Avgifta levern & rensa blodomloppet med rödbetor

Rödbetor innehåller vitamin A, B och C samtidigt som de tillhandahåller lösliga fibrer som kontrollerar blodsocker- och kolesterolnivåerna, samt reglerar tarmfunktionen.
Avgifta levern & rensa blodomloppet med rödbetor

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Rödbetor är mycket mer än bara en rotfrukt. Djupt i dess lila hjärta finns en skattgömma av antioxidanter och vitaminer som är fördelaktiga för din hälsa, och därför bör du regelbundet äta dem. Visste du att du även kan avgifta levern och rensa blodomloppet med rödbetor?

Denna medicinska växt är rik på proteiner, fibrer och vatten, och tillhandahåller energi som används för att behandla olika åkommor – speciellt hälsoproblem som associeras med levern.

I dagens artikel ska vi diskutera allt som rödbetor kan göra för dig.

Rödbetan – din levers bästa vän

Älskar du rödbetor? Är deras uppfriskande, jordiga smak en del av din veckas matsedel? Föredrar du dem råa, kokta eller med lite olja eller salt?

Oavsett hur du äter dem, kan du få del av deras olika hälsofördelar. Visste du till exempel att om du har problem med din lever, kan rödbetor – som finns att få tag på nästan överallt – hjälpa dig att läka inflammation och ta bort gifter?

1. De är en skattgömma för antioxidanter

Rödbetor är rika på karotenoider som betakaroten, och flavonoider – samtliga kraftfulla antioxidanter som ger dem den där distinkta, attraktiva färgen. Alla livsmedel som innehåller mycket antioxidanter är effektiva på att rensa levern, och speciellt fettlever.

Under 2012 publicerades en intressant medicinsk studie i New England Journal of Medicine, som visade att patienter med fettlever uppvisade avsevärda förbättringar när de behandlades med antioxidanter. Framförallt inflammationen och fettnivån i levern sänktes, delvis tack vare betalain – en typ av antioxidant som även är väldigt fördelaktig för att förebygga åldrande i förtid.

Så tveka inte: om det finns en grönsak rik på antioxidanter som du bör äta regelbundet så är det rödbetan.

2. De höjer ämnesomsättningen och bränner fett

De ökar ämnesomsättningen

Rödbetor är ett utmärkt val när du vill gå ner i vikt. De innehåller mycket energi, är mättande samt rika på fibrer. Så om du provar att göra en rödbetssmoothie innan varje måltid får du massor av näringsämnen samtidigt som du känner dig mättare, vilket gör att du äter mindre mellan måltiderna.

Vidare kan konsumtion av rödbetor leda till förbättring i följande områden:

 • Avgifta kroppen tack vare det höga innehållet av fibrer, vilket hjälper till att förebygga ansamlingen av gifter samt vätskeretention, samtidigt som du förbättrar matsmältningen och undviker förstoppning. Allt detta hjälper till att förbättra leverfunktionen genom att förebygga ansamling av fett och andra lipider i cellerna.
 • Rödbetor höjer ämnesomsättningen eftersom de stimulerar bättre lever- och matsmältningsfunktion.
 • En annan fördel är optimeringen av ditt lymfsystem, vilket vidare hjälper till att ta bort gifter från din kropp.

Notera att fettlever går att behandla så länge du håller dig till en kost låg på fett men rik på vitaminer och mineraler från färsk frukt och grönsaker. Så rödbetor är ett utmärkt val!

3. Rödbetor rensar blodomloppet & vårdar hjärtat

Denna grönsak användes förr i tiden för att tillföra “styrka” till blodet och hjälpa tillfrisknande personer på traven. Varför det är så effektivt att rensa blodomloppet med rödbetor beror på att:

 • Rödbetor är rika på kalium, vilket hjälper till att reglera blodtrycket.
 • Rödbetor minskar nivåerna av dåligt kolesterol (LDL).
 • De är rika på järn, magnesium, fosfor, folsyra och vitamin A, B och C. De är bokstavligt talat packade med näringsämnen som stärker ditt blodomlopp och främjar borttagning av skadliga substanser.

Hur du använder rödbetor för att vårda och avgifta levern

Rödbetsjuice

Det mest fördelaktiga sättet att rensa blodomloppet med rödbetor och avgifta och läka levern är att konsumera dem råa.

Riv lite rödbetor och morötter för att göra en sallad. Du kan även ringla lite olivolja och citronsaft över för att göra en kur som är perfekt för din hälsa.

Medicinsk juice för din lever

Ingredienser

 • 200 ml vatten
 • 1 medelstor rödbeta
 • 1 medelstor morot
 • 1 medelstort äpple

Beredning

Börja med att tvätta alla ingredienser noggrant och skär dem sedan i små bitar för att göra det enklare för mixern att bearbeta dem. Se till att både rödbetan och moroten är råa, eftersom de då har flest näringsämnen.

Bearbeta alla ingredienser i mixern tills du har fått en fin, len vätska som du kan späda ut med vattnet. Om du tillsätter några isbitar blir drycken ännu mer uppfriskande och njutbar.

När bör du dricka den? En halvtimme innan din huvudmåltid. Drick bara ett glas av denna juice varje dag i fem dagar för att avgifta din lever. Vila i tio dagar innan du återigen påbörjar processen att rensa blodomloppet med rödbetor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. 2015 Apr 14;7(4):2801-22. doi: 10.3390/nu7042801. PMID: 25875121; PMCID: PMC4425174.
 • Khan, M. (2016). Plant Betalains: Safety, Antioxidant Activity, Clinical Efficacy, and Bioavailability. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(2), 316–330. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12185

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.