Avkok och tips för att lindra ischias

Visste du att gurkmeja kan hjälpa dig minska smärtan från ischias? Eftersom den är antiinflammatorisk lindrar den oss både när vi dricker den som te och använder den som kompress.
Avkok och tips för att lindra ischias
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Granskad och godkänd av Kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

När ischiasnerven blir inflammerad drabbas vi av smärta i skinkorna som går ända ner till baksidan av låren, och många gånger vidare nedför benet till vristen. För att lindra ischias kan du använda antireumatiska och smärtlindrande örter; dessa kan tas som avkok eller teer, men kan även appliceras som kompresser eller omslag.

Symtom som indikerar inflammation av ischiasnerven

 • Du känner en skarp smärta som går ner från skinkorna till baksidan av benet och ofta ända till vristen.
 • Det är svårt att genomföra vissa rörelser, som att vända sig i sängen.
 • När du måste spendera mycket tid stående ökar smärtan tills du inte står ut mer.
 • När inflammationen är allvarlig kan du inte finna lindring eller förbättring oavsett vilken position du antar.
 • Personen som lider av denna typ av inflammation känner sig handikappad på grund av smärtan och obehaget.

Avkok som hjälper till att lindra ischias

avkok på maskros

Avkok på gurkmeja

Gurkmeja är en starkt rekommenderad ört för att lindra ischias eftersom den har stora antiinflammatoriska egenskaper. Avkoket bör göras med några kvistar i en halvliter vatten, som sedan dricks tre till fyra gånger om dagen.

Variationsavkok

Ingredienser

 • Rölleka
 • Styvmorsviol
 • Mejram
 • Fläderblom
 • Maskros

Hur du gör det

Du bör använda tio gram vardera av dessa torkade växter. Krossa dem och blanda väl. Koka sedan 25 cl vatten och tillsätt en matsked av dessa örter. Täck över och låt stå i fem minuter innan du dricker. Drick två koppar om dagen.

Morotsjuice och persilja

Morot-och-äpple juice

Detta är en juice som är effektiv för att behandla detta problem. Det tillreds genom att mixa morötter med några kvistar persilja till en smoothie och sedan dricka ett glas om dagen. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet du väljer att dricka den.

Det är även rekommenderat att ta en vitlöksklyfta med ett glas ananasjuice, utan sötningsmedel, på tom mage.

Tillskott för att behandla ischias

Quercetin

Detta är ett naturligt gult färgämne som vanligtvis hittas i frukt och grönsaker. Den kan hittas i större mängder i lök och äpplen. Det är en rik antioxidant som har förmågan att skydda celler från fria radikalers skadliga effekter.

Bromelin

Detta är en enzym som hittas i ananas, och det har förmågan att minska inflammationen som orsakas av ischias.

Spirulina

Detta är ett livsmedel som innehåller stora mängder mineraler och vitaminer, och har förmågan att ge näring åt nervsystemet och rensa kroppen genom att eliminera fetter och gifter.

Kompresser och omslag som bekämpar ischias

 • Applicera en kompress av grön lera på det drabbade området för att minska inflammationen och lindra smärtan. Den bör appliceras med varsam massage.
 • Gör ett omslag genom att tillsätta en matsked olivolja till malen ingefära. Applicera som en kompress med varsam massage. Detta kan upprepas flera gånger om dagen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ara, A., Los grandes remedios naturales. Vol. 130. Edaf, 2003.
 • Díez García, M.A., Beika Mentxaca, I., and Heerrero Erquíñigo, J.L. (2003). Lumbalgia y ciática. Farmacia Profesional 17, 66–74.
 • Gutiérrez Mendoza, I., López Almejo, L., Clifton Correa, J.F., and Navarro Becerra, E. (2014). Síndrome del piramidal (piriforme). Medigraphic 10, 85–92.
 • Pérez-Guisado, J. (2006). Lumbalgia y ejercicio físico. Revista In 6, 230–247.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.