De många hälsosamma fördelarna med gelatin

Utöver att tillhandahålla dig med protein och mineraler som är viktiga för dina ben och leder innehåller gelatin även kollagen, vilket hjälper dig att bibehålla fastare hud.
De många hälsosamma fördelarna med gelatin

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gelatin är något vi ofta äter när vi är sugna på det, snarare än något som är en viktig del av vår kost. Men idag vill vi dela med oss om fördelarna med gelatin för din hälsa.

Du vet förmodligen inte att gelatin redan är en viktig del i sylt, glass, viss yoghurt, gelégodis, marshmallows och en rad olika såser. När det kommer till andra användningsområden kan du även hitta gelatin i vissa smink- och läkemedelsprodukter.

Kontrollera din vikt

När du äter gelatin ökar det din kropps produktion av tillväxthormon. Samtidigt stimulerar det metabolismen genom näringsämnen och aminosyror. En av fördelarna med gelatin är att dess fiber- och proteininnehåll hjälper till att göra dig mätt och eliminerar suget efter sötsaker. Det är perfekt eftersom du bara kommer äta vad din kropp behöver.

Många näringsexperter rekommenderar gelatin som ett substitut för sötsaker. Om du vill tillföra lite variation kan du använda olika formar eller skapa nya versioner av dina favoritdesserter.

Snabba upp din läkeprocess

läka sår

Som du redan vet är protein en viktig del av läkeprocessen för alla sår du kan få. Utöver det finns det en aminosyra vid namn glycin som är nära kopplad till att lindra inflammation. När du äter gelatin får din kropp en god dos glycin och protein, vilket hjälper kroppen att generera ny hud och snabbar upp läkeprocessen.

Friskare naglar, hår, hud och tänder

Ingen kan förneka att vi konstant letar efter sätt att få friskare hår, naglar, hud och tänder. Vet du vad alla dessa har gemensamt? Keratin. Du har säkert sett produkter som hävdar att de innehåller mycket keratin, men de flesta av dem kostar en mindre förmögenhet.

Om du inte har så mycket att lägga ut eller föredrar ett godare alternativ är det dags att äta lite gelatin, som innehåller mycket keratin.

Gynna ben och leder

led-och bensmärta

Proteinet i gelatin hjälper tillsammans med dess selen, fosfor och koppar dina ben att hålla sig starka och ökar mineraldensiteten i hela kroppens ben. Det hjälper dig att senarelägga starten på osteoporos. Aminosyrorna i gelatin kan i sin tur minska alla inflammationer som kan drabba dina leder.

Gelatin bidrar även till utvecklingen av brosk, vilket stärker dina ben och leder. Det är framförallt viktigt om din läkare sagt att ditt brosk börjar bli slitet eller om du börjat uppleva smärta.

Få bättre sömn

Glycin är starkt relaterat till bättre sömncykler. Denna kemikalie stimulerar även vissa neurotransmittorer och enzymer som höjer kvaliteten och varaktigheten på din sömn. Därför är det viktigt att äta gelatin, så att din kropp kan återuppbygga sitt energiförvar. Försök att äta en liten portion Jell-o eller liknande några timmar innan du går och lägger dig.

Du kommer märka att du drömmer djupare och vaknar mer utvilad.

Bekämpa ålderstecken

tidiga ålderstecken

Gelatin är i grund och botten torkat kollagen – ett av de viktigaste ämnena för hudhälsan. Bland de många fördelarna från att få i sig kollagen hittar vi ökad elasticitet och fasthet i dina hudceller.

När din kropp får mer kollagen känns din hud fastare och ser yngre ut. Det betyder inte att rynkor och andra ålderstecken inte kommer dyka upp, men de tar längre tid på sig.

Främja din matsmältningshälsa

Gelatin binder sig naturligt med vatten. Det underlättar för din kropp att absorbera gelatinets fibrer. Om du gör det till en vana att äta gelatin regelbundet kommer du märka av mindre problem med förstoppning samt oförmågan att absorbera näringsämnen ordentligt.

Det stimulerar även magsafterna och förbättrar tarmtransiten.

Fördelarna med gelatin för att lindra allergier

Många allergier kan kopplas till att man har ett “genomträngligt” matsmältningssystem som inte kan bearbeta vissa substanser. Utöver att lösa problem med mag-tarmkanalen är en av fördelarna med gelatin att det kan läka vissa problem som orsakas av allergier.

Vi rekommenderar att du lägger till en nyttig mängd gelatin till din diet och gör dig medveten om vilka livsmedel som är skadliga för dig.

Stimulera ditt immunförsvar

Prolin är ytterligare en aminosyra du får från gelatin. Det har kopplats till bättre immunförsvarsfunktion i flertalet djurarter såväl som människor. Det betyder att du förbättrar din förmåga att bekämpa infektioner och sjukdomar när du äter gelatin.

Var inte rädd för att börja äta gelatin

Fördelarna med gelatin kommer inte vanligtvis med några negativa bieffekter utöver uppsvälldhet och magsmärta om du äter för mycket, vilket är ovanligt.

Därför borde inte gelatin i din kost ställa till med några besvär. Kom ihåg att du kan njuta av det på många sätt eftersom det är så allsidigt: med yoghurt, frukt eller som dessert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L. R., Wang, B., & Baar, K. (2017). Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594
  • Mousavi S., Khoshfetrat AB., Khatami N., Ahmadian M., et al., Comparative study of collagen and gelatin in chitosanbased hydrogels for effective wound dressing: physical properties and fibroblastic cell behavior. Biochem Biophys Res Commun, 2019. 518 (4): 625-631.
  • Wong C., Harris PJ., Ferguson LR., Potential benefits of dietary fibre intervention in inflammatory bowel disease. Int J Mol Sci, 2016. odhyd.2016.11.007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.