5 livsmedel du aldrig ska äta efter att du tränat
Ofta äter vi dålig mat för att vi helt enkelt inte vet bättre. Om du ska träna och försöker ta hand om dig själv ska du vara uppmärksam. Det finns nämligen saker du aldrig ska äta efter att du tränat, medan andra saker kan gagna dig.
Vi ska här prata om vad du bör och inte bör äta efter träning.
Vilka livsmedel bör man undvika efter träning?
1. Rött kött
Att träna förbättrar din intellektuella prestationsförmåga, men så är inte fallet om du äter rött kött.
- Enligt en studie från University of Georgia tar det bara 20 minuters träning för att vi ska förbättra inlärningsförmågan och komma ihåg saker bättre.
- Men det är inte möjligt om du omedelbart efteråt äter rött kött. Att äta det begränsar nämligen inlärning och minne.
Det är också kopplat till hur mycket mättat fett rött kött innehåller, då detta kan sakta ned ämnesomsättningen. Det är inte särskilt bra om du vill ha god matsmältningshälsa.
Vi rekommenderar att du läser: Hur du kan höja din ämnesomsättning och gå ner i vikt lättare
2. Kommersiella smoothies
Färdiga, kommersiella smoothies håller oftast väldigt låg hälsomässig standard. Kom ihåg att de är fulla med socker eftersom de är färdiggjorda.
Även om det kan verka som att smoothies är ett perfekt komplement efter en eftermiddag av intensiv träning är det långt ifrån alla som rekommenderas.
- Varianter med mycket socker kan ibland lägga till dubbelt så många kalorier som du precis bränt med träningen. Var försiktig med dem!
Om du vill dricka sådana här drycker ska du istället välja naturliga alternativ. Gör dem med en bas av grönsaker och fibrer, och tillsätt inget socker.
3. Friterad mat
Friterad mat och snabbmat innehåller mycket mättat fett. Den typen av mat rekommenderas egentligen aldrig, men framförallt inte efter träning.
Din belöning efter ett pass bör inte vara att äta fler kalorier än du bränt.
- Kom ihåg att din kropp behöver nio gram energi för att bränna ett gram fett.
- Dessutom ansvarar den här typen av mat för att sakta ned ämnesomsättningen som fysisk träning jobbar så hårt med att snabba upp.
4. Nötter
Även om nötter är nyttiga när de äts i små mängder är de bättre att undvika efter att du tränat. Det är bra att äta livsmedel som är rika på proteiner, vilket nötter är, men du måste också tänka på att de innehåller mycket fett.
Nötter kan dessutom sakta ned din ämnesomsättning, och därför är de inte rekommenderade efter att du tränat.
5. Kaffe
Kaffe torkar ut dig, så detta är inte heller rekommenderat efter ett träningspass. Välj istället vanligt vatten. Med det kan du släcka törsten på bästa möjliga sätt.
Livsmedel att äta efter att du tränat
Protein
Som sagt bör du äta protein efter ett träningspass.
- De lämpligaste proteinerna för den tiden på dagen är de som kommer från vitt kött, som kyckling, kalkon och fisk.
- Det är även rekommenderat att äta gröna grönsaker, eftersom de är utmärkta källor till protein.
- Ett annat alternativ är att välja baljväxter, soja och frön.
Läs även: 7 proteinrika grönsaker för viktnedgång
Bananer
Även om det inte är rekommenderat att äta alltför mycket sockerrika livsmedel (som bananer), kan du ta en banan om du vill ha något sött att äta efter att du tränat.
Tack vare sitt kalium och sina kolhydrater är det ett bra val när man bara vill ha något sött utan att det är kontraproduktivt.
Potatis och andra stärkelserika livsmedel
Det bästa tillbehöret efter att ha tränat är allt som är rikt på stärkelse. Prova till exempel kokt potatis eller ugnsbakad potatis med lite ris.
På så sätt ser du till att ditt matsmältningssystem lätt absorberar alla kolhydrater. De bidrar till bättre matsmältning av proteiner.
Tänk på det nästa gång du vill ha ett mellanmål efter träningen!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Van Itallie, T. B., Sinisterra, L., & Stare, F. J. (1956). Nutrition and athletic performance. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1956.02970290016006
- Van Kleef, E., Shimizu, M., & Wansink, B. (2011). Food compensation: Do exercise ads change food intake? International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/1479-5868-8-6
- Aragon, A. A., & Schoenfeld, B. J. (2013). Nutrient timing revisited: Is there a post-exercise anabolic window? In Functional Foods: The Connection Between Nutrition, Health, and Food Science. https://doi.org/10.1201/b16307