Bli av med mörka fläckar med fem naturliga kurer

Citronsyran från citroner hjälper dig att exfoliera huden för att avlägsna döda hudceller. Kom ihåg att endast applicera den på kvällen eftersom exponering för solen kan ge motsatt resultat.
Bli av med mörka fläckar med fem naturliga kurer

Senaste uppdateringen: 10 maj, 2019

Mörka fläckar på huden kan vara ett resultat av konstant exponering för miljöföroreningar, för mycket solljus, en ohälsosam kost, användning av kemiska produkter, graviditet, åldrande eller helt enkelt genetik. Läs vidare för att lära dig hur du kan bli av med mörka fläckar på naturlig väg.

Om du inte är uppmärksam på huden varje dag kan en av dessa fläckar gå obemärkt förbi. Det är sannolikt att den förvärras och blir svårare att få bort när åren går. Lyckligtvis finns det många hudvårdsbehandlingar att välja bland som hjälper dig att bli av med mörka fläckar på ett effektivt sätt.

Även om många av de kommersiellt tillgängliga hudvårdsprodukterna kan vara effektiva är det inte nödvändigt att spendera massor av pengar på dem när du enkelt kan använda naturliga produkter för att försköna din hud och bli av med mörka fläckar, utan de negativa biverkningarna som följer med vissa kemiska alternativ. I dagens artikel vill vi dela med oss av fem kurer du kan använda för att bli av med mörka fläckar på huden och återställa dess naturliga färg.

Så kan du bli av med mörka fläckar naturligt – 5 effektiva kurer

Aloe vera

Person applicerar aloe vera gel oå ansikte

Denna naturliga växt är känd för sina många medicinska användningsområden och som en skönhetsbehandling. Gelen från aloe innehåller återfuktande, antibakteriella och föryngrande egenskaper som bidrar till en god hudhälsa med synbara förbättringar av hudens utseende.

Hur använder du den?

Skrapa ut en ordentlig mängd aloe-gel från bladen av denna växt och applicera direkt på det drabbade hudområdet med hjälp av en lätt massage. Helst bör du lämna den på i minst en halvtimme för att få bästa resultat.

Bananer och citroner

Kombinationen av dessa två frukter skapar en otrolig kur för att förbättra din huds hälsa, återställa dess naturliga ton och minska uppkomsten av mörka fläckar.

Hur använder du den?

Mosa en mogen banan och tillsätt lite citronsaft. När du har fått en pasta applicerar du den direkt på det mörka området och låter den verka i 30 minuter. För att uppnå bästa resultat bör du upprepa denna behandling varje dag.

Citronjuice

kvinna håller i en halverad citron

Att använda citronsaft är utan tvekan ett av de bästa sätten att göra huden ljusare och rengöra den på djupet. Citroner har sammandragande och reparativa egenskaper som kan minska uppkomsten av mörka fläckar genom att ta bort döda hudceller.

Du bör endast använda citronsaft på huden på kvällen eftersom exponering för solljus kan ha negativa bieffekter.

Hur använder du den?

Pressa saften ur en citron, doppa en bomullstuss i den och skrubba det drabbade området i fem minuter. Citronsyran som finns i saften hjälper till att exfoliera huden och eliminera döda hudceller. För bästa resultat rekommenderar vi daglig applicering.

Lök

Lök innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler som bidrar till att hålla huden fri från skavanker och orenheter. Behandling med lök rekommenderas särskilt för fläckar som visas med åldern, liksom andra missfärgningar.

Hur använder du det?

Skär en bit lök och applicera den på det drabbade området med mjuka cirkelrörelser. Låt löksaften verka på huden i en halvtimme innan du sköljer med varmt vatten.

Lök kan lämna en obehaglig lukt på huden, så vi rekommenderar att du använder en väldoftande tvål för att skölja. Det är också mycket viktigt att du använder en fuktkräm efter att du har använt denna behandling för att hålla huden återfuktad.

Papaya

halverad papaya med kärnor i

Förutom att vara en läcker frukt med många positiva egenskaper kan papaya göra underverk för huden tack vare dess innehåll av ett enzym som kallas papain, som har förmågan att förnya huden och avlägsna döda hudceller.

Hur använder du det?

  • Skrubba områden som påverkas av mörka fläckar med en bit papayaskal och lämna därefter saften på i 20 minuter. Skölj med kallt vatten tills området är rent. Upprepa denna behandling minst fyra gånger i veckan.
  • Ett annat bra alternativ är att mosa en bit mogen papaya och använda den som en mask över de drabbade områdena. Återigen, låt masken sitta i 20 minuter innan du sköljer och applicerar din vanliga fuktighetskräm.
  • Slutligen kan du öka fördelarna med papaya för din hud genom att dricka ett glas papayajuice varje dag. Observera att denna dryck också har en milt laxerande effekt, vilket hjälper kroppen att bli av med gifter.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Abe, R., & Ohtani, K. (2013). An ethnobotanical study of medicinal plants and traditional therapies on Batan Island, the Philippines. Journal of Ethnopharmacology.
  • https://doi.org/10.1016/j.jep.2012.11.029
  • Matthews, M. R., VanderVelde, J. C., Caruso, D. M., & Foster, K. N. (2017). Lemons in the Arizona Sunshine: The Effects of Furocoumarins Leading to Phytophotodermatitis and Burn-like Injuries. Wounds: A Compendium of Clinical Research & Practice. Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, C. S., Selvavenkadesh, S., Kumar, K. P. S., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.