Bli av med mörka fläckar i armhålorna efter en förlossning

Hormonförändringarna under graviditeten kan orsaka mörka fläckar på huden för många kvinnor. Armhålorna är ett av de mest drabbade områdena. I denna artikel ska vi berätta hur du kan behandla dem.
Bli av med mörka fläckar i armhålorna efter en förlossning
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är vanligt att huden mörknar under graviditeten. Detta sker för majoriteten av alla gravida kvinnor. Det kan visa sig i form av allt från charmiga små fräknar på kinderna till fula fläckar i armhålorna.

Allt beror givetvis på huden hos varje individuell kvinna, men det är ett mycket oönskat symptom på graviditet. Orsaken är kopplad till hormonförändringar.

Även om de tenderar att försvinna efter förlossningen så går det att snabba på denna process med de lösningar vi ska dela med oss av idag.

Varför dyker det upp mörka fläckar i armhålorna?

Vissa gravida kvinnors armhålor blir mörka medan andra klarar sig undan detta problem. Samma sak gäller ljumsken och bröstvårtorna. Det är en del av förändringarna som kroppen upplever, och efter förlossningen försvinner de vanligtvis när hormonerna återgår till normala nivåer.

Märken i armhålan

Dessa mörka fläckar har högre risk att dyka upp hos kvinnor med mörkare hud. De löper även risk att inte bli av med dessa missfärgningar efter att hormonerna stabiliserats.

Hur kan man eliminera mörka fläckar i armhålorna?

Först och främst handlar det om förebyggande.

Det är viktigt att se till att huden har gott om fukt, både genom att dricka mycket såväl som att använda återfuktande krämer och lotion. När du utsätter huden för solen ska du inte glömma att använda en bra solskyddskräm för att undvika att UV-strålarna bidrar till effekten från hormonförändringarna.

Undvik utöver det deodoranter med alkohol eller roll-ons. Det finns vissa deodoranter som hjälper till att eliminera mörka fläckar och återfukta huden, så det är en bra idé att prova dem.

Vaxning och rakning kan också bidra till att huden mörknar.  Överväg att vaxa och raka dig mindre under graviditeten.

1. Din bebis urin

Även om det inte finns tillräckligt med vetenskapligt bevis för att styrka detta råd från mor- och farmödrar, är det sant att det kan vara effektivt. När du tar en blöt blöja från din nyfödda kan du blöta en bomullstuss i den och gnugga på huden. Låt det sedan torka.

2. Bröstmjölk

Bland de många fördelarna med bröstmjölk hittar vi det faktum att den kan bleka områden av huden som mörknat under graviditeten. Extrahera lite mjölk och applicera på mörka fläckar i armhålorna, varpå du låter det torka. Du kan även prova detta på mörka fläckar du hade redan innan graviditeten.

Bröstmjölk kan bleka hud

3. Havregryn

 • Gör en smet med två matskedar havregryn, en matsked honung och saften från en citron.
 • Applicera blandningen i armhålorna och låt verka i 15 minuter.
 • Skölj sedan bort med varmt vatten.

Du kan utföra denna procedur medan din bebis tar en tupplur och du har några minuter för dig själv.

4. Glycerin

Glycerin, olja och citronsaft
 • Blanda tio droppar glycerin, tio droppar citronsaft och tio droppar mandelolja/olivolja i en behållare.
 • Applicera blandningen på de mörka fläckarna innan du duschar.
 • Vänta i några minuter och duscha sedan som normalt.

5. Yoghurt

Det är alltid bra att utföra en varsam exfoliering en gång i veckan.

 • För att göra det bereder du en blandning av en matsked naturlig yoghurt med en matsked havregryn.
 • Applicera i armhålorna med varsam massage.
 • Låt verka i fem minuter och ta sedan bort med varmt vatten.
 • Det är en bra idé att applicera en fuktkräm efteråt.

6. Syreberikat vatten

Du kan applicera syreberikat vatten för huden i armhålorna.

 • Använd en bit bomull för att applicera det syreberikade vattnet. Din hud måste vara väldigt ren.
 • Låt verka i fem minuter och ta sedan bort med gott om kallt vatten.

7. Kokosolja

Kokosolja är ett perfekt redskap för hudhälsan. Bered en smet med kokosolja och havregryn, applicera den i armhålorna och låt verka i 15 minuter. Ta sedan bort med vatten.

Kokosolja med havre

8. Kemisk peeling

Denna kosmetiska behandling tar bort de mörka hudlagren. Den använder olika syror för att återställa färgen hos huden, såsom salicylsyra – som främjar borttagning av melanin; mandelsyra – som ökar kollagenet; och kojinsyra – som har antioxidativa egenskaper för huden. Du kan använda denna behandling om du inte ammar.

9. Laserbehandling

Laserbehandlingar fokuserar på de mörka fläckarna för att bleka dem utan att skada hudvävnaden. Men de kräver fler än en behandling innan du ser resultat, så det kan vara svårt att kombinera med en nyfödd.

Avslutande rekommendationer

Utsätt inte den ömtåliga huden i armhålorna för extrema behandlingar, än mindre efter en förlossning när du är extra känslig. Att ta hand om en nyfödd är krävande och lämnar inte mycket tid över för kosmetiska behandlingar, som vanligtvis kräver många appliceringar.

Undvik att använda bikarbonat. Det må vara en bra vapendragare för hälsan, men är lite för slipande för detta ömtåliga område. Istället för att bleka kan du förvärra fläckarna.

Om du utöver mörka fläckar i armhålorna även upplever klåda och irritation, är det rekommenderat att träffa en hudläkare som kan utvärdera orsakerna och ge dig en skräddarsydd lösning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.