Avgifta levern & rensa blodomloppet med rödbetor

Rödbetor innehåller vitamin A, B och C samtidigt som de tillhandahåller lösliga fibrer som kontrollerar blodsocker- och kolesterolnivåerna, samt reglerar tarmfunktionen.

Rödbetor är mycket mer än bara rotgrönsaker. Djupt i deras lila hjärta finns en skattgömma av antioxidanter och vitaminer som är fördelaktiga för din hälsa, och därför bör du regelbundet inkludera dem i din diet.

Denna medicinska växt är rik på proteiner, fibrer och vatten, och tillhandahåller energi som används för att behandla olika åkommor – speciellt hälsoproblem som associeras med levern.

I dagens artikel ska vi diskutera allt som rödbetor kan göra för dig.

Rödbetan – din levers bästa vän

Älskar du rödbetor? Är deras uppfriskande, jordiga smak en del av din veckas matsedel? Föredrar du dem råa, kokta eller med lite olja eller salt?

Om svaret är ja är det bara att fortsätta läsa! När du har problem med din lever kan rödbetor – som finns att få tag på nästan överallt – hjälpa dig att läka inflammation och ta bort gifter.

1. De är en skattgömma av antioxidanter

Rödbetor är rika på betakaroten, karotenoider och flavonoider – samtliga kraftfulla antioxidanter som ger dem den där distinkta, attraktiva färgen. Alla livsmedel som innehåller mycket antioxidanter är kända för att vara effektiva på att rensa levern, speciellt om du lider av fettlever.

Under 2012 publicerades en intressant, klinisk studie i New England Journal of Medicine, som visade att patienter med fettlever uppvisade avsevärda förbättringar när de behandlades med antioxidanter. Framförallt inflammationen och fettnivån i levern sänktes, delvis tack vare betalain – en typ av antioxidant som även är väldigt fördelaktig för att förebygga åldrande i förtid.

Så tveka inte: om det finns en grönsak rik på antioxidanter som du bör äta regelbundet så är det rödbetan.

2. De höjer ämnesomsättningen och bränner fett

Lever

Rödbetor är ett utmärkt val när du vill tappa vikt. De innehåller mycket energi, är mättande samt rika på fibrer. Så om du provar att göra en rödbetssmoothie innan varje måltid får du massor av näringsämnen samtidigt som du känner dig mättare, vilket gör att du äter mindre mellan måltider.

Vidare kan konsumtion av rödbetor leda till förbättring i följande områden:

  • Avgifta kroppen tack vare det höga innehållet av fibrer, vilket hjälper till att förebygga ansamlingen av gifter samt vätskeretention, samtidigt som du förbättrar matsmältningen och undviker förstoppning. Allt detta hjälper till att förbättra leverfunktionen genom att förebygga ansamling av fett och andra lipider i cellerna.
  • Rödbetor höjer ämnesomsättningen eftersom de stimulerar bättre lever- och matsmältningsfunktion.
  • En annan fördel är optimeringen av ditt lymfsystem, vilket vidare hjälper till att ta bort gifter från din kropp.

Notera att fettlever går att behandla så länge du håller dig till en diet låg i fett men rik på vitaminer och mineraler från färsk frukt och grönsaker. Så rödbetor är ett utmärkt val!

3. Rödbetor rensar blodomloppet & vårdar hjärtat

Denna grönsak användes förr i tiden för att tillföra ”styrka” till blodet och hjälpa personer som höll på att tillfriskna på traven. Vi summerar de fördelaktiga egenskaperna hos rödbetor för blodomloppet med följande intressanta anekdoter:

  • Rödbetor är rika p kalium, vilket hjälper till att reglera blodtrycket.
  • Rödbetor minskar nivåerna av dåligt kolesterol (LDL).
  • De är rika på järn, magnesium, fosfor, folsyra och vitamin A, B och C. De är bokstavligt talat packade med näringsämnen som stärker ditt blodomlopp och främjar borttagning av skadliga substanser.

Hur du använder betor för att vårda och avgifta levern

Rödbetsjuice

Det mest fördelaktiga sättet att nyttja egenskaperna hos rödbetor för att avgifta och läka din lever samt rensa blodomloppet är att konsumera dem råa.

Riv lite rödbetor och morötter för att göra en sallad. Du kan till och med ringla lite olivolja och citronsaft över för att göra en kur som är perfekt för din hälsa.

Medicinaljuice för din lever

Ingredienser

  • 200 ml vatten
  • 1 medelstor rödbeta
  • 1 medelstor morot
  • 1 medelstort äpple

Beredning

Börja med att tvätta alla ingredienser noggrant och skär dem sedan i små bitar för att göra det enklare för mixern att bearbeta dem. Se till att både rödbetan och moroten är råa, eftersom de då har som mest näringsämnen.

Bearbeta alla ingredienser i mixern tills du har fått en fin, len vätska som du kan späda ut med vattnet. Om du tillsätter några isbitar blir drycken ännu mer uppfriskande och njutbar.

När bör du dricka den? En halvtimme innan din huvudmåltid. Drick bara en kopp av denna juice varje dag i fem dagar för att avgifta din lever. Vila i tio dagar innan du påbörjar processen igen.

MER FÖR DIG