Darrande händer: symptom, orsaker och behandlingar

Rörelsestörningar i form av skakningar i övre och nedre extremiteterna är ett symptom på olika sjukdomar. En av dessa störningar är darrande händer. I den här artikeln berättar vi mer om detta fenomen!
Darrande händer: symptom, orsaker och behandlingar

Senaste uppdateringen: 18 november, 2020

Darrande händer, eller essentiell tremor, är vanligt förekommande. I själva verket är det den vanligaste rörelsestörningen, mycket vanligare än Parkinsons sjukdom. Statistiskt sett är det tjugo gånger vanligare än Parkinsons bland vuxna.

Sammantaget är den mest drabbade åldersgruppen personer över sextiofem. Experter anser dock att den vanligaste åldern för de första symptomen är mellan fyrtio och sextio år. Men det har också förekommit fall där spädbarn har uppvisat symptom.

Darrande händer kännetecknas av ofrivilliga rörelser som manifesterar sig som ihållande skakningar. Skakningarna förekommer främst i övre extremiteter: händer och armar. Episoderna förekommer vanligtvis symmetriskt och med pauser. Det är en kronisk situation som inte försvinner med tiden. Men symptomet brukar vanligtvis inte sitta i under hela dagar, och förekommer ibland inte ens varje dag.

Darrande händer är inte livshotande och är inte förknippat med kognitiv försämring eller degeneration av nervsystemet. Men även om det är katalogiserat som en godartad diagnos, är det väldigt besvärande. Trots allt påverkar denna störning också personens förmåga att göra många dagliga aktiviteter. Detta kan vara saker som att skriva, dricka en kopp te eller knyta skorna.

Orsaker till darrande händer

Det finns inte tillräckligt med vetenskapliga studier om störningen för att kunna avgöra orsaken till sjukdomen. Det beror på att det är ett godartat tillstånd som utvecklas långsamt och därför inte får så mycket uppmärksamhet och anslag.

Det är dock känt att darrande händer är en förändring i nervsystemets kopplingar i hjärnans rörelsecentra. Talamus, nigrostriatala systemet och lillhjärnan är delar av nervsystemet som ansvarar för att reglera kroppens rörelser. Den vetenskapliga hypotesen är att darrande händer gör att vissa av dessa regioner genomgår en onormal förändring som i slutändan producerar ofrivilliga rörelser.

darrande händer: illustration av nervsystemet

Förekomsten av fall där både föräldrar och barn lider av darrande händer, bekräftar att det finns en genetisk komponent av störningen. I själva verket känner människor också detta tillstånd som “familjära skakningar”.

Den här artikeln kan intressera dig: Auriculoterapi för att bekämpa Parkinsons

Symptom

För det första är det viktigt att skilja detta tillstånd från Parkinsons. Det viktigaste kännetecknet för detta tillstånd är att de ofrivilliga rörelserna inträffar när personen utför en viss rörelse eller försöker upprätthålla en viss hållning. Vid Parkinsons förekommer de ofrivilliga rörelserna i vila.

Förutom dess huvudsakliga symptom, som är darrningar i övre extremiteterna, är här de andra symptomen på tillståndet:

  • Röstförändringar. essentiell tremor kan påverka struphuvudet och förändra röstgenereringen i stämbanden.
  • Huvudrörelser. Det är som om personen säger “ja” eller “nej” med sitt huvud. Men det är ofrivilligt.
  • Svårigheter att utföra dagliga aktiviteter. Ibland, även om skakningarna inte är tillräckligt tydliga, upplever personen att det är svårt att greppa tag i något, använda ett verktyg eller bara att skriva.

Om de inte behandlas, tenderar symptomen att bli värre med åldern. Det har faktiskt visat sig att symptomen förvärras och blir mer repetitiva när en person får i sig mycket koffein. Detta kan också hända i stressiga situationer eller efter en dålig natts sömn.

Behandlingsalternativ vid darrande händer

Först och främst bör vi klargöra att det inte finns något botemedel mot darrande händer. Läkarna brukar rekommendera att man ser över sin kost och utesluter koffein. Läkare rekommenderar också olika åtgärder för att hantera stress, till exempel psykoterapi eller sömntabletter.

Dessutom har vissa patienter nytta av fysioterapi och kinesioterapisessioner som syftar till att förbättra muskelkontroll, koordination och balans.

När det gäller användningen av läkemedel för att behandla detta tillstånd är följande läkemedel de mest använda och har de mest vetenskapliga bevis:

  • Propranolol. Detta är en beta-blockerare. I själva verket är det kanske det mest effektiva läkemedlet för att minska symptomen. Patienter med hjärtsjukdomar bör dock ta detta läkemedel med försiktighet. Detta gäller särskilt om det finns en historik med blodproppar. Dessutom bör de alltid ta detta under medicinsk övervakning.
  • Primidone. Detta är ett kramplösande medel.
  • Antidepressiva läkemedel. Ibland rekommenderar läkare dessa för att kontrollera den stress som kan orsaka störningen.
  • Anxiolytika. Dessa kan hjälpa till med stresshantering och sömnregularisering.
  • Botulinumtoxin. Ibland rekommenderar läkare detta i injicerbara doser i vissa delar av kroppen. Vanligtvis är detta huvudet och händerna.

Läs också för att lära dig mer: Botulinumtoxin, ett dödlig gift

Ytterligare råd

Slutligen, om ovanstående behandlingar inte fungerar, kan medicinsk personal indikera mer komplexa behandlingar.

De sparar emellertid dessa aggressiva behandlingar för patienter med mycket svagt svar på läkemedelsbehandlingar och en invalidiserande klinisk bild.

I korthet är här några andra terapeutiska alternativ som sista utväg:

  • Stereotaktisk strålkirurgi. Detta inbegriper användning av radiofrekvenser med hög effekt fokuserad på ett visst område i nervsystemet.
  • Högintensivt fokuserat ultraljud (HIFU). Detta är samma sak som ovanstående teknik. Men den här använder icke-joniserande ultraljudsvågor.
  • Stimulatorimplantat. Här placerar läkare en enhet som skickar elektriska impulser till talamus.
  • Talamotomi: Detta består av att man kirurgiskt öppnar delar av talamus.

Numera använder medicinska experter inte längre traditionella tekniker. Istället tenderar de att välja strålkirurgi eller HIFU, vilket gör att man slipper mer invasiv kirurgi.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Louis ED. Essential tremor. Lancet Neurol 2005; 4: 100-10.
  • Labiano-Fontcuberta, A y Benito-León J. (2012) Temblor esencial: una actualización. Medicina Clinica, 140 (3). 128-133.
  • Dietrich Haubenberger, Mark Hallett N Engl J Med 2018;378:1802-10

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.