De vanligaste orsakerna till domningar i vänster arm

Att uppleva domningar, eller någon annan obehaglig känsla, i vänster arm kan vara rejält oroväckande. Medicinskt förknippas det ofta med en annalkande eller pågående hjärtinfarkt. Det finns dock även andra orsaker till att känslan kan uppstå.
De vanligaste orsakerna till domningar i vänster arm
Karina Valeria Atchian

Skriven och verifierad av läkare Karina Valeria Atchian.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Domningar i vänster arm är en onormal känsla, men som troligen uppstår åtminstone någon gång under ditt liv. Det är ett symptom som många upplever som obehagligt eftersom vi tenderar att associera den med risken för en hjärtinfarkt.

Domningar i en eller båda armarna är faktiskt en ganska vanlig känsla och kan bero på flera faktorer. Hur som helst så stämmer det dock att det kan antyda ett kardiovaskulärt problem, så var uppmärksam på det eftersom det kan kräva en resa till akuten.

Saker att se upp för inkluderar närvaron av andra symtom utöver domningarna, såsom nacksmärta, bröstsmärta, ångest, kräkningar och så vidare. Var också uppmärksam på om smärtan ökar med fysisk aktivitet eller om den uppstår efter att du har fastnat i en obekväm position.

Så vad kan vara orsaken till domningar i vänster arm? Med tanke på hur vanligt förekommande det är så ska vi beskriva några av de möjliga orsakerna bakom det samt ge några tips om vad man kan göra åt det. Tänk på att dessa bara är riktlinjer och att det vid osäkerhet är viktigt att konsultera en läkare så snart som möjligt.

De möjliga orsakerna till domningar i vänster arm

Domningar i vänster arm kan både bero på problem med hjärtat och på andra saker. Därför är det viktigt att lära sig att känna igen skillnaden mellan den ena händelsen och den andra. Faktum är att detta är avgörande när man söker läkarvård.

Hjärtproblem

Kranskärlssjukdom är ofta en orsak till domningar i vänster arm. Det kan till och med visa sig i båda armarna eller i händerna. Utöver detta kan patienter känna:

 • Tryckande smärta inne i bröstet, eller kärlkrampssmärtor (angina pectoris)
 • Smärta som strålar ut till halsområdet eller epigastrium (maggropen), käken, tänderna eller axlarna
 • En känsla av tyngd och spänning

Dessa symtom kan uppstå vid fysisk ansträngning, stress eller exponering för kyla. Smärtan kan vara i några minuter (två till fem minuter) och avtar när den utlösande stimulansen försvinner.

Symtomen uppstår dock inte alltid på dessa sätt och kan till och med dyka upp under pågående vila. Man kan även uppleva andra symtom som:

 • En känsla av nära förestående död
 • Ångest
 • Svettningar
 • Illamående och kräkningar
 • Buksmärtor
 • Rapningar
 • Andnöd
 • Svimning

Uppsök närmaste akutmottagning eller ring ambulans för omedelbar läkarvård om du misstänker en hjärtinfarkt. Tänk på att ju tidigare du tar tag i situationen, desto bättre blir prognosen.

En kvinna med smärta i bröstet.
Att uppleva domningar i vänster arm kan vara ett tecken på ett hjärtproblem, dock gäller inte detta alla fall.

Då hjärtat inte är ursprunget

Cervikal artros är ett vanligt degenerativt tillstånd i ryggraden, även känt som cervikal spondyloartrit. Det uppstår vanligtvis efter 40 års ålder och förvärras med åldern. Faktum är att många personer över 60 år har det.

Hittills vet vi att faktorer som rökning, överdrivna lyft och dålig hållning kan förvärra det. Det visar sig ofta som nack- och axelsmärtor, huvudvärk och smärta i den occipitala området. Dessutom kan det leda till begränsad rörelseförmåga.

Dessa typer av smärta kan uppstå eller förvärras under vissa aktiviteter eller huvudrörelser. Muskelsvaghet är också vanligt. Observera att vissa patienter inte upplever smärta eller domningar i vänster arm trots tecken på cervikal artros i bildstudier.

Det är viktigt att bedöma huruvida domningarna är förknippade med smärta (särskilt i nack- och huvudområdet), och under vilka omständigheter det uppstår, för att vägleda diagnosen. Sjukvårdspersonalen kommer också att vilja få information angående eventuella olyckor eller skador som kan ha inträffat tidigare.

Den fysiska undersökningen är vägledande. Läkaren kommer dock förmodligen att begära avbildningsundersökningar för att antingen bekräfta eller utesluta förekomsten av artros. I allmänhet väljer läkare en konservativ behandling som inkluderar smärtstillande medel, sjukgymnastik (övningar, självmassage och stretching), förändrad kroppshållning etcetera. Endast i sällsynta fall kommer det att kräva invasiva behandlingar.

En kvinna som masserar sin handled.
Sjukdomar som artrit kan också ligga bakom en känsla av svaghet och domningar i vänster arm. Det kräver en medicinsk diagnos.

Andra icke-kardiella orsaker till domningar i vänster arm

 • Dålig sömnställning
 • Karpaltunnelsyndrom
 • Tennisarmbåge
 • Golfarmbåge
 • Diabetisk neuropati
 • Cubitalt tunnelsyndrom
 • Radikulopati

Tänk på att domningarna uppstår på den drabbade sidan om orsaken inte är hjärt-kärlbaserad (artros, tennisarmbåge etc.). Det kan alltså ske på vänster eller höger sida, eller på båda sidor.

Som så ofta sker kan symtomen manifestera sig atypiskt och leda till diagnostiska tvivel. Det är därför viktigt att en medicinsk konsultation sker så snabbt som möjligt så att en läkare kan reda ut den bakomliggande orsaken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rubinstein A., Medicina familiar y práctica ambulatoria, ed. panamericana.
 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, ed. Mac Graw Hill. Ed. 19.
 • Johnson K, Ghassemzadeh S. Chest Pain. [Updated 2019 Mar 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470557/
 • Iwanami, A., & Toyama, Y. (2014). [Cervical spondylosis]. Nihon Rinsho. Japanese Journal of Clinical Medicine, 72(10), 1755–1760. https://doi.org/10.1097/00001433-199304000-00007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.