Blå zon-kosten: Kan den öka livslängden?

Den "blå zonen"-dieten är baserad på mönstret av specifika populationer med en hög medelålder för dödsfall. Denna typ av diet kan vara utmärkt för att fördröja åldrandet.
Blå zon-kosten: Kan den öka livslängden?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Blå zon-kosten är baserad på näringsmönstret för människor som bor i länder som bland annat Japan och Costa Rica, platser med mycket långlivade befolkningar. Tanken är att regelbundet inkludera färska livsmedel av hög kvalitet i din kost, som ger tillräckliga mängder viktiga mikronäringsämnen och antioxidanter.

Innan vi går in på ämnet blå zon-kost och livslängd, bör vi först notera att när det gäller att upprätthålla ett gott hälsotillstånd, är det viktigt att se till att du utför regelbunden fysisk aktivitet. Framför allt är det nödvändigt att prioritera styrketräning. Detta tillsammans med en ordentlig kost är avgörande när det kommer till hälsa och livslängd.

Livsmedel som är karakteristiska för blå zon-kosten

Generellt sett kännetecknas blå zon-kosten av ett regelbundet intag av olika sorters mat. De livsmedel som gäller är sådana som är mycket fördelaktiga för vår hälsa och som rekommenderas av de flesta näringsexperter.

Baljväxter i blå zon-kosten

Baljväxter är en utmärkt källa till komplexa kolhydrater, protein och viktiga mineraler. De ger också fiber, ett ämne som har visat sig förbättra funktionen i matsmältningskanalen.

En del av dessa fibrer jäser och fungerar således som ett substrat för tarmmikrobiotan och förhindrar förluster i bakteriedensitet och -mångfald. Detta är nyckeln till att upprätthålla homeostas i tarmens inre miljö.

Blå zon kost och fiber
Mikrobiotan hos människor som bor i de “blå regionerna” får näring av fibrer för en adekvat balans i tarmfloran.

Gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker är en källa till fytokemikalier. Dessa element neutraliserar bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ackumulering i vävnaderna.

I det här fallet talar vi om en mekanism som man har kunnat kopplat till en lägre förekomst av kroniska och komplexa sjukdomar. Så med tanke på att det är viktigt att äta fem portioner frukt och grönsaker som en del av din dagliga kost, är det särskilt fördelaktigt att betona intaget av gröna bladgrönsaker.

Vi tror att du också kan vilka läsa den här artikeln: Den vertikala dieten: vad är det och vilka är dess nackdelar?

Nötter

Nötter är livsmedel med hög näringstäthet. De ger din kropp fett av bra kvalitet, protein och en god portion vitaminer och mineraler.

Men de ger dig också en hel del energi (och kalorier). Därför de bör konsumeras dagligen, men alltid i lagom mängd.

Om du äter för mycket kan en progressiv ansamling av subkutant fett uppstå. Detta är inte önskvärt eftersom övervikt trots allt ökar inflammationsnivåerna, enligt en studie publicerad i The Lancet.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Börja med en vegetarisk kost utan att få mindre näring

Så vad består då blå zon-kosten av?

Sammantaget är blå zon-kosten en typ av kostmönster som betonar konsumtionen av de livsmedel vi just har berättat om, tillsammans med andra färskvaror, såsom extra virgin olivolja, korn och blåbär. Framför allt prioriterar man i denna kosthållning livsmedel av vegetabiliskt ursprung, främst på grund av deras innehåll av antioxidanter.

Detta betyder dock inte att animaliska produkter är skadliga för kroppen. I själva verket är detta långt ifrån sanningen. De bör också finnas med i lämpliga mängder för att säkerställa ett optimalt proteinintag.

Det finns inga strikta grunder för hur man strikt följer blå zon-kosten. Vad som är viktigt är nämligen att garantera rätt intag av grönsaker och att äta rätt mängd kalorier för din kroppsvikt och aktivitetsnivå för att säkerställa att du inte lägger på dig någon extra vikt.

Japan och den blå zonen diet
Japan är ett av ursprungsområdena för blå zon-kosten. Befolkningens livslängd är starkt kopplad till dess matvanor.

Blå zon-kosten kan hjälpa oss att leva längre

Blå zon-kosten betonar med andra ord konsumtionen av livsmedel som har bevisade positiva egenskaper och fördelar för kroppen. Regelbundet intag av många av dessa är förknippat med långsammare åldrande och en lägre förekomst av kroniska och komplexa sjukdomar.

Ett gott hälsotillstånd är resultatet av många hälsosamma vanor som du kan upprätthålla över tiden. Till exempel kan en lätt hypokalorisk kost på medellång sikt, god sömn och fysisk träning hjälpa dig att hålla dig frisk och leva längre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Cox AJ, West NP, Cripps AW. Obesity, inflammation, and the gut microbiota. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015;3(3):207-215. doi:10.1016/S2213-8587(14)70134-2

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.