De bästa och mest effektiva fysioterapibehandlingarna

Sjukgymnastik och fysioterapi blir allt vanligare för varje dag som går. Vi delar med oss ​​av några av de mest effektiva fysioterapibehandlingarna.
De bästa och mest effektiva fysioterapibehandlingarna
Víctor Díez

Skriven och verifierad av Fysioterapeut Víctor Díez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

I dagens artikel diskuterar vi de bästa och mest effektiva fysioterapibehandlingarna.

Det blir allt vanligare att gå till en sjukgymnast. Denna praktik är särskilt populär bland idrottare och sportutövare, både amatörer och professionella. När det kommer till träning måste idrottare tänja på sina gränser, och sjukgymnastik hjälper dem att förebygga eventuella skador. Dessutom kan dessa behandlingar hjälpa dem att återhämta sig från en skada på kortast möjliga tid.

Nedan ska vi prata om idrottsfysioterapi och de mest banbrytande behandlingarna som finns. Men innan vi börjar är det viktigt att klargöra en sak: det finns ingen egentlig skillnad mellan den sjukgymnastik eller fysioterapi som en professionell idrottare får och den som en amatör får.

Dessutom vill vi dela med oss ​​av att alla kan få tillgång till högkvalitativa sjukgymnastikbehandlingar. Det viktigaste är att hitta en bra sjukgymnast som är uppdaterad om de senaste rönen, fortlöpande studerar ny forskning, ständigt utbildar sig och använder terapier som har vetenskapligt och kliniskt stöd som bevisar att de är giltiga och fungerar.

Skillnader i skador hos professionella och amatörer

Först bör du veta att orsaken till de flesta skador är överdriven belastning på vår vävnad (muskler, senor, ligament, etc.) som inte kan klara av den spänningen och påfrestningen. Detta kan vara akut eller kroniskt. I den senare är skadan mindre intensiv, men den kvarstår över tid.

Förutom överbelastning kan biomekanik, träningstekniker, dålig fysisk förberedelse, brist på vila, dålig kost och många andra faktorer spela in. Dessa aspekter tenderar att förvärra grundorsaken till skadan.

Därför, om vi tar hänsyn till detta, är det ingen skillnad mellan en skada på en professionell idrottare och en skada på en amatöridrottare. Skillnaden mellan de två kommer från det faktum att en professionell idrottare måste vara aktiv och kunna tävla. Deras förmåga att göra det är den svåraste och mest avgörande delen av tillfrisknandet. De tenderar att uppnå störst framgång när de kan balansera träning med ordentlig vila.

Och sist men inte minst är en skillnad att sjukgymnasten har tillgång till ultraljudsutrustning. Denna använder de för att bedöma och behandla skadan, vilket säkerställer att behandlingen är säker och effektiv.

Denna nya teknik markerar den nya vågen av fysioterapi. Många människor förknippar fortfarande denna disciplin med massage, infrarött ljus och TENS. Men vi oss befinner nu i 2000-talet, och mycket har förändrats.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: Inflammation i axeln: övningar som kan lindra tendinit

De mest effektiva fysioterapibehandlingarna som finns tillgängliga idag

Sjukgymnastikbehandlingar har förändrats över tid och anpassat sig till ny teknik. Även om många sjukgymnaster fortfarande vill använda manuell terapi är de inte längre det enda alternativet. Många rehabiliteringsrum har idag nya maskiner som kan optimera sjukgymnastens arbete.

Låt oss ta en titt på dem.

Diagnostik: Ultraljud

ultraljudsundersökning

Ultraljudet som fysioterapeuter använder är egentligen inte en behandling. Snarare är det ett verktyg de använder som ett komplement till fysiska bedömningar och tester. Speciellt låter tekniken sjukgymnasten observera patientens skada över tid.

Genom att göra det kan han eller hon samla in mer exakt information om typen av skada, var den finns, återhämtningstiden, om utövaren kommer att kunna tävla eller inte och de mest effektiva fysioterapibehandlingarna.

Om ultraljudet nu är fysioterapeuternas ögon, är nålar (akupunktur) nu hjälpare för deras händer. De låter sjukgymnasten komma åt vilket skadat område som helst, och de kan använda själva nålen för att behandla problemet. Dessutom kan de använda den som en elektrod för att applicera någon form av elektroterapi på specifika områden.

När en professionell använder båda verktygen tillsammans, ultraljud och nålar, kan denna uppnå mycket goda resultat på bara några få tillfällen. Nålarna måste dock alltid användas tillsammans med ultraljud för att garantera säkerhet och precision. Detta säkerställer att patienten får den mest effektiva behandlingen.

De mest effektiva fysioterapibehandlingarna: Elektrolys Percutanea intratisular (EPI)

Jose Manuel Sanchez skapade Electrolysis Percutanea intratisular i Spanien för 20 år sedan. Denna teknik har revolutionerat sjukgymnastiken. Det förkortar återhämtningstider och patienternas symptom.

De skador som man behandlar med denna terapi uppstår vanligtvis på grund av degenerativa förändringar i kollagenfibrerna som ett resultat av att regenereringsprocessen av senor misslyckas. EPI minskar dina symptom, ändrar ditt pH, hjälper till med den inflammatoriska processen på skadestället och gör som ett resultat återhämtningen snabbare.

Sjukgymnasten kan också använda denna behandling för muskel- och ligamentskador, bursa, eller slemsäckar, och ganglioncystor. Den går ut på att man använder en nål som styrs av ultraljud i området för skadan. Sedan använder sjukgymnasten likström eller galvanisk ström för att läka skadan.

Funktionell neuromodulering

Väldigt få känner till den här tekniken, men om några år kommer det att pratas mycket om det. Metoderna som sjukgymnaster arbetar med, deras behandlingar och kanske speciellt deras atletiska patienter utvecklas nämligen hela tiden. Neuromodulering förbättrar den atletiska prestationen och förebygger skador. Detta innebär att det är en av de mest effektiva fysioterapibehandlingarna för alla patienter.

Dr Alejandro Elorriaga, en spansk idrottsläkare, är den som utvecklat denna behandling. Den består av att stimulera olika punkter i det perifera nervsystemet med en elektrisk ström genom nålar. Det är en smärtfri procedur som omedelbart leder till bestående förändringar i musklernas förmåga att dra ihop sig.

Dessutom hjälper det till att minska smärta genom modulerad sensorisk information, och det ingriper i det autonoma nervsystemet. Den här behandlingen verkar med andra ord på ditt nervsystem, som ansvarar för att kontrollera kroppens funktioner.

De mest effektiva fysioterapibehandlingarna: Dry needling, eller triggerpunktsakupunktur

Triggerpunktsakupunktur , eller dry needling, är en av de mest effektiva fysioterapibehandlingarna och läkare har använt metoden i flera år. På grund av detta är det ofta den mest välkända behandlingen bland patienter, och den är populär på grund av dess positiva effekter. Läkarna Travell och Simons är de som utvecklat denna teknik.

För dem som inte känner till metoden innebär den att sjukgymnasten använder en akupunkturnål i det område av muskeln där du har triggerpunkter (även känd som “kontrakturer”). Förfarandet minskar spänningen i muskelfibrerna, hjälper dig att återfå rörlighet och kan eliminera smärta från de aktiva triggerpunkterna.

Träning och manuell terapi

effektiva fysioterapibehandlingarna

Naturligtvis får vi inte glömma att lyfta fram de två verktyg som fortfarande är viktiga inom sjukgymnastik – manuell terapi och terapeutisk träning. Manuell terapi syftar till att stimulera cirkulationssystemet. Det hjälper genom att transportera blod till vävnaden och främjar läkning. Dessutom mobiliserar det de skadade områdena och hjälper dina leder att bli mer flexibla.

Som vi nämnde tidigare fungerar övningarna genom att anpassa den skadade vävnaden tillbaka till mer intensiva arbetsbelastningar som de tål. Det hjälper dig också att förebygga framtida skador.

Slutsats

I den här artikeln har vi diskuterat några av de bästa och mest effektiva fysioterapibehandlingarna som finns. Men det finns även många andra giltiga alternativ. Valet mellan en eller annan behandling beror till stor del på typen av skada och läkarens bedömning. Det finns ingen perfekt teknik som fungerar för precis alla patienter.

Det viktigaste är att hitta en skicklig sjukgymnast med goda kunskaper och som bedömer situationen korrekt. På så sätt kommer din läkare att kunna bedöma och använda de bästa teknikerna av alla fysioterapibehandlingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aicale R, Tarantino D, Maffulli N. Overuse injuries in sport: a comprehensive overview. J Orthop Surg Res. 2018 Dec 5;13(1):309. doi: 10.1186/s13018-018-1017-5. PMID: 30518382; PMCID: PMC6282309.
  • Owens JG, Rauzi MR, Kittelson A, et al. How New Technology Is Improving Physical Therapy. Curr Rev Musculoskelet Med. 2020;13(2):200-211. doi:10.1007/s12178-020-09610-6
  • Whittaker JL, Ellis R, Hodges PW, et al. Imaging with ultrasound in physical therapy: What is the PT’s scope of practice? A competency-based educational model and training recommendations. Br J Sports Med. 2019;53(23):1447-1453. doi:10.1136/bjsports-2018-100193
  • Abat F, Diesel WJ, Gelber PE, Polidori F, Monllau JC, Sanchez-Ibañez JM. Effectiveness of the Intratissue Percutaneous Electrolysis (EPI®) technique and isoinertial eccentric exercise in the treatment of patellar tendinopathy at two years follow-up. Muscles Ligaments Tendons J. 2014 Jul 14;4(2):188-93. PMID: 25332934; PMCID: PMC4187605.
  • Fishman MA, Antony A, Esposito M, Deer T, Levy R. The Evolution of Neuromodulation in the Treatment of Chronic Pain: Forward-Looking Perspectives. Pain Med. 2019;20(Suppl 1):S58-S68. doi:10.1093/pm/pnz074
  • Dunning J, Butts R, Mourad F, Young I, Flannagan S, Perreault T. Dry needling: a literature review with implications for clinical practice guidelines. Phys Ther Rev. 2014;19(4):252-265. doi:10.1179/108331913X13844245102034
  • Bernal-Utrera C, Gonzalez-Gerez JJ, Anarte-Lazo E, Rodriguez-Blanco C. Manual therapy versus therapeutic exercise in non-specific chronic neck pain: a randomized controlled trial. Trials. 2020;21(1):682. Published 2020 Jul 28. doi:10.1186/s13063-020-04610-w

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.