Användning av arnika: fördelar och kontraindikationer

Användning av arnika för att lindra muskelsmärta och blåmärken går tillbaka till antiken. Vi berättar mer om fördelarna med denna växt och dess kontraindikationer.
Användning av arnika: fördelar och kontraindikationer

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Enligt litteratur om medicinalväxter varierar fördelarna med användning av arnika mycket.

Detta är ett släkt växter från familjen korgblommiga växter (Asteraceae) som växer vilt i Central- och Sydeuropa, men den finns också i Asien och Nordamerika. Det finns två arter av detta släkte som växer vilt i Sverige och andra arter är populära att odla i trädgårdar. Du har nog hört talas om denna växt eftersom det är en vanlig ingrediens i krämer eller salvor för att lindra blåmärken och muskelsmärta. Även om den vanligaste användningen av arnika är att behandla vissa inflammatoriska tillstånd, säger vissa att denna växt också kan vara till nytta för hårväxt.

Vill du veta mer om fördelarna och kontraindikationerna med denna växt?

I den här artikeln ska vi berätta mer om arnikor!

Användning av arnika och dess fördelar

Som vi nämnde går användning av arnika, som liknar en gul tusensköna till utseendet, tillbaka till antiken. Generation efter generation har använt den för att behandla blåmärken och muskelvärk.

Nedan berättar vi mer om egenskaperna och hälsofördelarna med arnika.

blomma av arnika
Arnika är en växt från Europa som har fördelaktiga hälsoegenskaper.

1. Arnika hjälper till att lindra smärta

Arnika har blivit populärt för sina antiinflammatoriska egenskaper. Detta beror på att denna växt enligt en recension publicerad i The Journal of Pharmacy and Pharmacology innehåller flera fördelaktiga kemiska föreningar, inklusive flavonoider och fenolsyra. På grund av detta förmodas den minska inflammation och lindra smärta.

Forskning som publicerats i The Cochrane Library om lokal användning av örter för att behandla artros visar också att användning av arnika i form av en gel kan ge liknande effekter som de som tillhandahålls av ibuprofen. Ibuprofen är tillhör gruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som är användbart för att hantera smärta hos personer med artros.

Det är dock viktigt att notera att studierna inte kan säga något beträffande effektiviteten av växtens smärtstillande egenskaper. Det finns inte heller någon detaljerad och korrekt information om den effektiva dosen.

2. Användning av arnika hjälper till att minska blåmärken

Blåmärken uppträder som ett resultat av slag eller trauma mot någon del av kroppen. De beror på att blodkärl på ytan närmast huden går sönder på grund av yttre påverkan.

Arnika kan hjälpa till att minska dessa märken tack vare dess antiinflammatoriska effekter. I detta avseende visar en recension som publicerats i American Journal of Therapeutics att denna växt skulle vara effektivare än placebo för behandling av olika tillstånd. Till exempel posttraumatisk och postoperativ smärta, ödem och blåmärken.

Å andra sidan visar en studie som publicerats i The British Journal of Dermatology att en gel med 20% arnika är effektivare än 5% vitamin K och placebo när det administreras till personer med små hematom som skapats genom laseranvändning.

3. Användning av arnika hjälper till att förhindra håravfall

Förutom de fördelar som vi nämnt ovan kan arnika ha egenskaper som främjar hårväxt och förhindrar håravfall. Det verkar som om användningen av oljan från denna växt minskar irritation och inflammation i hårbotten.

I det här fallet bekräftar flera källor med anekdotiska data effektiviteten av användningen av arnika för detta ändamål. Det har gjort denna ört populär för hårvårdsprodukter. Det finns dock väldigt lite vetenskaplig dokumentation som kan bekräfta detta.

Huvudsaklig användning av arnika och hur man bereder denna ört

En av de mest populära användningarna av arnika för dess fördelar är genom utvärtes behandling. Du kan dock också använda den för att brygga örtteer. Vi ska berätta hur du själv kan bereda båda dessa två alternativ hemma.

Salva med arnika

Utvärtes användning är den mest lämpliga för behandling av inflammationer och blåmärken. Av denna anledning, och på grund av dess förmåga att lätt bli absorberad genom huden, är en salva eller olja en bra idé.

För att göra din egen salva, följ stegen nedan.

Ingredienser:

 • 400 ml kokosolja
 • 50 gram torkad arnika
 • 1 dl riven bivax (60 gram)

Beredning:

 1. Häll först kokosoljan och lägg den torkade arnikan i en kastrull och låt stå på låg värme i ca 1 timme.
 2. Sila sedan av resterna av beredningen och sätt tillbaka kastrullen på värmen. Lägg sedan i bivaxet och värm under omrörning tills detta smälter.
 3. Ta av från värmen och låt stå några minuter.
 4. Häll nu alla ingredienser i en mixer (eller använd en mixerstav) och mixa tills du får en jämn blandning.
 5. Förvara salvan i en glasburk med lock på en sval, torr plats.

Te på arnika

Det här teet på arnika är mycket lätt att tillaga. Du behöver bara några få ingredienser och hela processen tar bara några minuter. Förutom att dricka detta örtte kan du också applicera det direkt på huden om du har blåmärken eller muskelvärk.

Ingredienser:

 • 250 ml vatten
 • 1 handfull arnika-blad
 • Honung (valfritt)

Beredning:

 1. Häll först vatten i en kastrull och värm upp på medelhög värme.
 2. Innan vattnet når kokpunkten, tillsätt en handfull arnika-blad och låt det stå och dra i 10 minuter innan du silar bort bladen.
 3. Om du vill kan du söta teet med honung.
torkad arnika
Salvor och teer med arnika är lätta att bereda och man kan applicera dem på blåmärken och på värkande muskler.

Möjliga biverkningar av användning av arnika

Även om detta är en ört som fungerar som ett naturligt alternativ för att behandla de tillstånd som nämner här, är det viktigt att ta hänsyn de möjliga biverkningarna som användningen av arnika kan ha för dig. I höga doser kan arnika skapa illamående, kräkningar och matsmältningsproblem.

Samtidigt är vissa personer allergiska mot komponenterna i denna växt. Gravida eller ammande kvinnor bör också undvika den eftersom den kan ha negativa effekter på barnets hälsa. Därför är det nödvändigt att konsultera en läkare om du har några frågor eller innan du använder arnika för första gången.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.