Är det säkert att köpa medicin över internet?

I Sverige får man bara köpa mediciner över internet från apotek som är godkända av Läkemedelsverket. Tyvärr förekommer det många olika bedrägerier vid annan försäljning. Här är allt du behöver veta.
Är det säkert att köpa medicin över internet?
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Många läkemedel och preparat är receptbelagda. Därför kan det vara olagligt och farligt att köpa dessa läkemedel över internet. De flesta typer av medicin som finns tillgängliga på internet är falska och kan vara riktigt farliga för hälsan.

Hälsomyndigheter har genomfört studier som bekräftar detta påstående. Uppskattat antal dödsfall på grund av förfalskade läkemedel varierar från tiotusentals till över 200 000 personer. Officiella undersökningar visar att mellan 50 och 90 % av de läkemedel som finns tillgängliga att köpa på internet är förfalskade.

Det är ett faktum att ny teknik och internet gör livet lättare för människor i allmänhet. Detta gäller särskilt för personer med funktionsnedsättningar. Det är väldigt lätt att använda internet och det gör det inte bara möjligt att få enklare och bättre tillgång till information. Det tillåter oss också att köpa ett bredare utbud av produkter utan att behöva lämna våra hem.

Internet är dock ett tveeggat svärd som, om vi inte är försiktiga, kan vara mycket farligt. Till exempel när vi försöker köpa ett läkemedel eller en produkt online för vilket det inte finns någon laglig kontroll över försäljning och produktionskvalitet.

Detta underlättar det faktum för många av dessa produkter att vara förfalskade eller skadade, vilket innebär att bedrägerier inte är ovanliga. Och även om siffrorna inte är helt otvetydiga, säljer denna onlineverksamhet hälsoprodukter för miljontals dollar över hela världen.

Skäl till att köpa medicin över internet

Det finns lagstiftning i Sverige i detta avseende, och försäljning av receptbelagda läkemedel över internet får bara ske via webbsidor som är godkända av Läkemedelsverket. Det finns dock många andra länder där reglering saknas och människor fritt kan köpa läkemedel online. Här i Sverige ock gäller dock svensk lag för alla preparat som är klassade som läkemedel här. De lyder under svensk lag oavsett om de är klassade som läkemedel eller inte i något annat land. Det betyder att du kan behöva tillstånd från Läkemedelsverket för att du ska få föra in läkemedel till Sverige.

Skälen till att köpa medicin över internet inkluderar naturligtvis att det är enkelt och bekvämt att få tag på sådana produkter och att vi inte behöver göra det personligen. Många av oss tycker att det är pinsamt och skäms över att behöva be om vissa mediciner på apotek, där andra kan höra om våra privata problem. Av denna anledning föredrar en del att köpa dessa preparat från sin dator eller mobil.

Men skälen som gör att människor väljer att göra denna typ av köp varierar. Till exempel faller vissa för idén om mirakelprodukter som de ser reklam för. Den klassiska bluffen är läkemedel som garanterar nästan omedelbar viktminskning.

Problemet är att dessa produkter innehåller ingredienser som inte skulle klara kvalitetskontroller och medicinska prövningar. Dessutom kan deras biverkningar vara mycket hälsofarliga.

Ett annat exempel på anledningar till att människor köper medicin över internet är möjligheten att köpa läkemedel som inte är tillåtna i deras land. Det logiska i dessa fall vore att anta att om ett ämne inte finns tillgängligt på marknaden beror det på att det inte klarar de relevanta kvalitetskontrollerna för att det ska kunna säljas på apotek.

En kvinna gör en google-sökning.
Att sälja medicin online är en mångmiljonaffär med få regler.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Magnetterapi för multipel skleros: Vad säger bevisen?

Farorna med att köpa medicin över internet

Som vi har diskuterat genom artikeln finns det många faror med att köpa läkemedel över internet. En stor majoritet av dem är också förfalskade produkter vilket i värsta fall kan leda till att konsumenten dör.

Riskerna och farorna med att köpa medicin över internet varierar med andra ord från en vanlig ekonomisk svindel till allvarliga medicinska biverkningar. Bland dessa faror kan vi nämna följande:

  • Produkterna kan ha gått ut och kanske inte klarat relevant kvalitetskontroll.
  • De kan vara förfalskningar av de mediciner vi verkligen vill köpa.
  • Läkemedlen som finns tillgängliga på internet har ingen garanterad kvalitetsgaranti.
  • Dessutom kan deras ingredienser eller komponenter vara olagliga eller giftiga ämnen.
  • De har inga etiketter eller indikationer för användning.
  • Webbsidorna kanske inte respekterar konfidentiell information från sina kunder.
  • Utan överinseende av en läkare kan det bli så illa att vi tar mediciner som inte fungerar bra i kombination med andra läkemedel vi tar.
  • Transporten av dessa läkemedel kanske inte är korrekt och produkterna kan vara i dåligt skick.
En man som säljer droger över internet.
Det finns människor som föredrar att köpa mediciner på nätet för att undvika pinsamma situationer i butiken.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 7 intressanta tricks för att bekämpa överdriven svettning

Slutsats

Med ökningen av internettillgänglighet och ökad digital kompetens har många av oss fått en större och bättre tillgång till information. Vi har övervunnit ett stort antal hinder för kommunikation och tillgänglighet.

Men det finns också möjligheten att ju fler som har tillgång till internet, desto större är risken att bli lurad. Det är därför det är viktigt att vara mycket försiktig och öka kontrollen över inköp av läkemedel över internet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dahir, C., Hernandorena, C., Chagas, L., Mackern, K., Varela, V., & Alonso, I. (2015). La automedicación: un determinante en el uso racional de medicamentos. Actualización En La Práctica Ambulatoria.
  • De Souza, J. F. R., Marinho, C. L. C., & Guilam, M. C. R. (2008). Consumo de medicamentos e internet: Análise crítica de uma comunidade virtual. Revista Da Associacao Medica Brasileira. https://doi.org/10.1590/S0104-42302008000300015
  • Dutra, V. C. (2010). Análise da venda de medicamentos pela internet: o caso dos inibidores da fosfodiesterase-5 TT – Analysis of the sale of medicines over the internet: the case of phosphodiesterase-5. J Health Inform.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.