Behov av sömn beroende på ålder
Experter vet nu att våra sömnmönster förändras beroende på vilken livsfas vi är i. Därför skiljer sömnbehovet mellan olika åldersgrupper. Eftersom både din kropps behov och din livsstil förändras med tidens gång, ändras också ditt behov av sömn beroende på din ålder.
Därför är det mycket viktigt att du får sova rätt antal timmar kopplade till din ålder. Att inte sova tillräckligt kan leda till negativa konsekvenser. Men du bör inte heller sova för mycket. Sömn är en grundläggande process för att kroppen, och särskilt hjärnan, ska fungera korrekt.
Hur länge en individ ska sova beror på många faktorer. Ja, det finns riktlinjer för behov av sömn beroende på ålder, men detta är bara en allmän indikator. I vissa fall kan det finnas variationer beroende på individens omständigheter och mående.
Vikten av att få tillräckligt med sömn
Riktlinjerna för hur många timmar man bör sova beroende på ålder är inte exakta. Egentligen är det väldigt svårt att bestämma exakta intervall. Vissa ungdomar klarar sig perfekt med sex timmars sömn, medan andra behöver sova minst nio timmar.
Det är lättare att ta reda på om du sover tillräckligt genom att titta på tecknen som visar att du inte får tillräckligt med vila. Om en person i allmänhet känner sig dåsig och lättirriterad under dagen får denna person förmodligen inte tillräckligt med vila på natten. Likväl, om man vaknar på morgonen och somnar om efter några minuter så har man förmodligen inte fått en god natts sömn.
Ett mycket tillförlitligt test för att bestämma hur mycket sömn du behöver är att sova i 15 dagar utan några sorters begränsningar eller distraktioner (du kan göra detta experiment under din semester). Om du inte har någon sömnstörning och dina sömntider är regelbundna i slutet av denna period, kan du säkert anta att du får tillräckligt med sömn.
Läs vidare: Fyra tips som kan hjälpa dig övervinna insomnia
Behov av sömn beroende på ålder
Som vi noterade ovan varierar antalet timmar sömn man behöver beroende på vilken ålder man är i. National Sleep Foundation (NSF) har skapat en lista med rekommenderade lägsta och maximala antalet timmar sömn för varje åldersgrupp. Den är baserad på den senaste vetenskapliga forskningen om ämnet.
Enligt listan är lämpliga antalet sovtimmar per ålder följande:
- Nyfödda (0-3 månader): Mellan 14 och 17 timmar.
- Bebisar (4-11 månader): Mellan 12 och 15 timmar.
- Småbarn (åldrar 1-2): Mellan 11 och 14 timmar.
- Barn i förskoleåldern (3-5 år): Mellan 10 och 13 timmar.
- Barn i skolåldern (åldrarna 6-13): mellan 9 och 11 timmar.
- Ungdomar (14-17 år): mellan 8 och 11 timmar.
- Unga vuxna (åldrarna 18-25): Mellan 7 och 9 timmar.
- Vuxna (åldrarna 26-64). Mellan 7 och 9 timmar.
- Äldre eller äldre vuxna (65 år och uppåt): Mellan 7 och 8 timmar.
Varför är sömn beroende på ålder?
Bebisar behöver mer sömn än vuxna eftersom det är viktigt för både deras fysiska och psykologiska utveckling. När ett barn sover producerar kroppen fler tillväxthormoner. Detta är viktigt för att modulera tillväxten av organ och nervsystemets mognad. Dessutom lär sig spädbarn och barn ständigt nya saker. Sömn är det enda som tillåter dem att organisera och konsolidera den information de fått under dagen. När barnen växer och mognar behöver de färre antal sovtimmar.
Vidare finns det i tonåren en tillfällig obalans av dygnsrytmen, som är en slags intern biologisk klocka. Detta leder till att tonåringar somnar senare på natten och därför har svårare att vakna tidigt. När vi blir äldre behöver vi mindre sömn.
Ta reda på mer här: Tips för att motverka sömnstörningar hos tonåringar
Morfarn-som-inte-kan-sova-hypotesen
En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Royal Society säger att en av orsakerna till att sömnmönster förändras med åldern kan vara en evolutionär anpassning. Denna möjlighet är känd under namnet morfarn-som-inte-kan-sova-hypotesen.
Enligt denna hypotes var en av faktorerna som hjälpte våra förfäder att överleva det faktum att en person höll sig vaken på natten. Eftersom äldre vuxna utförde färre aktiviteter på dagen och övervakningen inte innebär några extraordinära krav, var det de som var ansvariga för att utföra denna funktion. I primitiva samhällen har man konstaterat att äldre människor går och lägger sig mycket tidigare och vaknar vid gryningen. Detta kan vara ett ärftligt beteende från våra mänskliga förfäder som också stöder förklaringen om varför vårt sömnbehov förändras med åldern.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Miró, Elena e Iáñez, Ma. Angeles y Cano-Lozano, Ma. del Carmen (2002). Patrones de sueño y salud. Revista Internacional de Psicología Clínica y de la Salud, 2 (2), 301-326. [Fecha de consulta 7 de junio de 2020]. ISSN: 1697-2600. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=337/33720206
- National Sleep Foundation. “Nuevos tiempos de sueño”. https://www.sleepfoundation.org/press-release/national-sleep-foundation-recommends-new-sleep-times/page/0/1.
- Samson, DR, Crittenden, AN, Mabulla, IA, Mabulla, AZP y Nunn, CL (2017). La variación del cronotipo impulsa el comportamiento nocturno centinela en cazadores-recolectores. Actas de la Royal Society B: Biological Sciences, 284 (1858), 20170967. https://doi.org/10.1098/rspb.2017.0967.
- Solari, BF (2015). Trastornos del sueño en la adolescencia. Revista Médica Clínica Las Condes, 26 (1), 60–65. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2015.02.006.