De 10 främsta hälsofördelarna med banan

De är bra för huden, matsmältningssystemet, förbättrar humöret, bekämpar anemi och är mättande! Det finns ingen ursäkt för att inte inkludera banan i din kost.
De 10 främsta hälsofördelarna med banan
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I åratal trodde man att banan gjorde att man gick upp i vikt eftersom de innehåller mer socker och kalorier än de flesta andra frukter.

Detta dåliga rykte har dock lämnats i det förflutna eftersom man nu bevisat att banan är en källa till komplett näringsintag, tack vare näringsdensiteten, och att de kan inkluderas i alla typer av dieter.

Många äter nu regelbundet banan som en del av sin dagliga kost. De är inte bara näringsrika utan även väldigt mångsidiga och bra för att främja känslan av välmående.

Vi vill även poängtera att de är väldigt billiga att köpa och finns tillgängliga året runt. Så njut av en när du kan.

Nedan vill vi lista tio viktiga fördelar med banan.

1. Främjar matsmältningssystemet

Fibrer är bra för matsmältningen

Bananer innehåller en viktig mängd fibrer som främjar tarmtömning vilket förebygger förstoppning. Att äta bananer fungerar därför som en naturlig kur mot magsår eftersom de neutraliserar magsyran och lindrar irritation.

De hjälper även till att skydda systemet mot attacker från vissa bakterier som orsakar gastrointestinala problem.

Bananens fruktooligosackarider fungerar som ett probiotiskt tillskott som ger näring åt goda bakterier i tarmarna och producerar matsmältningsenzym för bättre absorption av näringsämnen.

2. Stärker musklerna

Tack vare innehållet av kalium hjälper banan till att stärka musklerna, samtidigt som det främjar snabbare återhämtning efter ett träningspass.

3. Bekämpar trötthet

Ät en banan om du känner dig trött

Att känna sig svag och trött kan motverkas genom att äta banan. Det är en naturlig återupplivare som höjer energin och ger kroppen viktiga näringsämnen.

Bananer är utmärkta för de som är väldigt smala eller har åkommor som orsakar fysisk svaghet.

4. Bra för blodtrycket

Överflödigt natrium och brist på kalium i blodet är en av anledningarna till varför blodtrycksnivåer kan vara svåra att hantera. Lyckligtvis tillhandahåller banan avsevärda mängder kalium, vilket är fördelaktigt för de som lider av hypertoni.

5. Minskar risken för kardiovaskulära sjukdomar

En banan är bra för hjärthälsan

Att balansera blodtrycket är inte den enda hälsofördelen med bananer för det kardiovaskulära systemet. Bananens egenskaper hjälper också till att hålla pulsen stadig, och tack vare fiberinnehållet kan banan hjälpa till att hantera dåliga kolesterolnivåer för att förebygga förhårdning av artärerna.

6. Bananer är mättande

Istället för att orsaka viktuppgång är bananer ett tvärtom utmärkt tillskott i alla dieter för viktnedgång. Detta på grund av det faktum att de är ett av de mest mättande livsmedlen, eftersom de innehåller mycket kolhydrater och fibrer.

Att äta en banan kan hålla suget borta och är ett hälsosamt sätt att dämpa hungern.

7. Bananer för vacker hud

Vitaminerna och mineralerna i bananer är bra för huden. De må vara användbara som masker, men de kan även ge huden näring från insidan och ut.

Dess antioxiderande egenskaper bekämpar cellskada och hjälper till att reparera vävnader, vilket hjälper till att förebygga att rynkor dyker upp.

8. Bekämpar anemi

Järn behövs vid anemi

De är rika på järn – ett viktigt mineral för att producera hemoglobinet i blodet, vilket är en avgörande faktor vid behandling av anemi.

9. Förbättrar humöret

Många anser att bananer är det bästa antidepressiva medlet. De är goda, har inga bieffekter och gagnar hela kroppen.

Bananer innehåller en essentiell aminosyra vid namn tryptofan, som stimulerar produktionen av serotonin i hjärnan, vilket förbättrar humöret och förebygger sömnlöshet och ökar känslan av välmående.

10. Fördelen med banan för nervsystemet

Banante eller att äta en bit banan ger kroppen goda mängder B-vitaminer – viktiga för att lugna nervsystemet.

Avslutningsvis kan vi säga att du kan avnjuta flera bananer i veckan utan rädsla för att gå upp i vikt. Det bästa sättet att äta dem är råa, antingen som de är eller i smoothies och sallader. Du kan även dra nytta av egenskaperna som finns i skalet för att tillaga ett medicinskt te.

Börja äta bananer redan idag för att upptäcka vilka fördelar de har för din hälsa. Och glöm inte att njuta!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopatihc constipation in adults. Aliment Pharmacol ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Stone MS., Martyn L., Weaver CM., Potassium intake, bioavailability, hypertension and glucose control. Nutrients, 2016.
  • Kim Y., Je Y., Dietary fibre intake and mortality from cardiovascular disease and all cancers: a meta analysis of prospective cohort studies. Arch Cardiovasc Dis, 2016. 109 (1): 39-54.
  • Volpe AD., Lucia A., Pirozzi C., Pastore V., Comparative study between the use of melatonin and A solution with melatonin, tryptophan, and vitamin B6 as an inducer of spontaneous sleep in children during an auditory response test: an alternative to commonly used sedative drugs. J Int Adv Otol, 2017. 13 (1): 69-73.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.