Att känna tvivel innan man ska gifta sig: Vad kan man göra?

Är du på väg att gifta dig och känner tvivel? Detta är helt normalt, men du bör veta hur du hanterar dessa tankar. Det är därför vi vill ge dig några tips som vi är säkra på att du kommer att ha nytta av!
Att känna tvivel innan man ska gifta sig: Vad kan man göra?

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Är du på väg att gifta dig och upplever att du känner tvivel? Kanske hade du redan dessa tankar när din partner gav dig förlovningsringen. Eller så kanske de har uppstått nu när du är på väg att ta det stora steget. Tro det eller ej, dessa tvivel före bröllopet är vanligare än du kanske tror.

Men är de resultatet av rädsla för att binda sig till någon, eller ligger det mer i det? För att ta reda på om du ska lämna tillbaka ringen eller fortsätta på din väg mot bröllopet, fortsätt läsa!

Äktenskapets utmaningar, alla löften ni ger varandra och måste hålla… Allt kan verka överväldigande. Detta genererar rädsla och frågor som är helt normala. Det man måste uttyda är om man verkligen vill ta sig an ett så pass stort engagemang.

Fyra möjliga orsaker till att man kan känna tvivel innan man ska gifta sig

Det är viktigt att du vet var dessa tvivel kommer ifrån. Att känna till ursprunget till dessa tvivel kommer att hjälpa dig att lugna din ångest och oro. Dessutom kan detta hjälpa dig att klargöra vad du verkligen tycker och känner.

1. Du funderar på om din partner verkligen är rätt person

Tvivel inför ett giftermål kan dyka upp eftersom du inte vet om personen du ska gifta dig med är den rätte. Vem vet vad framtiden har att erbjuda?

Men som psykologen Silvia Congost förklarar i flera av sina böcker, måste man välja sin partner varje dag. Därför går det inte att veta om personen du är med just nu är “den rätte” eller inte, alltså en person som du kommer att vara med resten av ditt liv. Vad du däremot kan veta är om du vill gå igenom upplevelsen av ett äktenskap tillsammans med denna människa.

man och kvinna talar om tvivel om att gifta sig
Återkommande tankar om det förflutna kan skapa tvivel när det börjar närma sig bröllop. Du måste veta hur du kan skilja mellan de viktiga och de ytliga aspekterna av vad som hänt i det förflutna.

2. Du återkommer om och om igen till problem från det förflutna

Frågan om huruvida den här personen är den rätte och den osäkerhet som detta medför, kan få dig att återuppleva problem från det förflutna som ni inte löst tidigare. Att fokusera på dessa negativa ögonblick, bråk eller missförstånd kan vara ett sätt att ge dig själv skäl att inte gifta dig.

Men om du trots dessa svårigheter och problem fortsatt att välja din partner, dag efter dag, finns en anledning till det, tror du inte det? Vi kan alltid lämna allt som hänt i det förflutna, om det är det vi vill göra.

3. Ni har olika drömmar och mål

Att känna tvivel innan man ska gifta sig kan bero på att era drömmar och mål inte riktigt passar ihop. Föreställ dig till exempel att du vill bosätta dig på den plats där ni befinner er just nu, men din partner föredrar att resa, bo någon annanstans eller arbeta utanför landet.

Det här kan vara ett problem. Om era vägar inte stämmer överens kommer ni ingenstans tillsammans. En grundläggande del i ett parförhållande är att gå hand i hand i samma riktning. Om detta inte är fallet måste du tänka över om förhållandet verkligen har en framtid.

4. Du vet inte om det är rätt tidpunkt

Kanske funderar du fortfarande på vad du vill göra med ditt liv eller så är du inte säker på vart du vill gå. Detta är normalt, eftersom du kanske känner att det är för tidigt att gifta sig med denna person. Alternativt kan de problem ni har göra att du vill ta det hela långsammare.

Helst bör du berätta för din partner vad du tänker. För det är mycket troligt att han eller hon kommer att förstå din synvinkel och inte har några problem med att vänta på att du ska känna dig redo.

Upptäck mer i den här artikeln: 5 fördelar med att gifta sig som ung

Hur man hanterar tvivel inför att gifta sig

Nu när du vet lite mer om dessa tvivel man kan innan man ska gifta sig, ska vi ge dig några tips så att du kan möta dem på bästa möjliga sätt. Detta hjälper dig att lugna ner dig och fatta det bästa besluten.

Andas och ge dig själv tid

Det första du bör göra när du känner tvivel inför att gifta dig, är att andas. Ta tid att vara med dig själv och tillbringa tid i naturen. Parker eller naturområden är utmärkta platser för dig att tillbringa tid i för att tänka.

Att du vet vad som kan vara orsaken till dina tvivel är hjälper dig att ta reda på var det verkliga problemet är. Då blir det lättare att lösa det på bästa möjliga sätt.

Skriv ner varför du är med din partner

Det är dags för dig att fatta en penna och ett papper och skriva ner alla anledningar till varför du väljer din partner varje dag. Kanske är det för att du kan vara dig själv med henne eller honom, för att kommunikation är grunden för relationen. För att ni har gemensamma drömmar och mål. För att han eller hon är en generös person och era värderingar passar bra ihop.

Tänk på alla skäl du har till att vara med din partner, och du kommer att se hur dessa tvivel bara försvinner. Att skriva ner dem är ett sätt att organisera denna process.

kvinna skriver dagbok
Att skriva är en terapeutisk process som hjälper till att organisera dina tankar och klargöra idéer.

Sätt gränser för vad andra säger till dig

Det finns säkert människor omkring dig som kanske inte har haft så bra erfarenheter i sina äktenskap. Allt de säger till dig är negativt. Kanske har du också andra som pressar dig. Till exempel genom att hela tiden fråga: “när ska ni skaffa barn?“.

Försök att andas djupt inför dessa kommentarer och sätt gränser så att de inte påverkar dig. Tänk på att dessa fraser är resultatet av andras upplevelser som inte är desamma som dina. Så ta det inte personligt.

Kommunicera med din partner om dina tvivel innan du ska gifta dig

Utöver allt ovanstående finns det en viktig aspekt med tvivel inför äktenskapet som du inte bör förbise och det är att kommunicera med din partner.

Kanske föredrar ni att vänta med bröllopet till senare, för att planera det i lugn och ro. Det är inte alls fel och det är ett giltigt skäl om ni bestämmer det tillsammans.

Att känna tvivel innan man ska gifta sig är helt normalt

Vill vi betona än en gång vi på att det är normalt att känna tvivel innan man ska gifta sig, men dessa frågor kan vara resultatet av nerver eller osäkerhet.

Så med de råd vi har gett dig hoppas vi att du kan se klart på alla de problem du har. Framför allt, se till att kommunicera med din partner. Kanske ni båda upplever samma känslor och vet inte ens om det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Becerril, D. (2001). Relaciones de pareja. Revista de educación325, 49-56.
  • Quezada Betancourth, G. A. D. R. (2013). Repercusiones emocionales al contraer matrimonio por presión social e inmadurez (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.