Är det dåligt att lägga is i din dryck?

Sommaren är här och det är dags för den där goda, kalla drycken...men är det verkligen en bra idé att använda sig av is? Få reda på det i denna artikel!
Är det dåligt att lägga is i din dryck?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

När sommaren kommer och du vill kyla ned dig och bli av med värmen på alla sätt du kan, är ett av de bästa sätten att lägga is i din dryck.

Vi gör detta när det inte finns någon mer kall dryck i kylen eller frysen och problemet är löst! Visste du att detta inte är en bra idé? I denna artikel kommer vi att berätta för dig varför du inte bör lägga iskuber i dina drycker.

Smutsig is innebär en kontaminerad dryck

Glas med cola

Det har gjorts flera undersökningar för att utröna om iskuber, som är väldigt populära på sommaren, är bra för vår hälsa. Resultaten var förvånande: på de flesta snabbmatsställen och “trendiga” kaféer, var vattnet som användes för att göra iskuber fyllda med bakterier (i doser liknande de som hittas på toaletterna).

Jämför vi då toalettvatten med den is som serveras på en restaurangkedja? Ja. Och det värsta är att toaletter rengörs oftare än ismaskiner. Cheferna för dessa multinationella kedjor föreslog att den möjliga upptäckten av dessa bakterier har mänsklig kontaminering som orsak.

Med andra ord är de personer som använder maskinerna och kuberna samma anställda som även rengör toaletterna. Dessa anställda är också i kontakt med pengar och rengör golvet, men de tvättar ibland inte sina händer.

Laboratorietesterna visade inte någon allvarlig kontaminering i dryckerna. Men sanningen är den att nivån av bakterier var högre än vad som anses vara “normalt”. Det är bra att tänka på att problemet inte är det vatten som isen är gjord av, som i alla fall var drickbart. Det är istället bakterierna i maskinen eller händerna hos dem som serverar dryckerna.

Kyld dryck

Kanske bakterier som kommer in i kroppen genom drycker inte är ett problem för en hälsosam person, men det kan vara ett problem för vissa grupper som barn, äldre och individer med ett svagt immunförsvar.

Ett annat problem som du måste tänka på är resor till länder eller städer där vattnet inte är säkert att dricka. Exotiska destinationer i Afrika, Asien och Sydamerika har inte lämplig hygien. Vattnet kommer därför troligen från kontaminerade floder, sjöar, bäckar eller reservoarer.

I detta speciella fall rekommenderar vi att du inte intar iskuber alls. Det är bättre att dricka en varm dryck än att spendera flera dagar på ditt hotellrum för att du har diarré, magkramper och kräkningar. Och detta är de lindrigaste av fallen.

Att lägga is i din dryck: om jag gör den själv då?

Vi kan förlita oss på en vetenskaplig studie rörande vad som händer på restauranger och kaféer, men om vi inte äter på dessa platser då? Vi kan istället lägga is i vårt glas som kommer från vår egen frys. Vad hade varit problemet i detta fall?

Det är nästan samma som på restaurangen. När du häller vattnet i formen: tvättar du dina händer? Var dina händer rena när du lade kuberna i glaset? Tro det eller ej, men situationen är ganska likartad. Och det är inte allt. Om du inte har rengjort formen har det säkert vuxit mögel i den. Detta kommer sedan att hamna i glaset och din kropp.

Det är viktigt att se till att formen är ren och även dina händer innan du häller vatten i den. Tvätta dina händer för att undvika att överföra bakterier när du tillreder iskuber och innan du serverar dem.

Glas med is

Om du uppfyller alla hygienkrav när du tillreder och placerar iskuber i glaset, finns det mindre risk för att introducera mikroorganismer som är skadliga för din hälsa. Men det finns fortfarande något annat du bör tänka på när det kommer till att dricka drycker som är för kalla: irritation i halsen.

Om det första du gör är att dricka läsk, juice eller kallt vatten (från frysen eller med iskuber) när du kommer hem och känner dig varm, kan du senare drabbas av ont i halsen och även dysfoni.

Kalla drycker eller varma drycker: vilka vinner?

Kopp med te

Något som är riktigt intressant med att lägga is i drinken är att detta involverar intaget av kalla vätskor i kroppen (speciellt magen). Det har bekräftats att intaget av vatten med is eller vatten som är nästan fruset under måltiden skapar förstoppning. Därför dricker östasiater varmt grönt te istället för kalla juicer eller läsk.

Blodkärlen dras ihop när du intar kalla vätskor. Detta ökar produktionen av slem i kroppen och motverkar en bra vätskebalans. Detta är en annan punkt mot att använda iskuber. Genom att istället dricka varma drycker som te, kommer tarmarna att röra sig mycket bättre, matsmältningen går snabbare, blodet renas och njurarna avgiftar kroppen.

Du bör även veta att man genom att inta något varmt hjälper kroppen att bättre smälta de fetter som man intar. Detta motverkar att de fastnar på insidan av magen. Vi rekommenderar att du dricker te när menyn inkluderar animaliska fetter, oljor, nötter, kött, äggula eller smör.

Brukar du lägga is i din dryck?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.
  • Pérez, M., & Mota, M. (2010). Morfología y estructura bacteriana. Revista de Actualización Clínica Investiga. https://doi.org/10.1007/s10571-011-9705-2
  • Gobierno de España-Ministerio de Educacion. (2016). Proyecto Biosfera.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.