkare att lisa ut den underliggande orsaken. På så vis kan ni snabbare komma på en passande lösning och eventuell behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.