De 7 bästa livsmedlen för att öka mängden blodplättar

Även om din läkare alltid kommer vara ansvarig för att behandla dig finns det livsmedel som kan vara väldigt hjälpsamma för att öka mängden blodplättar.
De 7 bästa livsmedlen för att öka mängden blodplättar

Senaste uppdateringen: 06 mars, 2019

Blodplättar, eller trombocyter, är små cellfragment som cirkulerar blodet. Deras jobb är att bilda proppar för att hjälpa till att läka sår och stoppa blödningar. Blodplättar produceras i benmärgen och finns för att reparera skadade blodkärl, vilket skyddar dig från blodförlust när du har skadat dig.

Generellt sett spelar de en viktig roll i att kontrollera blödningar. Därför är deras närvaro i blodet viktig för alla. Problemet är att det finns åkommor som kan påverka dem. Det kan bero på för stor eller liten produktion av dem, eller för att de inte gör vad de ska.

Det leder då till blodsjukdomar och givetvis ökad risk för stor blodförlust. Först och främst måste en medicinsk expert analysera och behandla det eftersom det kan ha allvarliga komplikationer för din hälsa. Vidare är det hjälpsamt att inkludera livsmedel i din kost som är bra för att reglera blodnivåerna.

Få reda på vilka de är i den här artikeln!

1. Pumpa

Pumpa innehåller aminosyror

Pumpa, inklusive pumpafrön, har aminosyror och essentiella vitaminer som hjälper dig att bilda blodplättar. Regelbunden konsumtion förbättrar din förmåga att absorbera proteiner och vitamin A – näringsämnen som spelar en viktig roll i produktionen av dessa små celler.

Utöver sina kraftfulla antioxidanter är pumpa dessutom utmärkt för att störa de negativa effekterna från gifter och fria radikaler.

2. Citrusfrukter

Citrusfrukter är ett utmärkt komplement för din blodhälsa när de äts med måtta eftersom de innehåller vitamin C – ett essentiellt näringsämne som ökar mängden blodplättar i blodet. Absorption av dem stärker din immunhälsa, och genom att öka produktionen av antikroppar minskas risken för skada på dessa celler.

3. Indiskt krusbär

Indiskt krusbär

Även om det är en exotisk frukt som inte är särskilt populär främjar indiskt krusbär god blod- och immunhälsa. Först och främst innehåller det vitamin A och C, som båda hjälper till att bilda blodplättarna som skyddar kroppen.

Vidare minimerar den stora koncentrationen av antioxidanter effekten av oxidativ påfrestning och minskar risken för kroniska tillstånd som associeras med låga mängder av dessa blodcellsfragment.

4. Aloe vera-juice

Aloe vera-juice är en kur med många medicinska användningar och har använts i flera sekel för att gagna hälsan. Tack vare de essentiella vitaminerna och mineralerna är juicen perfekt för att rena och skydda blodcellerna.

Näringsämnena stör de negativa effekterna av gifter och infektiösa ämnen, vilket hjälper till att stärka blodplättarna. Detta förebygger förtunning av blodet och hjälper till att optimera bruket av näringsämnen när blodkärlen tar skada.

5. Spenat hjälper till att bilda blodplättar

Spenat gagnar blodplättar

Spenat är en del av gruppen gröna bladgrönsaker och har hundratals fördelar för kroppen. I det här fallet är spenat utmärkt eftersom den innehåller avsevärda mängder vitamin K och protein. Dessa spelar en viktig roll i bildandet av blodplättar, som förebygger blödningar om en skada inträffar.

Den naturliga saften ökar avsevärt bildandet av dessa mikroceller samtidigt som den optimerar blodflödet genom venerna.

6. Papaya

Papayans blad och fruktkött är användbara för att komplettera behandlingen av åkommor som påverkar blodplättarna. Saften och avkoket hjälper till att reglera blodcellsnivåerna, vilket förebygger utveckling av kroniska sjukdomar. Det må inte vara en mirakelbehandling för blodtillstånd, men att äta papaya kan hjälpa till med bildningen av blodplättar.

7. Rödbeta

Rödbetor

Rödbetor är fulla av antioxidanter som hjälper till att förebygga minskning av antalet blodplättar, vilket orsakas av fria radikaler. Innehållet av vitamin A, C, och K såväl som mineraler hjälper till att rena blodet och minska försämringen av blodkärlen.

Beredd som juice stärker den dina försvar och förebygger utveckling av blod- och cirkulationsproblem.

Även om behandlingen av problem med blodplättar varierar baserat på orsaken kan konsumtion av dessa livsmedel hjälpa dig att främja generellt välmående. Det bästa är att äta dem under uppsyn av en läkare, eftersom denne kan ha dina vanor, mediciner och behandlingar i åtanke.

Detta kanske intresserar dig
Rensa blodomloppet med 5 medicinska drycker
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
Rensa blodomloppet med 5 medicinska drycker

Vi vill här dela med oss av fem medicinska drycker. Deras koncentration av näringsämnen och andra egenskaper kan hjälpa dig att rensa blodomloppet.