Alkoholinducerad hepatit - symptom, orsaker och behandlingar
Alkohol är en laglig substans i de flesta länder och också den mest konsumerade drogen över hela världen. Vi underskattar ofta den negativa inverkan den har på kroppen, eller kanske vi inte ens inser att dessa effekter finns. Till exempel är det få som tänker på alkoholinducerad hepatit när de höjer sina glas för att skåla.
Alkoholinducerad hepatit är ett tillstånd som kännetecknas av leverinflammation som ett resultat av alkoholkonsumtion. Det är en asymptomatisk skada, men kan orsaka långvarig irreversibel skada på levern och är även associerad med levercancer.
Dess asymptomatiska natur gör det nästan omöjligt att beräkna förekomsten av denna sjukdom. Vi vet dock att nästan 35% av alla personer med alkoholberoende lider av det. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om alkoholinducerad hepatit.
Vad är alkoholinducerad hepatit?
Alkoholinducerad hepatit är en inflammation i levern, som vi nämnde ovan. Det orsakas vanligtvis av ett långvarigt och dagligt intag av alkohol. Denna inflammation orsakar skador på levern som kan bli irreversibla om du inte slutar med dina alkoholvanor.
Forskare uppskattar att det är först när du dricker en alltför hög daglig volym alkohol som detta tillstånd kan börja utvecklas. Denna dagliga volym varierar beroende på om du är man eller kvinna samt flera andra faktorer. Med detta sagt kommer män som dricker mellan 30 och 60 ml alkohol om dagen (3 till 6 standardglas) under 10 år sannolikt att utveckla denna sjukdom.
För kvinnor är räcker det att dricka mellan 20 och 40 ml om dagen (2 till 4 standardglas). Denna skillnad beror på att kvinnor har en lägre tolerans för alkohol än män, eftersom de i genomsnitt har lägre förmåga att metabolisera alkohol i kroppen.
Du måste dock komma ihåg att risken är relativ. Att dricka högre doser alkohol, även under en kortare tid, ökar risken avsevärt. I själva verket är det mellan 15 och 40% av personer med alkoholinducerad hepatit som utvecklar en avancerad leversjukdom.
Vilka är symptomen?
Alkoholinducerad hepatit kan vara symptomatisk, beroende på i hur hög utsträckning det påverkar levern. Många människor är asymptomatiska och läkare kan i dessa fall endast upptäcka denna skada genom ett blodprov.
Gulsot uppstår dock ofta när sjukdomen är symptomatisk. Detta består av att huden får en gulare nyans eftersom bilirubin ackumuleras i blodet. Andra vanliga symptom är illamående och kräkningar och aptitlöshet.
Detta innebär att personer med denna sjukdom ofta blir undernärda. Dessutom orsakar alkohol i sig att aptiten minskar, så båda faktorerna stärker varandra. Ett annat vanligt tecken är en känsla av svaghet och trötthet.
Problemet är att alkoholinducerad hepatit kan leda till leversvikt när den fortskrider. Det är också associerat med leversteatos, levercirros och också en ökad risk att utveckla levercancer.
Vi rekommenderar också den här artikeln: Gynna din lever: Naturlig mat och bittra grönsaker
Hur diagnostiserar och behandlar läkare alkoholinducerad hepatit?
För att diagnostisera alkoholinducerad hepatit måste läkaren veta exakt hur mycket alkohol personen dricker på en daglig basis. Dessutom tar de vanligtvis olika prover, såsom blodprover, ultraljud av levern eller en undersökning med skanner eller magnetisk resonanstomografi.
Behandlingen består främst av att sluta dricka. Om detta inte räcker kan en läkare i vissa fall rekommendera kortikosteroider för att minska inflammationen, och i allvarliga fall kan en levertransplantation vara nödvändig.
Missa inte att läsa denna artikel: Optimera din lever med 4 frukt- & grönsakssmoothies
Alkohol är ett mycket skadligt ämne
En sak att tänka på är att alkohol är ett mycket skadligt ämne för din kropp. Eftersom det är socialt acceptabelt att dricka alkohol tenderar vi att bagatellisera effekten. Vi bör dock försöka förhindra och förebygga tillstånd som alkoholinducerad hepatit.
För att göra detta, tänk på att dricka alkohol med måtta. Om du har hepatit C, kom också ihåg att alkohol ökar risken för allvarligare leversjukdom. Slutligen är det viktigt att veta att det finns många behandlingar och sätt att övervinna alkoholberoende.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Factores de riesgo para el cáncer de hígado. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-higado/causas-riesgos-prevencion/factores-de-riesgo.html
- Hepatopatía alcohólica (o etílica): qué es, síntomas y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/hepatopatia-alcoholica
- Hepatitis aguda alcohólica. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082011001100010
- Hepatitis alcohólica | ASSCAT. (n.d.). Retrieved April 23, 2020, from https://asscat-hepatitis.org/hepatitis-no-viricas/hepatitis-alcoholica/