Misstag vi begår: att förälska sig i någon med partner

Om personen du älskar har varit otrogen mot någon annan med dig, vad får dig då att tro att personen inte kommer vara otrogen mot dig också?
Misstag vi begår: att förälska sig i någon med partner

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att förälska sig i någon med partner är väldigt komplext. Man kan inte alltid undvika att förälska sig i någon, men man måste vara medveten om vad denna speciella omständighet innebär.

Ibland blir man överrumplad av kärleken på ett sätt som gör att man begår misstag utan att ens inse det. Att förälska sig i någon med partner är ett av dessa misstag. Det kan ofta leda till mycket smärta.

Idag ska vi prata om några misstag som folk begår när de faller för någon som redan är upptagen.

Att vänta på att den andra relationen ska ta slut

Det kanske låter lite bryskt, men när man älskar någon som redan är i ett förhållande kan denne säga saker som “jag överväger att lämna min partner” eller “jag väntar bara på rätt tillfälle”.

Om du i klartext fått berättat för dig att den du älskar inte kommer lämna sin nuvarande partner finns det dock ingen anledning att förvänta sig något annat. Det är upp till dig att besluta huruvida du ska acceptera att vara “den andra” eller att avsluta relationen.

Det första alternativet är vanligare. Var medveten om att om situationen inte förändras efter några månader kommer du förmodligen vänta förgäves.

Vissa väntar i åratal på att den de älskar ska avsluta sin relation. Med tanke på hur mycket tid som passerat står det dock klart att det inte kommer hända – oavsett hur mycket folk lovar. Därför är det viktigt att undvika fällan med att vänta på att någon ska komma till dig, trots att personen viskar ömma ord i ditt öra.

Att försöka vara manipulativ

Att manipulera relationen

Att förälska sig i någon med partner leder ibland till att man försöker såra denne, kanske undermedvetet. Hur?

Kanske är din kärlek för personen och din önskan att förstöra dennes relation så stark att du börjar smutskasta partnern. Du säger saker som “hon älskar dig inte längre om hon gör så”, “han utnyttjar dig bara” eller “kanske har hon redan träffat någon annan.” Dessa är exempel på manipulation.

Du låter dem inte ta besluten på egen hand, och du fyller deras huvuden med saker som kan leda till tvivel och till och med gräl mellan er.

Det leder inte till något annat än otrolig skada. Du är inte ärlig och du ger inte personen chansen att älska dig frivilligt.

Att tro att någon med partner kommer vara trogen

Otrogen man

Det är ett misstag vi verkligen måste belysa. Föreställ dig att personen du är förälskad i avslutar sitt förhållande. Förväntar du dig verkligen att personen kommer vara trogen mot dig?

Kanske kommer hon vara det, men kom ihåg att hon var otrogen mot sin partner med dig. Hon har redan visat brist på respekt för förhållandet. Är du medveten om vilka värderingar personen faktiskt har? Förväntar du dig att hon ska agera annorlunda med dig, bara för att det är med dig?

Var väldigt försiktig med förväntningarna du lägger på personen du älskar om denne hade en partner i början av relationen. Om han inte var trogen mot den personen, varför skulle han vara det mot dig?

Att förälska sig i någon med partner är något som kan slita ut dig om du väntar på en separation som aldrig kommer. Det kan såra alla, och även få dig att lida om ni blir tillsammans på riktigt men din partner sedan är otrogen.

Vad har du för tankar om att förälska sig i någon med partner?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • McDaniel BT, Drouin M, Cravens JD. Do you have anything to hide? Infidelity-related behaviors on social media sites and marital satisfaction. Comput Human Behav. 2017;
  • Russell VM, Baker LR, McNulty JK. Attachment insecurity and infidelity in marriage: Do studies of dating relationships really inform us about marriage? J Fam Psychol. 2013;
  • Demaris A. Distal and proximal influences on the risk of extramarital sex: A prospective study of longer duration marriages. J Sex Res. 2009;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.