Att resa med diabetes: tips och råd

Bara för att man har diabetes behöver inte det betyda att man inte kan semestra på ett avlägset ställe, eller resa med jobbet. Att resa när man har diabetes kräver vissa försiktighetsåtgärder, men det går att göra det utan problem.
Att resa med diabetes: tips och råd

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att resa med diabetes behöver inte betyda begränsningar. Man behöver helt enkelt bara vidta vissa förebyggande åtgärder för att förhindra riskfyllda situationer från att uppstå. En diabetiker kan njuta av en resa, precis som en person som inte har denna sjukdom.

Om man som diabetiker ska resa, bör man sammanfattningsvis ta hänsyn till två huvudfaktorer. Den första är att säkerställa tillgång till mediciner och hälsovård om det skulle behövas. Den andra är att till varje pris förhindra skador och att ta med mat för att hålla blodsockret under kontroll under resans gång.

Här måste vi också inflika att en diabetikers tillstånd bör vara någorlunda stabilt för han eller hon ska kunna resa långt. Det är inte bra att påbörja en resa med tvivel på hur kroppen kommer att bete sig. Därför är det alltid lämpligt att konsultera en läkare och tillämpa följande tips.

Att resa med diabetes: konsultera en läkare innan du åker

En läkare sitter framför sin dator.

Att resa med diabetes ställer ett antal olika krav. Ett är behovet att ta med mediciner, liksom att ha sin medicinska historia till hands. Därför är det lämpligt att konsultera en läkare och be läkaren att skriva en medicinsk rapport som anger typen av diabetes, samt vilken behandling du genomgår. Detta dokument är mycket användbart för att du ska kunna transportera läkemedel utan problem och, om du behöver medicinsk konsultation, för att den nya läkaren ska veta hur de ska ge behandling. Din läkaren kan också ge dig rekommendationer beroende på destinationen du ska besöka.

Lär dig om hälsoalternativen vid destinationen

Det är mycket viktigt att undersöka hur hälsosystemet fungerar på stället dit du ska resa. Detta inkluderar att leta upp hälsocentraler som kan hjälpa dig om du skulle behöva det, och ta reda på hur du ska få tag på läkemedel om det skulle behövas. Normalt brukar det inte vara några större problem när det handlar om en inrikes resa, men om du ska till utlandet kan saker och ting bli mer komplicerade. Självfallet måste du i detta fall skaffa en reseförsäkring för att täcka oförutsedda eventualiteter.

Om du ska resa med diabetes måste du veta vilka läkemedel du bör ta med

Du bör packa ner alla läkemedel som du tar dagligen, samt din blodsockermätare och alla andra hjälpmedel du behöver, till exempel sprutor eller insulinpennor. Om du flyger bör du inte lagra dessa föremål i din incheckade väska, eftersom de kan skadas under transporten.

Det är också bäst att du tar med dig tillräckligt med mat. Produkter som kex, spannmål eller energibars med frukt är perfekta. Om du reser med båt kan du också be din läkare att skriva ut sjösjukemedicin. Om du reser med bil bör du hålla koll på läkemedlets temperatur samt se till att du tar med dig lite extra mat.

När du ska resa med diabetes bör du packa med mat

En nutritionist säger nej till bröd.

Om du ska åka långt bort är det bäst att vara extremt försiktig när det gäller de livsmedel du köper. Ibland är etiketterna på förpackade livsmedel inte tillräckligt specificerade, och du kan riskera att äta något som påverkar din hälsa negativt. Det är också viktigt att du har koll på vad varje maträtt du ska äta innehåller. Var inte rädd för att be om relevant information, och avstå från att prova något som du inte har tillräckligt med information om.

Kläder och skor

Det är bäst att bära lösa och bekväma kläder, särskilt om du ska resa med exempelvis flyg, tåg eller buss.

Skorna är också en mycket viktig aspekt. De bör vara bekväma, av god kvalitet och ha en utmärkt andningsförmåga. Du bör aldrig gå barfota, särskilt inte om du lider av nedsatt känsla i fötterna.

När du är utomlands är det alltid en bra idé att alltid titta inuti dina skor innan du tar dem på dig. Du bör också helst undvika platta eller öppna skor. I detta avseende är mjuka läderskor, utan sömmar, den bästa idén.

Håll dig informerad om myggor och klimatet

En annan aspekt att ta hänsyn till när vi pratar om att resa med diabetes är att vara extremt försiktig för att undvika att bli biten av myggor eller andra liknande insekter. Vissa av dessa djur kan överföra allvarliga sjukdomar, vilket i hög grad kan komplicera din diabetes.

Om platsen du besöker är på hög höjd, är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att undvika höjdsjuka. Tänk också på att låga temperaturer hindrar absorptionen av insulin. Således är det bäst att undvika destinationer där det är kallt. Om du ändå bestämt dig för att åka till en kallare destination bör du kontakta din läkare.

Vi hoppas att dessa tips är till hjälp för dig. Vad du än bestämmer dig för, är det viktigt att du alltid rådfrågar din läkare för att få de bästa råden anpassade för just dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jansà, M., & Vidal, M. (2004). De viaje con la diabetes. Diabéticos: Presente y futuro, (60), 6-13.
  • Zenteno-López, M. A., Tzontehua-Tzontehua, I., Gil-Londoño, E., Contreras-Arroy, S., & Galicia-Aguilar, R. (2016). Continuidad de cuidados para la adherencia terapéutica en la persona con diabetes tipo 2. Enfermería Universitaria. https://doi.org/10.1016/j.reu.2016.02.001
  • Hospital universitario Ramón y Cajal. (2005). Protocolos De Cuidados – Pie Diabético.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.