5 fördelar med att gifta sig som ung

Vissa tänker att om man är ung när man gifter sig, är det en handling av uppror eller omognad. Det finns dock en del fördelar med att gifta sig som ung.
5 fördelar med att gifta sig som ung

Senaste uppdateringen: 02 mars, 2020

Äktenskap är en utmaning i alla åldrar, men det finns vissa fördelar med att gifta sig i ung ålder. Ungdomen är ett stadium när man är full av energi och lust att uppleva allt världen har att erbjuda. Därför är det många som förvånas över att någon som bara är i början av sitt liv kan bestämma sig för att säga de speciella orden: “Ja”.

Är detta fel beslut?

Det behöver inte vara. Idag ska du få läsa om 5 fördelar med att gifta sig som ung.

Fram till för några årtionden sedan var det väldigt vanligt att gifta sig före 25 års ålder. Men idag tenderar vi att tro att den som gifter sig redan som ung riskerar att missa ett viktigt stadium i sitt liv. Det är ett stadium som man kan uppleva genom ett singelliv, men inte i ett äktenskap.

Så varför går det inte att uppleva alla dessa fantastiska upplevelser tillsammans med den person du älskar? Äktenskap är en utmaning, och beslutet att göra det i ung ålder gör det ännu svårare. Men det förbereder också dig och din partner för att möta många hinder.

Fördelarna med att gifta sig som ung

Det finns fördelar med att gifta sig som ung

Som vi sa tidigare, så är beslutet att gifta sig som ung ett beslut som begränsar din förmåga att njuta av det nöje och den frihet som bara ett singelliv kan erbjuda.

Det finns dock fem fördelar med att gifta sig i ung ålder:

1. Att gifta sig ung gör att man får växa tillsammans

Det är en trygghet att ha någon som följer med dig längs den långa vägen till mognad. Din partner kommer att finnas där under alla viktiga stunder, som bland annat din universitetsexamen, ditt första jobb och bekantskapen med nya vänner. Att bara få höra dessa historier efteråt är inte detsamma som att ha upplevt dem med dig.

2. Ni blir starkare som ett par

Varje mål ni uppnår och varje hinder ni övervinner tillsammans kommer att stärka er som par. På så sätt kommer ni båda att utveckla en stark och ovillkorlig kärlek, som hjälper er att möta eventuella framtida problem.

3. Ni kommer kunna utnyttja er tid tillsammans

Eftersom ni är så unga och så fyllda av energi, kommer ni verkligen att få ut det mesta av er tid ihop. Och ifall äktenskapet inte visar sig fungera och ni separerar, har du fortfarande tid efteråt att gå vidare.

4. Att gifta sig ung ger mer tid att förbereda sig för föräldraskap

Ett par som vill gifta sig

De erfarenheter som ni två kommer att möta tillsammans kommer bättre att förbereda er för att bli föräldrar. Eftersom ni dessutom har gott om tid som unga, behöver ni inte ha bråttom med att skaffa barn.

5. Det finns mindre emotionellt bagage

Unga äktenskap är ibland psykologiskt mycket hälsosammare. Det beror på att ni har möjlighet starta ett liv tillsammans utan gammalt bagage som tidigare uppbrott, problem med tillit och besvikelse från tidigare relationer.

Vad du bör tänka på innan du säger “Ja”

Självklart är det bland det viktigaste, om du funderar på att gifta dig som ung, att du är lycklig i ditt förhållande. Men detta handlar om mer än att bara vara kär.

Innan du tar det viktiga steget, bör du också överväga följande saker:

  • Du och din partner bör ha kompatibla mål för framtiden. Till exempel bör ni komma överens om hur ni kommer att vilja bo, hur ni planerar att dela upp kostnaderna och hushållsarbetet, om ni vill ha barn och vad ni vill uppnå innan ni i så fall skaffar barn.
  • Se till att äktenskapet inte påverkar dina individuella mål. Kom ihåg att du är den viktigaste personen i ditt liv och om du vill vara lycklig måste du kunna uppfylla dina personliga önskemål.
  • Kom ihåg att du måste följa din partner genom både vått och torrt. Du måste vara säker på att du inte kommer att vilja överge förhållandet vid det första tecknet på svårigheter.

Tips för att göra äktenskapet varaktigt

Om du gifter dig ung, vill du att ditt förhållande ska vara för evigt. Även om det inte finns något magiskt recept för att säkerställa det, finns det några grundläggande ingredienser.

Här är några tips som du bör tänka på:

  • Behåll ett visst oberoende. Du bör ha vissa aktiviteter som ger dig lite personligt utrymme, men som inte skadar förhållandet. Det hjälper dig att stärka relationen.
  • Se till att ni avsätter tid åt varandra. Det är mycket viktigt att ni hittar tid att vara tillsammans som par. Intima relationer behöver vårdas; du måste skydda din relation från intensiva arbetsscheman och se till att det passar ihop med de åtaganden du har med dina andra nära och kära.
  • Var engagerad. Arbeta som ett team för att möta problem så att ni stärker relationen. Det är viktigt att stödja och uppmuntra din partner, samtidigt som du ger honom eller henne tillgivenhet och en känsla av säkerhet.
  • Ha mycket fysisk kontakt och kommunikation. Se till att passionen och kommunikationen alltid finns där. Ni bör pussas och kramas, hitta nya och stimulerande miljöer och situationer, planera romantiska dejter med varandra och, minst lika viktigt, älska med varandra.

Så länge det finns kärlek, förtroende och respekt, är åldern inte så viktig. Det finns många fördelar med att gifta sig som ung för dem som är redo och mogna nog att göra det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.