Bered en egen hemgjord antirynkkräm

Nyponolja hjälper till att minska ärr och föryngra huden. Genom att stimulera produktionen av kollagen kan det också förebygga och minska uppkomsten av fina linjer och rynkor.
Bered en egen hemgjord antirynkkräm
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Kommersiell antirynkkräm innehåller ofta kemiska ingredienser som är ohälsosamma och som kan skada din hud i det långa loppet, medan naturliga produkter oftast är mer fördelaktiga. Den enda nackdelen med kommersiellt naturliga produkter är att de kostar mer.

I dagens artikel kommer vi att ge dig ett alternativ: varför inte bereda en egen hemgjord antirynkkräm med enbart naturliga ingredienser? Prislappen kommer att bli mycket lägre, och du kan även göra lite extra och dela med dig till dina vänner.

Din hudtyp

Denna antirynkkräm är speciellt framtagen för normal till torr, mogen eller känslig hud som är mer benägen att utveckla rynkor. Vi rekommenderar inte att använda den om du är under 25 år eller har fet hud.

Ingredienserna i den här krämen är mycket näringsrika och återfuktar huden på djupet. De skyddar även ditt ansikte från fria radikaler och främjar regenerering av friska hudceller.

Här förklarar vi de främsta fördelarna med var och en av dessa ingredienser.

Kokosolja

Extra jungfrukokosolja har varit i fokus i mängder av hälsoartiklar på sistone tack vare dess underbara egenskaper inom både livsmedels- och kosmetikaindustrin. När det används lokalt är det en utmärkt fuktkräm som lätt absorberas av huden. Det ger dig en smidig hud med en härlig doft.

Det är basingrediensen i detta recept, och vi kommer att lägga till andra ingredienser som är mer specifika för den typ av hud du vill behandla.

Ren kokosolja

Bivax

Bivax är en annan grundläggande ingrediens eftersom den gör krämen tjockare. Kokosolja har en idealisk konsistens vid svalare temperaturer, men den smälter snabbt i värme, så du kan med fördel tillsätta lite bivax i den.

Bivax hjälper också till att ta bort orenheter i huden samt minska omfattningen av mörka fläckar.

Nyponolja

En av de mest potenta ingredienserna i denna kräm är nyponolja, som har blivit allt populärare under de senaste åren tack vare dess åldersmotverkande egenskaper. Eftersom den innehåller massor av vitaminer, fettsyror och antioxidanter kan det stimulera produktionen av kollagen och minska uppkomsten av fina linjer och rynkor.

Den bekämpar även fläckar, hudbristningar, torrhet, irritation samt de negativa effekterna av för mycket exponering för solen. Dessutom är den mycket föryngrande för huden då den bidrar till att förnya hudceller.

På kvällen kan du applicera nyponolja direkt på huden innan du går till sängs, men på morgonen är det mer praktiskt och diskret att använda den i receptet vi ger här.

Vitamin E

Vitamin E är fördelaktig för huden oavsett om du tar den oralt som en kapsel eller applicerar den direkt på huden. Den fungerar också som ett naturligt konserveringsmedel, så den är ett bra komplement till den här krämen.

Vitamin E har antioxidativa egenskaper, är vitaliserande och hjälper till att skydda huden mot fria radikaler.

Eteriska oljor

Om du vill sätta en trevlig touch på detta recept kan du använda dig av eteriska oljor. De ger en aromatisk komponent och förbättrar egenskaperna hos de andra ingredienserna.

Vi rekommenderar särskilt geraniumolja, som inte bara är bra för vitalisering av huden utan också ger fasthet till dina celler samt en härlig doft till den här krämen.

Hur du bereder denna hemgjorda antirynkkräm

Kokosolja till vår antirynkkräm

Börja med att lägga följande ingredienser i en liten glasskål:

 • 20 ml kokosolja
 • 30 ml bivax

Ställ skålen i ett varmt vattenbad för att tunna ut dessa ingredienser något. Blanda dem med en spatel eller träsked.

När de blandats väl lyfter du bort skålen från värmekällan och tillsätter övriga ingredienser:

 • 5 ml nyponolja
 • 5 ml vitamin E (i form av olja, vilket du hittar på apotek eller i hälsokostbutiker)
 • 5 droppar eterisk geraniumolja (tillval)
 • 5 droppar eterisk rosenolja (valfritt)

Blanda alla ingredienser väl och låt svalna.

För att lagra denna kräm under en längre tid rekommenderar vi att du förvarar den i kylskåpet.

Om du bor i ett mycket varmt klimat eller inte vill lagra den i kylskåpet kan du tillsätta 10 till 15 ml bivax för att göra krämen tjockare.

Om du däremot föredrar en tunnare kräm kan du öka mängden kokosolja och minska mängden bivax.

Var inte rädd för att experimentera med olika mängder eller lägga till andra ingredienser för att hitta nya sätt att bekämpa de fruktade fina linjerna och rynkorna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Imágenes por cortesía de mealmakeovermoms y Rahel Jaskow.
 • Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils (2018). Tzu-Kai Lin, Lily Zhong and Juan Luis Santiago.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/

 • Georgieva, S., Angelov, G., & Boyadzhieva, S. (2014). Concentration of vitamin C and antioxidant activity of rosehip extracts. Journal of Chemical Technology and Metallurgy, 49(5), 451–454.
 • Park JE, et al. (2015). Inhibitory effect of rosa multiflora hip extract on UVB-induced skin photoaging in Hs68 fibroblasts. DOI:
  10.15230/SCSK.2015.41.4.351
 • Valerón-Almazán P, et al. (2015). Evolution of post-surgical scars treated with pure rosehip seed oil. DOI:
  10.4236/jcdsa.2015.52019

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.