Allt du behöver veta om rävkaketrädet, nux vomica

Rävkaketrädet är en ingrediens i det homeopatiska läkemedlet nux vomica som är till för att behandla magproblem, baksmälla och menskramper. Ta reda på om det finns vetenskapliga bevis som stöder dessa fördelar.
Allt du behöver veta om rävkaketrädet, nux vomica

Skriven av Daniela Andarcia

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2022

Rävkaketrädet, eller Strychnos nux-vomica, är ett medelstort vintergrönt träd som växer vilt i Kina, Thailand, östra Indien och Australien. Dess frön som går under namnet nux vomica eller rävkaka, används inom alternativ medicin och homeopati som ett botemedel mot olika sjukdomar och symptom.

Erektil dysfunktion, förstoppning, migrän, uppblåsthet och ångest är några av de hälsoproblem som vissa människor traditionellt använder denna växt för. Det finns dock för närvarande inga vetenskapliga bevis som stöder dessa användningar.

Fröna är mycket giftiga när de är råa. Detta beror på att de innehåller en alkaloid som kallas stryknin, som i vissa fall används som ett råttgift. På grund av detta kan fröna vara farliga för konsumtion, men de finns alltså på marknaden i piller- eller pulverform.

Fördelarna med nux vomica

Enligt vittnesmål från vissa människor har dessa frön antiinflammatoriska egenskaper. Därför menar de att de kan använda nux vomica för att behandla astma, reumatism och hemorrojder. Enligt en djurstudie från American-Eurasian Journal of Sustainable Agriculture kan extrakt vara effektiva vid behandling av inflammation.

Dessa frön innehåller också antioxidanter, så de kan ha effekten att bekämpa fria radikaler som skadar kroppens celler. Dessutom hävdar många att de har antiseptiska egenskaper. Men vi behöver mer forskning för att bekräfta detta.

Enligt forskning på möss som rapporterats i Phytotherapy Research kan alkaloider i dessa från hämma tillväxten av vissa cancerceller, som koloncancerceller. Ytterligare studier om ämnet är dock fortfarande nödvändiga, och vi kan inte betrakta det som ett förstahandsval för onkologiska behandlingar.

Samtidigt säger forskning i Journal of Ethnopharmacology att dessa frön kan ha potential att stoppa tillväxten av humana levercancerceller. Det är dock viktigt att notera att vi behöver fler vetenskapliga studier för att bekräfta denna teori.

Det är många som använder nux vomica för att behandla olika tillstånd. Dessa inkluderar ryggsmärtor, förstoppning, menstruationskramper, impotens och manlig infertilitet. Det har också anekdotisk användning vid migrän, ångest och sömnlöshet.

Vi saknar dock vetenskapliga bevis för att stödja några av dessa fördelar. Så du bör prata med en läkare innan du tar det.

Slutligen visar en studie på råttor som publicerats i Journal of Alternative and Complementary Medicine att rävkaketrädet kan ha förmågan att hjälpa till att behandla alkoholism. Dock har effekten inte blivit testad på människor ännu.

man dricker alkohol
Experiment med detta läkemedel på djur har visats kunna hjälpa till att behandla alkoholism. Det finns dock inga bevis som stöder just denna användning för människor ännu.

Hur använder man rävkaketräd?

Homeopatiska preparat och extrakt av nux vomica finns att köpa utan recept och du kan få tag på dem i hälsokostaffärer i piller- eller pulverform. Varje tillverkare har olika doser och instruktioner, eftersom de saknar vetenskaplig rekommendation och inte har en exakt rekommenderad dos.

Av denna anledning är det viktigt att konsultera en läkare innan du tar något tillskott. Lita inte på produktens etikett. Om du är laktosintolerant, bör du dessutom kontrollera om preparatet är gjort med mejeriprodukter. Vissa produkter innehåller laktos, andra inte.

Enligt vissa tillverkare har denna produkt en hållbarhet på upp till 3 år om du förvarar den på en sval, mörk plats.

Möjliga risker vid intag

Rävkaketrädet anses ej vara en säker växt att äta för människor. Man tror att intag av 30 mg eller mer av denna produkt kan orsaka allvarliga biverkningar, bland annat följande:

National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) klassificerar dessa frön som farliga på grund av deras allvarliga neurologiska biverkningar. Därför bör du aldrig använda produkter som innehåller extrakt från dessa frön utan att först rådfråga en läkare, speciellt när det gäller behandling av erektil dysfunktion.

Vem ska undvika det?

Även om nux vomica i dagsläget inte rekommenderat för någon på grund av riskerna med det, finns det en högre risk för ökade toxiska biverkningar hos vissa människor. Därför bör individer i följande kategorier strikt undvika konsumtion:

  • Gravida eller ammande kvinnor: Dessa frön orsakar allvarlig skada på både barnet och modern.
  • Patienter med leversjukdomar: Rävkaketrädets frön kan förvärra och till och med orsaka leverskador eftersom de innehåller stryknin.
lever
Levern kan ta skada av nux vomica, eftersom stryknin har toxiska effekter och intag kan leda till leversvikt.

Vad du bör komma ihåg om nux vomica

Rävkaketrädet växer vilt i Australien, Thailand, Kina och östra Indien.

Traditionellt har människor använt det för att behandla olika tillstånd, som erektil dysfunktion, ångest, förstoppning, menstruationskramper och migrän.

Det finns dock för närvarande inte tillräckligt med vetenskapliga studier för att stödja dessa fördelar. Tvärtom kan det att konsumera dessa frön i höga doser orsaka allvarliga biverkningar.

Kom ihåg att olika tillverkare rekommenderar olika doser och instruktioner. Så var mycket försiktig så att du inte blir lurad av indikationerna på produktetiketten. Dessa har inget belägg i den moderna vetenskapen.

Alla bör undvika att ta detta preparat, men särskilt gravida kvinnor, ammande mödrar, barn och personer som lider av leversjukdomar. Innan du tar nux vomica, kontakta din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chaurasia, S. (2009). Anti-inflammatory and Antioxidant Activity of Strychnos nux vomica Linn. American-eurasian journal of sustainable agriculture, 3(2), 244–252.
  • Ren, H., Zhao, J., Fan, D., Wang, Z., Zhao, T., Li, Y., Zhao, Y., Adelson, D., & Hao, H. (2019). Alkaloids from nux vomica suppresses colon cancer cell growth through Wnt/β-catenin signaling pathway. Phytotherapy research : PTR, 33(5), 1570–1578. https://doi.org/10.1002/ptr.6347
  • Deng, X. K., Yin, W., Li, W. D., Yin, F. Z., Lu, X. Y., Zhang, X. C., Hua, Z. C., & Cai, B. C. (2006). The anti-tumor effects of alkaloids from the seeds of Strychnos nux-vomica on HepG2 cells and its possible mechanism. Journal of ethnopharmacology, 106(2), 179–186. https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.12.021
  • Sukul, N. C., Ghosh, S., Sinhababu, S. P., & Sukul, A. (2001). Strychnos nux-vomica extract and its ultra-high dilution reduce voluntary ethanol intake in rats. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 7(2), 187–193. https://doi.org/10.1089/107555301750164280
  • The National Institute for Occupational Safety and Health [Updated October 30, 2019]. Strychnine. Available from: https://www.cdc.gov/niosh/npg/npgd0570.html

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.