Att sänka blodtrycket med tomater
När du väljer att äta hälsosamt så är tomaten en utmärkt bundsförvant. Den har flera egenskaper, inklusive antioxiderande och avgiftande sådana, och den spelar dessutom en stor roll i att förebygga sjukdomar, inklusive diverse typer av cancer. Den kan till och med användas för att sänka blodtrycket.
Den innehåller även viktiga vitaminer, såsom vitamin C och A. Den första vitaminet är utmärkt för att korrigera järnabsorbering för att läka sår, stärka immunförsvaret och andra kvaliteter, och den andra är väldigt viktig för att bibehålla hälsan i huden, ögonen och luftvägarna.
Tomaten är även en hjärt- och kärlbeskyddare som hjälper till att reglera och sänka blodtrycket. Den innehåller även kalium – en mineral som hjälper till att reglera kroppsvätskor. Den förebygger dessutom att dåligt kolesterol fastnar i artärväggarna, vilket orsakar fettansamling och på grund av detta högre blodtryck.
Högt blodtryck tvingar hjärtat att arbeta hårdare för att effektivt kunna cirkulera blodet och näringsämnen till olika organ i kroppen, eftersom artärerna som transporterar det är av lägre kvalitet. Denna extra påfrestning på hjärtat skadar det långsamt tillsammans med andra viktiga organ.
Kom ihåg att detta tillstånd är ansvarigt för flera hjärtproblem. Konsekvenser av att drabbas av en kan inkludera: arterioskleros, angina i bröstet, njurskador, synskador, stroke och mer.
Kan man läka högt blodtryck?
Högt blodtryck kan behandlas med inte läkas. När man har upptäckt att du har hypertoni så kommer du behöva leva med det resten av livet. Det viktigaste är då att du ändrar dina dåliga vanor. Så om du vill undvika skador som orsakas av hypertoni så bör du välja mat som hjälper kroppen att kontrollera det, såsom tomater, som skyddar hälsan, är låga i kalorier och hjälper dig hålla en smal figur.
Tomater kan ätas råa i sallader, i salsa och såser, och kan dessutom beredas som uppfriskande tomatdrycker. Sanningen är att det helt beror på dina preferenser när det kommer till att dra fördel av de många egenskaper som tomater besitter.
Du får även inte glömma att även konsultera med en läkare. Kontrollera din saltkonsumtion och sluta under inga omständigheter med att ta din medicin om en läkare skrivit ut den. Om du har familjemedlemmar som lider av hypertoni eller om du uppvisar riskfaktorer för det, såsom fetma, överdriven saltkonsumtion, rökning eller stress, så bör du vara ännu försiktigare.
Periodiska blodtryckskontroller är också väldigt viktigt. Många perioder spenderar långa perioder utan att ens misstänka att de lider av högt blodtryck. Inga symptom uppvisas generellt när sjukdomen utvecklas, men skador kan åsamkas i det tysta.
Tomater är nödvändiga
Tomater hjälper till att kontrollera och sänka blodtrycket och kan avnjutas på många sätt, så glöm inte att de är en nödvändig faktor som måste användas i denna kamp. Du ska även först och främst undvika alla riskfaktorer, motionera minst tre gånger per vecka, kontrollera dina kolesterolnivåer, inte dricka för mycket, samt undvika mättat fett.
Om du har en stillasittande livsstil så kan det vara en bra idé att genomgå en läkarundersökning innan du börjar med regelbunden träning. Läkaren kommer fastställa om du är kapabel att börja med fysisk aktivitet, och även rekommendera vilken typ som är bäst.
Dagens hälsa hotas av en lång lista sjukdomar och tillstånd – från det mest kända till det minst kända – och i många fall så finns det inget botemedel. Det är därför det enda du kan göra är att bibehålla en stark och hälsosam kropp.
Det finns dock flera predisponerande faktorer som inte kan kontrolleras, såsom ålder, gener och etnicitet, som kan vara orsaken till sjukdomarna. De andra riskfaktorerna kan man dock göra mycket för att förebygga.
Naturen tillhandahåller så många sätt att ta hand om och vårda oss själva, samtidigt som vi håller oss i balans. Använda dess gåvor av liv och bibehåll en stabil hälsa under mycket längre tid genom att sänka blodtrycket.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Giovannucci E. (1999). “Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literature”, J Natl Cancer Inst. Feb 17;91(4):317-31.
- Palomo G, Iván, Fuentes Q, Eduardo, Carrasco S, Gilda, González R, Daniel, & Moore-Carrasco, Rodrigo. (2010). ACTIVIDAD ANTIOXIDANTE, HIPOLIPEMIANTE Y ANTIPLAQUETARIA DEL TOMATE (Solanum lycopersicum L.) Y EL EFECTO DE SU PROCESAMIENTO Y ALMACENAJE. Revista chilena de nutrición, 37(4), 524-533. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182010000400014
- Palomo, I., Moore-Carrasco, R., Carrasco, G., Villalobos, P., & Guzmán, L. (2010). El Consumo DE tomates previene El desarrollo DE enfermedades cardiovasculares y cáncer: Antecedentes epidemiológicos y mecanismos DE acción. Idesia, 28(3), 121–129. https://doi.org/10.4067/s0718-34292010000300016
- Palozza P, Catalano A, Simone RE, Mele MC, Cittadini A. (2012). “Effect of lycopene and tomato products on cholesterol metabolism”, Ann Nutr Metab; 61(2):126-
- Story EN, Kopec RE, Schwartz SJ, Harris GK. (2010). “An update on the health effects of tomato lycopene”, Annu Rev Food Sci Technol; 1:189-210.
- Willis, F. (2007). Hipertensión. In Tratado de medicina de urgencias pediátricas (pp. 428–432). Elsevier.