Är en daglig dusch dåligt för din hälsa?

Som du vet kan alla vanor, även sunda, vara farliga om du gör de för ofta. Problemet med att duscha alltför ofta, i synnerhet, är att denna vana ibland är svår att känna igen som en överdriven sådan.

Att duscha för ofta kan vara dåligt för din hälsa. Oavsett om uttalandet är en myt eller inte kommer dagens artikel ge dig bra information om detta ämne, liksom några tips på god personlig hygien när du rengör kroppen i duschen.

När det gäller personliga hygienvanor vill vi alltid vara säkra på att vi utför dem på rätt sätt så att vi kan uppnå en perfekt balans och undvika att skada våra kroppar. Vi vet att huden är en av de viktigaste organen i kroppen, och inte bara det – den är också det största organet och det som är mest utsatt för bakterier.

Vi tenderar att duscha flera gånger per dag av en rad anledningar, oavsett om det beror på att vi vill svalka oss efter en varm dag, tvätta oss efter träning eller ta en varm dusch för att slappna av. Men se upp! Som vi nämnde tidigare kan vanor som utförs för ofta vara dåliga för din hälsa.

Anledningar till att inte duscha alltför många gånger per dag

Duschar i kallt vatten

Ingredienserna i våra duschprodukter

Vi vet, eller vi borde veta, att de flesta av de produkter vi använder när vi duschar innehåller en stor mängd kemikalier, så som parabener och xenoöstrogener, samt vissa petroleumämnen som uppenbarligen har skadliga effekter på vårt välbefinnande och ofta är förknippade med vissa typer av cancer.

Vår hud är ett stort och komplext organ. Ta hand om den!

Det är värt att upprepa än en gång att vår hud är det största organet i kroppen och därför bör vi ta hand om den så gott vi kan. I vår hud ingår ett antal oljor och olika naturliga ämnen som kan påverkas drastiskt om vi duschar alltför många gånger per dag.

Det är därför vi bör undvika det. Genom att följa denna regel kommer du att kunna bevara de naturliga ämnena i huden, som till exempel bakteriefloran. Detta är ett av de viktigaste i huden och därför avgörande för att skydda dig mot främmande ämnen du kommer i kontakt med.

Tips för att upprätthålla god hygien i duschen

Kall dusch

Vi vet att en daglig dusch inte påverkar oss negativt. Det som däremot påverkar oss är att duscha alltför många gånger per dag och att använda alltför många starka, kemiska produkter på vår kropp. Med denna sanning i åtanke har vi sammanställt en lista med tips för att upprätthålla god hygien i duschen.

  • Överdriv inte användningen av varmt vatten. De flesta människor tackar inte nej till en trevlig, varm dusch, men du bör ha i åtanke att om du utsätts för varmt vatten en längre tid kan det orsaka problem med din läderhud. Så om du vill njuta av varmt vatten, håll duschen kort och välj en mer måttlig temperatur.
  • Försök att använda en mild tvål med så få kemiska komponenter som möjligt. Om du kan få tag på en naturlig tvål är det ännu bättre för din kropp!
  • Det bästa tillfället att applicera en ansiktsmask är innan du duschar, inte efter. På så sätt kommer din hud inte absorbera några irriterande kemikalier som kan finnas i masken.
  • Efter användning av produkter som tvål, schampo och annat bör du skölja bort bort dem ordentligt så att inte alltför stora rester finns kvar på huden när du kommer ut ur duschen eftersom dessa kan torka ut huden.

Vi rekommenderar inte att du torkar dig genom att hårt gnugga handduken mot huden. Detta kan göra den grov och torr. Istället föreslår vi att du klappar huden torr och tillämpar en fuktkräm av god kvalitet innan torkning.

Vilken är den bästa vattentemperaturen att använda när du duschar?

För att avsluta den här artikeln vill vi också påpeka vikten av vattentemperaturen, så här är några tips.

För en svalare dusch rekommenderar vi att du siktar på ca 24°C, vilket kommer att strama upp din hud. Om du vill ha en varmare dusch bör du satsa på temperaturer runt 30°C, vilket gör att hela kroppen slappnar av.

På liknande sätt kommer varmvatten, omkring 40°C, ha en uppfriskande effekt. Ja, du läste rätt: uppfriskande. Vid denna temperatur börjar vår kropp frigöra sin egen värme, vilket skapar en fräsch känsla. Vi rekommenderar dock att undvika varmvatten i överskott.

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG