Allt kommer bli bra när du minst anar det

Sluta sätta upp murar och hinder för din personliga utveckling, var medveten om din verklighet och dina begränsningar för att bli lycklig.
Allt kommer bli bra när du minst anar det
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 08 april, 2024

Allt kommer bli bra när du minst anar det. Är det en tillgjord fras? Är det ett uttryck man använder för att känna sig bättre?

Det är det inte.

Att tänka att allt kommer bli bra är egentligen väldigt viktigt på morgonen, precis som vi varje morgon dricker kaffe och tar det där vitamintillskottet för att må bättre.

Det handlar om mer än att bara vara positiv, det handlar om en livsvana som ger möjligheten att uppnå det man förtjänar. Man öppnar dörren till förhoppningar som inte bara är rök, utan något konkret, och som inte bara händer av en slump, utan för att man har ansträngt sig.

Därför kommer allt bli bra, för det förtjänar du.

Ditt sätt att tänka är ett sätt att ändra din verklighet

Följande har säkert hänt dig någon gång: du har en väninna som varje dag vill förklara för dig hur dåligt det går. Du har säkert också märkt att denna persons attityd inför livet inte är den bästa. Vi har alla gått igenom svåra perioder, och vi vet alla hur det är att känna sig frustrerad, övergiven och sviken, men det är inte något man vill genomleva varje dag.

  • Problem i livet måste bemötas, förstås, accepteras och övervinnas.
  • Att fokusera våra känslor och tankar på det negativa är som att stå i en tunnel. Man kan inte se det som finns runt omkring och om man fortsätter kommer man inte se ljuset i tunneln som något annat än ett ljus.
  • Den som accepterar frigör sig från sina tyngder. Ett öppet sinne samlar på sig mindre negativitet och är mer öppet för de positiva sakerna i livet.

En flexibel, öppen och positiv tanke som inte gör sig till offer för sina felsteg är en reflektion av ett sinne som kan skapa sin egen verklighet. När du minst anar det kommer allt att gå bra för du skapar din egen dag och du sätter inte upp murar för din personliga utveckling.

Förmågan att acceptera “det oväntade”

Par under träd

Ibland kan det vara svårt. Att anta och acceptera att något oväntat kan hända, och samtidigt acceptera att det finns mycket som är utanför din kontroll. Du kan inte kontrollera andra så att de aldrig gör dig illa, så att de aldrig lurar dig.

  • Ett annat fel man ofta gör är att praktisera något som kallas “extrem positivism”. Det finns de som har för höga förväntningar och fokuserar sin framtid på att få absoluta framgångar. Det är inte bra.
  • Det handlar om att låta sig ryckas med och ha ett öppet sinne, men samtidigt att man alltid är mycket medveten om sina förmågor och sina begränsningar. Man måste vara realistisk för att kunna omfamna det oväntade.
  • Ibland går det fel och det är inte något man kan undvika, men ett misslyckande bestämmer inte framtiden. Du är inte dina fel. Du är en person som måste lära dig och överkomma hinder varje dag.

Tro på att allt kommer att bli bra

Att acceptera det oväntade är att ha tillit. Tillit till att bra saker kan hända och att du förtjänar det positiva som livet för med sig. Många gånger blir allt bra igen utan att du vet varför. Men om du analyserar lite närmare märker du snart att det är din egen förtjänst.

katt på stranden
  • Bra saker händer när man gör små förändringar i sina rutiner. Allt beror på din egen situation: det är möjligt att du i ditt fall behöver “en större förändring”.

Nya situationer, nya möjligheter.

  • Allt kommer bli bra om du tillåter det. Den som säger till sig själv att saker och ting bara går bra för andra sätter upp murar för sin egen personliga tillväxt och lycka. Det är inte värt det.
  • Din ålder spelar ingen roll och inte heller din situation, ej heller det som har hänt dig förr. Nya möjligheter vet inte vad ungdom och ålderdom är, eller pengar. Nya möjligheter kommer bara om du ändrar ditt perspektiv.

Allt kommer bli bra när du minst anar det.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Macleod, A. K., & Moore, R. (2000). Positive thinking revisited: Positive cognitions, well‐being and mental health. Clinical Psychology & Psychotherapy: An International Journal of Theory & Practice, 7(1), 1-10.
  • Peale, N. V. (2012). The amazing results of positive thinking. Random House.
  • Carver, C. S., & Scheier, M. F. (2014). Dispositional optimism. Trends in cognitive sciences, 18(6), 293-299.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.