Hur du kan höja din ämnesomsättning och tappa vikt

Även om det är viktigt att hålla sig aktiv för att snabba upp ämnesomsättningen är det också viktigt att få tillräckligt med vila på natten. Runt åtta timmar krävs för att biorytmen inte ska komma ur balans.
Hur du kan höja din ämnesomsättning och tappa vikt

Senaste uppdateringen: 29 december, 2018

Ämnesomsättningen är en serie fysiska och kemiska processer i kroppen som är kopplade till energi. Därmed är de även kopplade till matsmältning, andning, temperatur och cirkulation. Du kan även höja din ämnesomsättning för att gå ner i vikt lättare.

I den här artikeln ska vi förklara hur du kan bli av med de där extrakilona med några enkla, naturliga kurer.

Ämnesomsättning och viktnedgång

Vår basmetabolism är det som reglerar brännandet av kalorier i kroppen. När den inte fungerar som den ska kan man därför lätt gå upp i vikt, oavsett vad man äter. Det förklarar varför vissa går upp i vikt trots att de äter lite, medan andra förblir smala trots att de äter stora mängder.

De goda nyheterna är att naturliga kurer och råd kan hjälpa dig att höja din ämnesomsättning utan att ändra resten av kroppsfunktionerna. Det påverkar istället din vikt, temperatur och matsmältning.

Det kan även hjälpa dig att förebygga metaboliska sjukdomar, såsom sköldkörtelproblem och diabetes.

Hur du kan höja din ämnesomsättning

1. Drick vatten

Drick gott om vatten

Den här enkla vanan, som alla läkare rekommenderar, är utmärkt när du vill höja din ämnesomsättning.

 • Att dricka små, upprepade klunkar vatten under dagen på tom mage kommer hjälpa dig att hålla en stabil ämnesomsättning i kroppen.
 • Det kommer även rensa bort gifter och förebygga ansamling av vätskor.

Om du finner det svårt att dricka vatten kan du lägga till lite citronsaft och några droppar stevia, och dricka varmt eller kallt beroende på vad du känner för. Ställ flaskan bredvid dig så att du inte glömmer.

2. Undvik en stillasittande livsstil

Vår ämnesomsättnings värsta fiende är stillasittande, vilket försätter våra kroppar i ett kontinuerligt passivt tillstånd. Kontorsjobb och timmar framför TV:n eller datorn har förvärrat situationen.

 • Sätt som mål att komma upp ur stolen var 30:e eller 40:e minut för att stretcha eller gå ett ärende.
 • Även om det kan verka obetydligt kommer det ha en positiv effekt på din ämnesomsättning och allmänna hälsa.
 • Du får heller inte glömma att utföra medel- eller högintensiv träning 2-3 gånger per vecka.

3. Vila ordentligt

Få högkvalitativ vila

Under dagen ska du hålla dig aktiv och i rörelse, men nattetid är det dags att lägga sig ner och vila. Kroppen följer biorytmer som definieras av solljuset, så din rytm borde sakta ned vid solnedgången och återaktiveras vid soluppgången.

 • Om du lider av sömnlöshet eller vaknar trött på morgonen kan du börja med avslappnings- eller meditationsövningar. Planera dessa minst en timme innan du går till sängs.
 • Försök att ta avstånd från alla elektroniska enheter. Dessa förändrar trots allt nervsystemet och gör den nattliga vilan svårare.

4. Ät flera gånger om dagen

Många näringsexperter rekommenderar att äta mindre mängder fler gånger om dagen. Även om rekommendationen inte nödvändigtvis är bra för alla kan de som har en långsam basmetabolism gagnas av det.

 • Ät fem måltider om dagen bestående av näringsrika och mättande livsmedel, utan att bli för mätt.
 • Det håller tillsammans med vattnet du borde dricka på tom mage din ämnesomsättning konstant under dagen.

5. Smaksätt din mat med kryddor

Använd kryddor regelbundet

Kulinariska kryddor är utmärkta när du vill höja din ämnesomsättning naturligt. Vi rekommenderar att du äter följande kryddor varje dag:

 • Cayennepeppar: en av de bästa kurerna för att stimulera kroppen och främjar produktion av magsafter. Den genererar även kroppsvärme och bränner fler kalorier.
  • Börja äta cayennepeppar lite i taget så att kryddan inte irriterar mag-tarmkanalen. Börja med en nypa och öka progressivt mängden.
 • Ingefära: stimulerande, vätskedrivande och bra för matsmältningen. Den är perfekt för att krydda kött, fisk och desserter, såväl som smoothies och lemonad.
 • Kanel: den mest medicinska varianten är ceylonkanel. Det är en stimulant och ett afrodisiakum, är bra för matsmältningen och förbättrar cirkulationen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
 • Xie Z., Chen F., Li WA., Geng X., et al., A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res, 2017. 39 (6): 559-565.
 • Maharlouei N., Tabrizi R., Lankarani KB., Rezaianzadeh A., et al., The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles overweight and obese subjects: a systematic review and meta analysis of randomized controlled trial. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (11): 1753-1766.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.