Att vårda magen och förebygga sjukdom

24 mars, 2019
 

Din mage ligger i kroppens centrum, där många av dina vitala funktioner baseras. Den bearbetar maten du äter och har även ett finger med i spelet för ditt humör, dina energinivåer och hur lycklig du är. Vill du veta hur du kan vårda magen och förebygga sjukdomar? Läs dagens artikel.

Utöver att vara en estetisk fråga är det faktiskt bra för hälsan att ha en platt mage. Om du håller magen i god form mår du dessutom bättre. Som en vis man en gång sa, “Är magen glad så är människan glad.”

Om magen å andra sidan inte fungerar som den ska upplever du humörsvängningar, trötthet, att huden ser tråkig ut samt problem med viktuppgång. Allt detta eftersom din kropp har problem med att göra sig av med gifter och avfall som har samlats i blodomloppet. Idag vill vi lära dig mer om att vårda magen, så läs vidare.

Hur vet du om magen inte fungerar som den ska?

Magen

Som vi antydde ovan kan huden vara ett varningstecken på att något står fel till med magen. Den kan se livlös och oljig ut samtidigt som märken uppstår.

Andra tecken på att du måste göra ändringar i hur du behandlar magen:

 • Dålig andedräkt (halitos)
 
 • Kletig mun
 • Vit tunga
 • Magont
 • Svullen mage
 • Mycket gaser
 • Dålig aptit
 • Illamående
 • Rapande
 • Förstoppning
 • Diarré
 • Dålig matsmältning

Alla ovan nämnda tecken bör indikera att du har ett problem någonstans i matsmältningssystemet. Om du lider av ett (eller flera) av dessa symtom är det viktigt att du påbörjar lämplig behandling för att hjälpa magen återhämta sig.

Vad påverkar hälsan hos ditt matsmältningssystem?

Magont

När du väl slagit fast att något är fel med din mage är nästa steg att ha koll på vad du äter. Ibland kanske du inte inser att du äter livsmedel som är skadliga för din hälsa, så du fortsätter äta dem. I majoriteten av fallen är det orsaken till magproblem, inklusive smärta, svullnad och uppsvälldhet, gaser och förstoppning.

Att äta mjölkprodukter

De största bovarna är hel eller opastöriserad mjölk och stark ost, men alla mjölkprodukter sitter “tungt” i magen. Vissa tror att det är på grund av konstgjorda ingredienser som tillsätts i dem, medan andra hävdar att anledningen är att vi som däggdjur är laktosintoleranta efter att vi har ammat klart.

Oavsett källan är det ett faktum att många inte mår bra efter att ha ätit mjölkprodukter. Detta eftersom våra kroppar inte har enzymet som krävs för att smälta dem, varför det “fastnar” i tarmarnas slemhinnor. Även om vi är bättre på att smälta mjölkprodukter i Norden än i andra delar av världen kan vi fortfarande drabbas av inflammation i magen, tillsammans med gaser, matsmältningsproblem och ansamling av gifter samt fett.

 

Dåliga matvanor gör det svårare att vårda magen

Måltid

Vad menar vi med det? Om du bara klarar dig i en eller två timmar utan att äta betyder det att du sitter och småäter hela tiden, eller så har du alltid ett tuggummi nära till hands. Din mage får då aldrig chansen att vila eftersom den arbetar hela tiden, och det orsakar obehag, matsmältningsproblem, dålig absorption av näringsämnen, smärtor och mer.

Att kombinera livsmedel som inte passar varandra

Vi säger inte att du inte kan äta vissa livsmedel samtidigt, men det finns kombinationer att se upp för. Näringsexperter säger att det beror på personen, men att äta kolhydrater och protein i samma måltid är generellt inte rekommenderat om du har magproblem.

För att smälta kolhydrater kräver din mage ett alkaliskt pH-värde, medan att smälta protein kräver syror. Det betyder att din mage måste arbeta extremt hårt, så det är bäst att konsumera dem separat – en vid lunch och en vid middagen, till exempel.

Att inte dricka tillräckligt med vatten

Vatten
 

Du har utan tvivel läst att du bör dricka två liter vatten om dagen. Det är inte en arbiträr mängd. Om du inte konsumerar tillräckligt med vatten orsakar det tyngre matsmältning och svårigheter med att gå på toaletten (förstoppning). Du bör dock försöka att inte dricka mer än ett glas vatten vid måltider, för att undvika att späda ut magens pH-värde och göra matsmältningen svårare.

Att överkoka maten

Visst, vissa livsmedel kan inte ätas råa, men ibland tillagar vi vår mat för mycket. Det tar bort dess näringsämnen och kan faktiskt skada din mage. Försök att äta mer rå mat (frukt och grönsaker, tack!), oavsett om det är sommar eller vinter. Juicer och smoothies kan också hjälpa till att mätta din hunger samtidigt som du får näringsämnen utan att behöva ta hänsyn till tillagning.

Att äta för mycket rött kött

Rött kött

Rött kött har inte de fibrer som behövs för hälsosamma tarmrörelser. Det är därför personer som äter för mycket rött kött upplever kolit, hemorrojder, förstoppning och divertikulit. Kom ihåg att din mage har en avlång form och en väldigt lång tarmkanal, vilket betyder att maten finns kvar i kroppen ganska lång tid innan den elimineras. Det ökar i sin tur gifterna som kan samlas i blodomloppet.

 

Om du måste äta rött kött bör du göra det tillsammans med en färsk sallad som är full med grönsaker. Och försök att inte äta det mer än två gånger per vecka.

Tips för att vårda magen

Magsmärta

 • Drick teer på medicinalörter såsom kamomill, anis och mynta.
 • Träna för att stimulera dina tarmar.
 • Ät mer fibrer från fullkornslivsmedel.
 • Undvik irriterande ämnen som alkohol och kaffe.
 • Tugga långsamt och njut av varje tugga. Skynda dig inte genom måltiden, och skär din mat i små bitar.
 • Undvik att äta när du är arg, nervös eller orolig.
 
 • Song, P., Lu, M., Yin, Q., Wu, L., Zhang, D., Fu, B., … Zhao, Q. (2014). Red meat consumption and stomach cancer risk: A meta-analysis. Journal of Cancer Research and Clinical Oncology. https://doi.org/10.1007/s00432-014-1637-z
 • Claeys, W. L., Cardoen, S., Daube, G., De Block, J., Dewettinck, K., Dierick, K., … Herman, L. (2013). Raw or heated cow milk consumption: Review of risks and benefits. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.09.035