9 steg för att förebygga vaginal infektion

En vaginal infektion är obehaglig och något du verkligen vill undvika. Lär dig att förebygga infektioner med nio tips från den här artikeln.
9 steg för att förebygga vaginal infektion

Senaste uppdateringen: 12 februari, 2019

Förändringar i ditt vaginala pH-värde kan skapa den perfekta miljön för att bakterier, svamp och virus ska kunna växa och leda till en vaginal infektion. Ditt intimområde är ofta varmt och också fuktigt. Det låter tillsammans med andra faktorer mikroorganismer frodas, vilket leder till flera olika obehagliga symptom.

Många infektioner uppstår vid sexuellt umgänge, men de kan även vara ett resultat av dålig hygien. Allmänna toaletter, stress och typen av underkläder du använder kan också få dig att drabbas av en infektion. Man uppskattar att det drabbar åtta av tio kvinnor minst en gång i livet. De goda nyheterna är att det finns några steg du kan ta för att förebygga en vaginal infektion.

Förebygg vaginal infektion

kvinna som tvättar vaginan

1. Hygien

Att utöva ordentlig hygien i intimområdet är det bästa sättet att hålla vaginala infektioner borta. Du måste dock vara försiktig, för vaginan är känslig och dess naturliga flora kan störas om man använder starka tvålarAnvänd därfören tvål som inte ändrar det naturliga pH-värdet. Kom också ihåg att torka framifrån och bak.

2. Lär dig om sexuellt överförbara sjukdomar

Sexuellt överförbara sjukdomar är infektioner och en av de ledande orsakerna till åkommor som påverkar den kvinnliga intimitetenAtt vara medveten om symptomen på dessa sjukdomar och hur de sprids är det första steget mot att förebygga dem.

3. Säg nej till vaginala sköljblåsor

Vissa tror att vaginala sköljblåsor är det bästa sättet att förebygga dåliga lukter och en vaginal infektion. Det har dock bevisats att det är skadligt för vaginan och blir av med de hälsosamma bakterier som förebygger infektioner. Att ändra vaginans mikrobiom kan göra den mer sårbar för jäst, bakterier och andra sjukdomar.

4. Undvik för tajta kläder

Kvinna som tar på för tajta jeans

Jeans som är för tajta kan blockera luftflödet runt intimområdet, vilket skapar en varm, fuktig miljö där bakterier och svamp kan växa. Om möjligt ska du bära löst sittande kläder för att låta luften flöda fritt.

5. Byt kläder efter att du har tränat

När du tränar absorberar dina kläder svett, vilket kan leda till infektioner. Du borde byta kläder och ta en dusch efter att du tränat om du vill förebygga vaginala infektioner.

6. Använd inte parfymer eller deodorantsprejer

Parfymer, tvålar och vaginala deodoranter är bearbetade produkter som innehåller skadliga kemikalier som också kan ändra ditt intimområdes naturliga mikrobiom. Även om närvaron av fukt kan vara obehagligt för vissa måste du förstå att det är vad som håller vaginan smörjd och skyddad mot infektioner. Att använda dessa produkter i ditt “V-område” leder till torrhet och ökad risk för infektion, och kan även påverka ditt sexliv.

7. Stärk ditt immunförsvar

immunförsvar

Immunförsvaret ansvarar för att producera antikroppar som bekämpar de patogen som försöker invadera våra kroppar. Att ha en balanserad kost, dricka gott om vatten varje dag och andra hälsosamma vanor är några av de enklaste sätten att förstärka din kropps naturliga försvar.

8. Ta bara läkemedel enligt direktiv

Vissa läkemedel, såsom antibiotika, försvagar kroppens bakterieflora, vilket kan leda till svampinfektion i vaginanVissa må vara framtagna för att kontrollera infektioner, men många bakterier och virus har utvecklat resistens mot dessa läkemedel. Vidare kan överdriven konsumtion av kemikalierna de innehåller sänka kroppens försvar och göra dig mer sårbar för mikroorganismer.

9. Använd underkläder av bomull

kvinna som handlar underkläder

Många föredrar spets och andra material för sina underkläder eftersom det är mer attraktivt och intimt. Problemet är att dessa material inte låter huden andas, och de kan fånga fukt samt hysa olika mikroorganismer. För att undvika dessa problem borde du välja underkläder av bomull och andra tyg som kan andas.

Avslutningsvis ska du också komma ihåg att träffa din gynekolog regelbundet för undersökningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brotman, R. M. (2011). Vaginal microbiome and sexually transmitted infections: An epidemiologic perspective. Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1172/JCI57172

  • Palmeira-de-Oliveira, R., Palmeira-de-Oliveira, A., & Martinez-de-Oliveira, J. (2015). New strategies for local treatment of vaginal infections. Advanced Drug Delivery Reviews. https://doi.org/10.1016/j.addr.2015.06.008

  • Tariq Sadiq, S., & Hay, P. (2016). The vaginal microbiota in health and disease. In The Human Microbiota and Chronic Disease: Dysbiosis as a Cause of Human Pathology. https://doi.org/10.1002/9781118982907.ch16


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.