Användning, risker och fördelar med biologisk terapi
Biologisk terapi avser alla former av behandling som kommer från levande organismer. Det kan inkludera mikroorganismer, djur och människor. Biologiska läkemedel tillverkas genom icke-kemiska processer som inte involverar levande varelser. Idag ska vi titta på användningen, riskerna och fördelarna med denna typ av terapi.
Biologisk terapi använder ditt immunförsvar för att stimulera och förstärka kroppens immunsvar. Detta kan hjälpa till att stoppa, kontrollera eller undertrycka vissa sjukdomar.
Dessutom kan denna typ av terapi förbättra immunsystemets förmåga att bekämpa och förhindra spridningen av vissa cancerceller.
Olika typer av biologisk terapi
Det finns ett stort urval av biologiska terapialternativ. Till exempel:
Vacciner
Vacciner är den mest traditionella formen av biologisk terapi, och de representerar ett av de största genombrotten inom medicin. De hjälper till att skydda våra kroppar från smittsamma organismer. Följande är några olika typer av vacciner:
- Levande försvagade vacciner. Dessa använder försvagade mikroorganismer för att hjälpa din kropp att bygga upp immunitet.
- Toxiska vacciner. Dessa innehåller ett toxin som produceras av en mikroorganism, och de blockerar de toxiska effekterna av infektionen.
- Biosyntetiska vacciner. Dessa innehåller syntetiska ämnen som liknar delar av den verkliga mikroorganismen.
Blodkomponenter
Den vanligaste blodkomponenten i biologisk terapi är infusion av hemocyter. Detta kan läkare föreskriva personer som har upplevt allvarlig blodförlust.
Läkare använder också ofta blodplasma i vissa behandlingar. Denna behandling använder i synnerhet följande proteiner: albumin, globuliner och fibrinogen. När det gäller globuliner använder läkare oftast immunglobuliner. I synnerhet använder de renat IgG för att attackera bakterier och virus.
Läs också den här artikeln: 5 viktiga anledningar till att känna till din familjs blodtyper
Protein
Med denna typ av biologisk behandling använder man naturliga proteiner som kallas cytokiner. De hjälper till att reglera immunförsvaret och skyddar patienten från infektioner. De är också vanligast vid fall av immunbrist, infektioner och cancer.
I denna grupp finns även monoklonala antikroppar. För att göra dessa modifierar man ett protein, vilket gör att människokroppen sedan producerar antikroppar mot en specifik mikroorganism.
Det finns för närvarande tre undergrupper av denna typ av biologisk terapi:
- Rekombinanta proteiner. Forskare får dessa från kloning av gener i laboratoriet. Insulin är ett exempel.
- Monoklonala eller polyklonala antikroppar. Monoklonaler är kloner som forskare får från en enda stamcell. Å andra sidan kommmer polyklonala celler från en blandning av flera celler.
- Fusionsproteiner. Forskare får dessa genom att kombinera två eller flera gener som ursprungligen är separerade.
Läs mer i den här artikeln: Cancer påverkar den emotionella hälsan, inte bara den fysiska
Fördelar med biologisk terapier för olika medicinska områden
Det finns ett brett spektrum av sjukdomar som man kan behandla med biologisk terapier. I synnerhet använder läkare denna typ av behandling för autoimmuna sjukdomar, cancer och vissa genetiska sjukdomar.
Detta är också ett mycket dynamiskt område där man bedriver intensiv forskning. För närvarande använder man dessa terapier för att behandla reumatoid artrit och cancer. Låt oss ta en titt på detta.
Fördelar med biologisk terapi för reumatoid artrit
Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom. Det innebär att immuncellerna felaktigt själva attackerar kroppen, vilket orsakar kronisk artrit. Ibland kan detta även påverka andra organ och andra delar av kroppen.
En av fördelarna med biologisk terapi för reumatoid artrit är att den stör signalerna från immunsystemet som orsakar inflammationen. Som ett resultat förhindrar det utvecklingen av sjukdomen eftersom de inflammatoriska processerna i grunden är orsaken till skador på lederna.
Denna typ av terapi har visat sig vara mer effektiv än andra konventionella alternativ. Detta beror på att den riktar sig mot de specifika elementen som orsakar inflammation och lyckas störa denna process.
Användningar mot cancer
Immunförsvaret finns till för att bekämpa främmande eller invasiva ämnen som finns i kroppen. Under normala omständigheter bör det identifiera cancerceller och bekämpa dem. Detta händer dock inte alltid, vilket är en orsak till att människor får cancer.
För det första är målet med biologisk terapi vid cancer att få immunsystemet att känna igen cancercellerna. När detta sker bör det ha förmågan att förstöra dem. För att göra detta kan en läkare injicera ämnen i patientens kropp som stimulerar immunsystemets celler och får dem att arbeta mot cancercellerna.
Det är också möjligt att träna immunceller i laboratorier att attackera cancerceller innan de återinförs i kroppen. Därtill kan man använda biologiska behandlingar för att blockera vissa signaler som skickas av cancerceller för att dämpa immunförsvaret.
Biverkningar och risker med biologisk terapi
I vissa fall upplever patienter inga biverkningar från biologisk terapi. Men i andra fall kan man uppleva milda symptom eller till och med allvarliga komplikationer. Biverkningarna beror både på fall och patient, och dessutom på vilken typ av biologisk terapi patienten fått.
I allmänhet kan biologisk terapi orsaka följande effekter:
- Feber
- Förkylningssymptom
- Illamående och kräkningar
- Aptitlöshet
- Utslag
- Utmattning och trötthet
Därtill är dessa några av de allvarligare biverkningarna:
- Allvarliga infektioner. Ibland uppstår en latent infektion.
- Leverskada. I allmänhet kan en person med leversjukdom inte genomgå biologisk terapi.
- Minskad förmåga för kroppen att skapa nya blodkroppar.
- Mild till svår allergisk reaktion.
Vossa forskare menar också att biologisk terapi kan öka risken för vissa typer av cancer. Det finns dock inte tillräckligt med bevis för att stödja det. Därför behöver vi mer forskning innan detta kan bli bekräftat.
Slutsats
All medicinsk behandling innebär av naturliga anledningar en viss risk och biologisk terapi är inget undantag. Därför bör du inte genomgå biologisk terapi utan en grundlig utvärdering av ditt hälsotillstånd och sjukdomshistoria.
Även om det finns många fördelar med denna typ av terapi, rekommenderas den inte för vissa människor eftersom de har tillstånd som kan leda till att de får allvarliga biverkningar. Medan du genomgår dessa behandlingar bör du exempelvis inte ta någon typ av vaccin. Det är också viktigt att strikt följa behandlingen och informera din läkare om eventuella biverkningar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Merino, A. G. (2011). Anticuerpos monoclonales. Aspectos básicos. Neurología, 26(5), 301-306.
- Gamboa, R. A., & Trujillo-Roldán, M. A. (2009). Un acercamiento a la producción de proteínas recombinantes terapéuticas de uso humano. El Residente, 4(3), 87-91.
- Lozano, C. R. (2011). Seguridad de las terapias biológicas: nuevos datos de BIOBADASER. Reumatología Clínica, 6, 1-6.