Avgifta dina känslor på 5 hälsosamma sätt

Om du håller allt du tycker och känner inom dig och inte kan avgifta dina känslor kan det sluta i en explosion där du ger uttryck åt din frustration på värsta tänkbara sätt.
Avgifta dina känslor på 5 hälsosamma sätt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Är du alltid trött? Har du ångest? Kanske är det dags att lära dig några bra sätt att avgifta dina känslor. Ibland hanterar vi inte våra känslor ordentligt och istället för att släppa ut dem håller vi dem för oss själva.

Känslor kommer och går. Ofta håller vi våra känslor inom oss och tänker för mycket, blir stressade och får ångest. Vi är rädda för vad som kan vänta runt hörnet.

Idag får du lära dig 5 olika sätt att avgifta dina känslor och släppa den där klumpen du alltid bär omkring på och som gör dig så olycklig.

1. Tänk på din andning för att avgifta dina känslor

andas djupt

Det kanske låter dumt, men hur ofta är du medveten om din andning? Om du tar dig en minut för att observera din egen andning hjälper det dig att rensa och läka dina känslor.

  • Välj en tid på dagen då du inte blir störd.
  • Blunda och lyssna på din egen andning. Koncentrera dig på hur magen och bröstet rör sig.
  • Fokusera sedan på luften som går in i och ut ur näsan.

Känn hur den kalla luften går in och hur den varma luften går ut. Lägg märke till hur du slappnar av och hur du blir medveten om något som du alltid gör utan att lägga märke till det.

2. Ladda om med positiv energi

Ge dig själv tid. Välj en tidpunkt då du kan vara ifred bara för dig själv, för att ladda om med positiv energi efter att ha rensat dina känslor genom andning.

Ta en promenad i naturen, läs en bok eller titta på en positiv dokumentärfilm. Sådana aktiviteter hjälper dig att ladda om, ger dig motivation och hjälper dig att få den styrka du behöver för att gå vidare fylld av energi.

Kände du till det här andra sättet att ladda om med positiv energi? Att tala med dig själv högt och säga saker som ”kom igen, jag kan göra det”, ”jag ska göra det nu”, ”det där är en superbra idé”.

3. Håll inte tillbaka

håll inte tillbaka

Vi får lära oss vissa beteenden som, visar det sig, är dåliga för oss rent känslomässigt. Till exempel: att hålla inne tårarna, inte säga vad du tycker och tänker för att du är rädd att bli avsnäst, inte prata med chefen för att denne är en överordnad.

Det betyder att du inte släpper ut dina känslor. Du kan alltid säga det dina känslor vill uttrycka, på rätt sätt och respektfullt. Håll inte tillbaka. Du behöver det. Använd dig av dessa strategier i praktiken för att börja avgifta dina känslor.

4. Skriv ned vad du känner

Om du inte känner att du kan släppa ut saker genom att prata om dem direkt med någon, ens på ett mycket respektfullt sätt, kan du istället skriva ned vad du tänker.

  • Att skriva är en underbar terapi. Du kan då gå tillbaka till tidigare anteckningar och se hur långt du har kommit. På samma sätt kan du när du får bakslag betrakta din situation från ett annat perspektiv.
  • Begränsa dig inte och tänk inte att du bara skriver nonsens. Låt tankarna och pennan flöda och ge uttryck för allt du känner inombords.

Det kommer kännas befriande och det hjälper dig att avgifta dina känslor.

5. Använd mindfulness för att avgifta dina känslor

mindfulness

Mindfulness är något du kan använda dig av till och med när du diskar; det är något som gör dig medveten om nuet. Det hjälper dig också att ta en titt på dina egna tankar. Tankar har en stor inverkan på dina känslor och kan påverka dig mer än de borde. Vad håller du fast vid? Vilka rädslor har du? Är oron du hyser något positivt för dig?

Övningen hjälper dig att avgifta dina känslor och känna dig friare.

Alla dessa sätt att avgifta dina känslor är mycket viktiga. Konsekvenserna att inte avgifta dem kan leda till explosioner av ilska, något som du säkert vet kan göra stor skada i relationer. På så sätt hanterar du dina känslor på ett bättre sätt. Det är av yttersta vikt om du vill bli lyckligare och få bättre relationer med människor omkring dig.

Utöva mindfulness, ta dig tid att reflektera och använd dig av övriga strategier vi har talat om i den här artikeln. Avgifta dina känslor och släpp på den där klumpen du burit omkring på så länge.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.