Användning av lanolinvax och rekommendationer
Talgkörtlarna hos ullproducerande däggdjur, särskilt får, utsöndrar ett vax som är vattenavvisande och skyddar huden från fukt. Detta kallas lanolinvax, och det extraheras när man klipper ull. Dessutom förhindrar det att djuret skadas under klippning. Att använda lanolinvax kan ge många fördelar. Vi ska idag berätta allt du behöver veta om användning av lanolinvax för en hälsosam hud.
Lanolin klassificeras som ett animaliskt fett och det är en luktfri, gulaktig substans med en konsistens som liknar vaselin. Även om det har olika användningsområden är det allmänt erkänt att det är fuktgivande och man kan använda det för att behandla hudåkommor som eksem.
Läs vidare för att ta reda på mer om denna intressanta produkt.
Användning av lanolinvax
Lanolinvax är känt för sin återfuktande effekt. Dessutom är det allergivänligt och har en bakteriostatisk effekt. Med andra ord, även om det inte kan döda bakterier, förhindrar det att bakterier reproducerar sig. På detta sätt dör bakterier ut när de inte kan föröka sig.
Samtidigt fungerar det som en mjukgörare, eftersom det är ett ämne som minskar förekomsten av förhårdnader och mjukar upp och skyddar huden. Användning av lanolinvax kan också vara bra för att bekämpa eksem.
På grund av dessa egenskaper är det vanligt att hitta lanolin i många olika produkter, som i läkemedel och kosmetika. I allmänhet hittar du det i:
- Krämer för medicinsk och kosmetisk användning (fuktkräm, sminkborttagare, rakprodukter, krämer mot åldrande, blöjeksem med mera)
- Sminkprodukter som läppstift och puder bland andra.
- Produkter och medel för att behandla torrt hår och torr hårbotten
- Tvål och tvättmedel
- Produkter för polering av läder och skokrämer
- Lanolin används för att tillverka D-vitamin
Ta en titt på den här artikeln: Symptom, orsaker och rekommendationer för kliande hud
Fördelar med användning av lanolinvax för vår hud
Som du kan se är lanolin en välkänd mjukgörare som kan behandla torr och uttorkad hud. En studie publicerad i Clinical Medicine & Research visade att den kan minska vattenförlust från huden med mellan 20 och 30%. Detta ämne kan återfukta, mjuka upp och förbättra utseendet på sträva och fjällande områden.
Detta är inte de enda fördelarna som detta naturliga vax kan ge din hud. Vi tar här nedan upp några andra sätt denna produkt kan hjälpa dig.
Användning av lanolinvax: Minska rynkor
Både lanolinolja och lanolinalkohol är vanliga ingredienser i krämer som försöker motverka tecken på åldrande. Många menar att dessa kan vara effektiva för att minska rynkor och fina linjer.
Det finns få vetenskapliga bevis, men dessa effekter är associerade med det faktum att lanolin kan hålla kvar dubbelt så mycket i vatten. På så sätt tillför det volym till din hud och bekämpar tecken på åldrande.
Behandla torrt hår
På grund av den mjukgörande effekten som förhindrar håravfall kan användning av lanolinvax hjälpa till att behandla torrt hår. Du bör alltid använda detta vax när håret är fuktigt eller vått, eftersom det inte kan hålla kvar någon fukt om det är torrt.
Dessutom måste du tvätta håret med ett djuprengörande schampo eller äppelcidervinäger på grund av den vaxartade konsistensen. På så sätt får du bort alla rester som kan sitta kvar av produkten.
Användning av lanolinvax: Behandla torra läppar
Precis som med torr hud och torrt hår, behandlar lanolin nariga och torra läppar. Enligt en studie publicerad i Journal of Applied Oral Science, kunde en kräm med lanolin minska torra läppar hos personer som genomgick kemoterapi.
Detta vax kan dessutom mycket effektivt tränga in i hudskikten i läpparna. Detta jämfört med än andra ämnen som ofta bara når den yttre barriären. Det är en säker produkt att använda för att behandla torra läppar, även på nyfödda barn. Det är dock bäst att rådfråga en barnläkare innan du gör det.
Behandla spruckna bröstvårtor
Spruckna och blödande bröstvårtor är vanliga under amning. Av denna anledning rekommenderar vissa specialister att kvinnan använder sig av lanolin i detta område för att lindra smärtan och stoppa blödningar.
Specialister tror att detta vax kan återställa fuktbalansen i bröstvårtorna och området runt dem. Ammande kvinnor kan köpa 100% rent och raffinerat lanolinvax. Men var försiktig, lanolin som inte är rent kan orsaka allergiska reaktioner hos spädbarn.
Andra fördelar med användning av lanolinvax för huden
Det finns också andra sätt på vilka lanolin kan bidra till hudvård. Här är några användbara tips:
- Gör sträva armbågar och hälar mjuka: Torr hud gör att huden kan kännas grov och sträv, särskilt i utsatta områden som hälar och armbågar. Dessutom kan döda hudceller byggas upp. Du kan använda lanolinvax för att mjuka upp dessa områden och ta bort död hud.
- Behandla blöjeksem: Fukt från blöjor kan orsaka irritation och inflammation på huden på små barn. Som tur är fungerar lanolin som en skyddande barriär mellan fukten i blöjan och huden.
- Behandla mindre brännskador: Lanolinvax kan lindra och behandla skador orsakade av eld och värme.
- Hjälpa sår att läka: Lanolin har läkande egenskaper, och kan hjälpa sår och skador att läka snabbare.
Var kan jag köpa det?
Tack vare hälsofördelarna med lanolinvax kan du hitta lanolin i en mängd olika kommersiella produkter.
Dessa inkluderar:
- Ren lanolin (vax av hög kvalitet innehåller högst 0,25% vatten)
- Lanolinolja
- Lanolinalkohol
- Krämer för medicinsk och kosmetisk användning (fuktkräm för åldrande, blöjutslag, bland annat för spruckna bröstvårtor)
- Skönhetsprodukter (läppbalsam, masker, sminkborttagare och många andra)
- Tvål, schampo, balsam och duschtvålar
Förebyggande och kontraindikationer
För personer utan allergier är lanolin säkert att använda utvärtes. Att konsumera stora mängder av detta vax som används för att göra D-vitamin är dock skadligt. Det kan vara giftigt och tenderar att ackumulera sig i tarmarna. Utöver detta kan lanolin orsaka allergiska reaktioner och matförgiftning.
Här tittar vi närmare på dessa scenarier:
Allergi mot lanolin
Eftersom lanolin är den främsta orsaken till ullallergi, bör personer med detta tillstånd undvika det. Detta vax är en hudsensibilisator. Med andra ord är det ett ämne som kan utlösa en allergisk reaktion när det vidrör huden.
Allergier mot lanolin är dock mycket sällsynta. Enligt en studie publicerad i British Journal of Dermatology, hade endast 1,7 % av de 25 000 personer som var allergiska tecken på denna känslighet. De vanligaste symptomen på en allergisk reaktion är svullnad i ögon, läppar och hals, utslag samt andningssvårigheter.
Användning av lanolinvax: Lanolinförgiftning
Lanolinförgiftning kan ske på flera sätt. Till exempel kan det hända genom att en person av misstag sväljer ämnet, eller i fall då någon använder för mycket läppbalsam och får i sig det genom att slicka sig om läpparna. Symptom inkluderar diarré, kräkningar, utslag, inflammation och rodnad i huden.
Du kanske skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: 5 lokala kurer för att lindra hudutslag
Vad du bör tänka på när du använder lanolin
Lanolin är ett naturligt vax som man får från djur som producerar ull. Dessa däggdjur producerar det i talgkörtlarna, och det skyddar ullen mot fukt samt förhindrar skador vid klippning.
I allmänhet är det en vanlig ingrediens i produkter för medicinsk och kosmetisk användning, som krämer, schampon, tvålar och tvättmedel. På samma sätt fungerar det som en ingrediens i polermedel för läder och skokrämer.
Det har många fördelar för vår hälsa och hudvård. Vissa hävdar att det kan minska rynkor, behandla torra läppar, läka spruckna bröstvårtor och minska torrhet i hår och hårbotten.
Å andra sidan bör personer som har en ullallergi inte använda detta vax eftersom det kan utlösa ett antal symptom. Därtill ska du inte förtära det, eftersom för stora mängder kan orsaka förgiftning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Purnamawati, S., Indrastuti, N., Danarti, R., & Saefudin, T. (2017). The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review. Clinical medicine & research, 15(3-4), 75–87. https://doi.org/10.3121/cmr.2017.1363
- Santos, P. S., Tinôco-Araújo, J. E., Souza, L. M., Ferreira, R., Ikoma, M. R., Razera, A. P., & Santos, M. M. (2013). Efficacy of HPA Lanolin® in treatment of lip alterations related to chemotherapy. Journal of applied oral science : revista FOB, 21(2), 163–166. https://doi.org/10.1590/1678-7757201302308
- Wakelin, S. H., Smith, H., White, I. R., Rycroft, R. J., & McFadden, J. P. (2001). A retrospective analysis of contact allergy to lanolin. The British journal of dermatology, 145(1), 28–31. https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.2001.04277.x
- Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Lanolin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501842/