De nyttigaste fröna att inkludera i din kost

Det bästa med frön är att de tack vare sin naturliga smak passar med både söta och kryddiga rätter. Man kan till och med lägga till dem i drycker för att gagnas av alla deras egenskaper.
De nyttigaste fröna att inkludera i din kost
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

Det kanske verkar “modernt” eller trendigt att försöka inkludera de nyttigaste fröna i din kost, men den vanan har faktiskt funnits i flera sekel. Frön har många fördelar för både hälsan och skönheten.

I den här artikeln ska vi berätta om några av de nyttigaste fröna du kan ha i din regelbundna kost.

De nyttigaste fröna

I butiker och på marknader kan du hitta en rad olika produkter som är gjorda med frön. Det är inte bara en trend för vegetarianer eller kändisar; frön är extremt nyttiga och är värda att användas mer.

Här kommer därför några av de nyttigaste fröna:

1. Chiafrön

Glöm inte att blötlägga chiafrön

Chiafrön är rika på järn, kalcium och omega-3-fettsyror. De erbjuder även en god dos fibrer, vilket är anledningen till att de är så mättande – perfekt för personer som följer dieter för viktnedgång.

Chiafrön tar även bort gifter, förebygger för tidigt åldrande av huden och regenererar vävnader.

 • Innan du äter dem är det väldigt viktigt att blötlägga dem i vatten i minst tio minuter.
 • Det kommer bilda en typ av “gelé” som du kan lägga till i frukt- och grönsaksjuicer såväl som smoothies.
 • Ett annat alternativ är att blanda dem med en mjuk ost på rostat bröd eller frallor. Du kan även blanda ned dem i yoghurt eller mjölk tillsammans med havregryn och mandlar.

2. Granatäppelfrön

Denna färggranna frukt innehåller frön som du kan äta i många söta och kryddiga rätter.

 • Granatäppelfrön är rika på antioxidanter och bekämpar effekterna från fria radikaler samtidigt som de förbättrar cellhälsan.
 • Vidare innehåller de polyfenoler som förebygger hjärtsjukdomar, samt vitamin C som stärker immunförsvaret.
 • De är också bra för att förebygga bildandet av blodproppar, hålla blodkärlen elastiska och stimulera cirkulationen.
 • Som om det inte vore nog kan granatäppelfrön även hjälpa till att förebygga utvecklingen av artrit och bensjukdomar.

Du kan använda dem i sallader, naturliga juicer, pajer och tårtor.

3. Sesamfrön

Mineralrika sesamfrön

Sesamfrön är en bra källa till protein och “bra” fetter, såväl som lecitin, järn, zink och kalcium. Sesamfrön reglerar kolesterolnivåerna och ger rätter en annorlunda smak.

 • Det bästa är att köpa dem råa och sedan rosta dem utan olja i några minuter.

De kombineras perfekt med sallader, krämiga soppor, pajer och bröd. Strö lite sesamfrön över dina måltider för att förvandla dem!

4. Pumpafrön

Pumpafrön har många egenskaper, såsom att reglera kolesterolet och minska vissa hudproblem.

 • Det är bättre att äta pumpafrön på morgonen om du vill kontrollera din vikt, eftersom de innehåller en del kalorier.
 • Du kan å andra sidan även äta dem på eftermiddagen. Eftersom de innehåller magnesium och vitamin B hjälper de till att syntetisera serotonin och stabilisera nervsystemet. Det är därför de är bra för individer som lider av sömnlöshet och andra sömnsvårigheter.
 • Vidare kan du äta dem som ett mellanmål på förmiddagen – en handfull räcker. Eftersom du måste tugga dem ordentligt kan de hjälpa dig om du lider av ångest.
 • Ett annat alternativ är att blötlägga dem över natten. Nästa dag kan du mixa dem med vanilj- eller kanelessens.

5. Linfrön

Linfrön innehåller kostfibrer

Linfrön är väldigt små, men trots det är de ett av de absolut nyttigaste fröna. De är en utmärkt källa till kostfibrer, vilket hjälper dig att reglera matsmältningssystemet.

De innehåller även polyfenoler och linolsyra, som till exempel agerar som kraftfulla antiinflammatoriska medel och reglerar hormonproduktionen. Därför rekommenderas de ofta för kvinnor under deras menstruation eller under klimakteriet.

Två av de största fördelarna med linfrön är att de håller dina tarmtömningar regelbundna och förlänger mättnadskänslan. De är därför bra för personer som lider av förstoppning, matångest eller som vill gå ned i vikt.

Linfrön är några av de allsidigaste, nyttigaste fröna du kan äta; använd dem till sallader, bröd, desserter, kex, yoghurt och smoothies.

6. Quinoafrön

Quinoa är verkligen en het trend runtom i världen just nu. Det har dock använts i hundratals år i Sydamerika. Quinoafrön har många egenskaper och tillhandahåller bland annat järn, fibrer, fosfor, protein och essentiella aminosyror.

De är även väldigt mättande och rekommenderas för personer som försöker gå ned i vikt. Innan du äter quinoa är det viktigt att koka det i vatten utan salt i några minuter. Sedan kan du använda det i sallader, ris, pajer eller som ersättare för andra spannmål.

7. Amarantfrön

De är inte så kända, men de är otroligt nyttiga. De innehåller antioxidanter, är snåla på fett, fulla av vegetabiliskt protein och innehåller mycket folsyra. Amarantfrön hjälper dig dessutom att slappna av och hålla det centrala nervsystemet i gott skick.

De kan ätas i grytor, soppor eller strödda över rostat bröd med lättost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • argi, S. C., Silva, B. C., Santos, H. M. C., Montanher, P. F., Boeing, J. S., Santos Júnior, O. O., … Visentainer, J. V. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: chia, flax, and perilla. Food Science and Technology.
 • Ang A., Pullar JM., Currie MJ., Vissers MCM., Vitamin C and immune cell function in inflammation and cancer. Biochem Soc Trans, 2018. 46 (5): 1147-1159.
 • DeLoughery TG., Iron deficiency anemia. Med Clin North Am, 2017. 101 (2): 319-332.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.