Allt du behöver veta om hjärtstillestånd

När man är med om att någon drabbas av hjärtstillestånd är det viktigt att agera snabbt och påbörja hjärt-lung-räddning så snabbt som möjligt.
Allt du behöver veta om hjärtstillestånd

Senaste uppdateringen: 23 december, 2020

Hjärtstillestånd eller hjärtattack är en situation där personens andning och blodcirkulation plötsligt upphör. Det är ett kritiskt ögonblick där det är fara för offrets liv.

Som du vet är syre en nödvändig molekyl för att vi ska kunna leva. Dina celler använder syre som “bränsle” för att få energi och kunna utföra sina funktioner. När ett hjärtstillestånd händer, så kan syret inte ta sig ut i kroppen. 

När detta händer så kommer vävnaderna att ta skada om det pågår länge. Ett hjärtstillestånd kan dock vändas och om du agerar snabbt, kan du alltså rädda personens liv.

Vi ska förklara mer i denna artikel.

Vad är hjärtstillestånd?

Hjärtstillestånd är ett plötsligt avbrott i hjärtaktiviteten och andningen. Även om det kan finnas flera olika orsaker så är den vanligaste orsaken en elektrisk störning i hjärtat.

Det är en livshotande situation, som vi nämnde ovan. Om man inte genast får behandling, leder ett hjärtstillestånd till döden hos den som blir drabbad. Men om du agerar snabbt behöver det inte sluta på det viset.

En person har fått hjärtstillestånd och andra utför HLR.

Tanken är att man upprätthåller flödet av syre till kroppens vävnader tills hjärtat kan “startas om”. Problemet är att för att starta om hjärtat, behöver du en defibrillator. Det är en apparat som gör att den elektriska aktiviteten i hjärtat återgår till det normala.

Detta är ett problem eftersom 80% av alla hjärtstillestånd sker utanför sjukhus eller vårdcentraler. Faktum är att i Spanien, till exempel, vet endast 6 av 100 personer vad man ska göra när man står inför en sådan situation, trots landets utmärkta hälsovårdssystem.

Därför ska vi förklara vad du bör göra här nedan.

Vad ska man göra vid hjärtstillestånd?

När du står framför en person med hjärtstillestånd måste du ge första hjälpen. Detta gör du genom att ge hjärt-lungräddning åt personen och på så vis hålla igång flödet av syre och blodcirkulationen tills ambulansen kommer. Aktuella rekommendationer angående HLR hittar du hos 1177 Vårdguiden.

En person som fått hjärtstillestånd är medvetslös och utan puls och andas inte. Först ska du ringa 112 så snabbt som möjligt. 

Sen försöker du se till att personen ligger på en säker plats och rör vid hen för att se om hen återfår medvetandet.

Innan du påbörjar återupplivning, är det bäst om ni är minst två personer som hjälper till. En bör ha ansvaret för återupplivningen och den andra för att prata med vårdpersonalen på telefonen för att kunna följa deras instruktioner.

För att helt kunna återuppliva en person behöver du en hjärtstartareHalvautomatiska hjärtstartare finns på flera offentliga platser. Det bästa alternativet är att hitta en sådan och använda den medan du väntar på ambulansen.

Hjärtstartare används på en docka som låtsas ha hjärtstillestånd.
En hjärtstartare är nödvändig för att återuppliva en person som lider av hjärtstillestånd.

Du kanske är intresserad av: Livsmedel du bör äta om du varit med om en hjärtattack

Hjärt-lung-räddning (HLR)

Oavsett vad bör du påbörja återupplivning medan du väntar på att ambulansen ska komma fram. Först bör du placera personen med ansiktet uppåt på en hård yta, och försiktigt trycka huvudet lite bakåt. Placera en hand på pannan och den andra handen på hakan för att hålla luftvägarna öppna. 

När du gjort detta ska du börja göra bröstkompressioner på personen. Placera dig själv ovanför personen, håll dina armar raka och placera dina händer mitt på bröstbenet. Du ska nu göra 30 kraftiga, rytmiska kompressioner

Efter det bör du hjälpa personen att få syre genom att placera din mun över personens mun och göra en kraftig inblåsning. Regeln säger att du bör göra två inblåsningar och sedan fortsätta med kompressionerna. Det är en enkel teknik men den kräver både styrka och taktsinne. Av denna anledning är det bäst om någon kan ta över återupplivningen efter en stund så den första personen kan vila.

Kom ihåg att genom korrekt utförd återupplivning så kan du rädda en annan människas liv! Det finns många kurser och olika sätt att lära sig denna typ av första hjälpen. Överväg att gå en kurs!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.